Észnél legyünk, mikor bújunk ágyba!

A gyermek fogantatásnak ideje befolyásolja a későbbi elméleti teljesítményét, állapította meg Dr. Paul Winchester neonatológus, az Indianai Orvostudományi Egyetem klinikai gyermekgyógyász professzora. A szakember több mint 1.667.000 indianai iskolást vizsgált, kutatásai eredményeit május 7-én mutatta be az amerikai Gyermekgyógyász Akadémiai Társaság éves ülésén.


Dr. Winchester és kollegái összefüggést találtak a 3-10. osztályos gyermekek iskolai teljesítménye és fogantatásuk hónapja között. A tanulók az Indiana Állami Oktatási Fejlődés Tesztjét (ISTEP) töltötték ki. A kutatók azt állapították meg, hogy a június és augusztus között fogant gyermekek matematikából és nyelvből alacsonyabb pontszámot értek el, számol be a MediPress.

Hogyan befolyásolhatja a fogantatás a pontszámot? „A magzat agyának fejlődése a fogamzás után nem sokkal már elkezdődik. Nyáron a legmagasabb a kártevők ellen a mezőgazdaságban és otthon is használt rovarirtók és a termények, sőt a gyep trágyázására is használt nitrátok szintje” – mondja Dr. Winchester, aki az Újszülött Intenzív Szolgálatot vezeti a St. Francis Kórházban, Indianapolisban.

„A rovarirtók és a nitrátok megváltoztathatják a terhes anya hormonháztartását és befolyásolhatják a magzat agyának fejlődését” – magyarázta a szakember. „Eredményeink nem jelentenek abszolút bizonyítékot, de erősen igazolódni látszik hipotézisünk.”

„Hiszem, hogy munkánkkal új alapra helyezhetünk számos alapvető és klinikai kutatást és népegészségügyi kezdeményezést. Annak a felismerése, hogy a környezetünkbe juttatott anyagokkal egy lehetséges járványszerű hatást kiváltva a terhesség kimenetelét és talán a gyermek fejlődését is befolyásolhatjuk, fontos megfigyelés, amely talán segíteni fog abban, hogy emberközpontúbban gondozzuk világunkat,” mondta Dr. James Lemons, az Indianai Orvostudományi Egyetem gyermekgyógyász professzora.

A szakemberek számára eddig is ismert volt, hogy a rovarirtók anyai hypothyreoidizmust (alacsony pajzsmirigy-hormon szintet) okoznak, amely összefüggésben áll az utód gyengébb képességeivel, írja a MediPress.

„Összefüggést találtunk a felszíni vizek magasabb rovarirtó és nitrát szintje és az alacsonyabb teljesítmény között. A rovarirtók és műtrágyák használatának az idegrendszer fejlődésére kifejtett hatása talán évtizedeken át ismeretlen volt” – mondta Dr. Winchester.
Oszd meg másokkal is!
Mustra