Túlsúlyos a magyar gyerekek fele

A magyar iskolások csaknem 50 százaléka küzd súlyproblémákkal – mutatta ki egy közelmúltban végzett kutatás. A felmérés szerint a túlsúlyos és az elhízott gyerekeknél magasabb az állati eredetű zsírokat fogyasztók aránya. A vizsgálatból kiderül, hogy minden tizedik gyermek üres gyomorral indul reggel iskolába.


Februárban a Szonda Ipsos végezte el az első olyan kutatást, amely a magyar általános iskolás korosztály étkezési szokásait vizsgálta. A felmérés során 500 gyermeket és szüleit kérdezték arról, hogy mit esznek, mennyi a testtömeg-indexük és hogy reggeliznek-e. A reprezentatív vizsgálat eredménye szerint minden második gyermek túlsúlyos.

A felmérés során kiderült, hogy étkezési szokások és a fogyasztott élelmiszerek fajtája illetve mennyisége alapján hét különböző étkezési profilba sorolhatók be a gyerekek. A harmonikus, vitamindús csoport sok zöldséget, gyümölcsöt és húst, míg a fehérjedús csoport főleg fehér húst és tejterméket fogyaszt. A húsimádó gyerekek vörös hús esznek főleg, a vegyes táplálkozásúak nem különösen válogatósak, mindent élelmiszerfajtát fogyasztanak. Az édesszájúak imádják az édességet és a gyümölcsöket, míg a nassolók gyakran rágcsálnak sós snacket. A gyorséttermi étkezés hívei hamburgert, pizzát, hot-dogot esznek elsősorban, ami meg is látszik rajtuk, ugyanis a túlsúlyos, elhízott gyerekek legnagyobb arányban ebben a csoportban találhatók.

A kutatás arra a kérdésre is választ keresett, hogy vajon kövérebbek-e azok a gyerekek, akik állati eredetű zsírokat fogyasztanak. Kiderült, hogy a túlsúlyos és az elhízott csoportokban magasabb az állati eredetű zsírokat (pl. vajat, zsírt) fogyasztók aránya.

Növényi eredetű zsírokat (margarint) elsősorban azok a gyerekek fogyasztanak, akik a harmonikus, vitamindús étkezési csoportba tartoznak. A húsimádók és a fehérjedús étkezési csoport tagjai ezzel szemben kevesebbet esznek ebből az élelmiszercsoportból, mint a többiek.

Száz iskolásból 88 minden nap reggelizik otthon, mielőtt elindul az iskolába. A kutatás szerint a rendszeresen reggeliző gyerekek közül háromszor annyi az életerős, vitalitással teli gyermek, mint azok közül, akik éhesen indulnak el otthonról.

Az anyukák felelőssége gyermekeik egészséges életmódjának fenntartása, ehhez pedig már azzal is sokat hozzátehetnek, ha nem hagyják őket éhgyomorral iskolába menni. A szakemberek szerint az ideális reggelihez nem kell sok: elég egy szendvics margarinnal megkenve, idényzöldségekkel, sovány felvágottal megpakolva, egy pohár tea vagy tej, ezzel a csemete megkapja azokat a tápanyagokat, amelyek biztosítják neki a szükséges energiát.

A kutatás további eredményeiről a www.nagyranovok.hu oldalon olvashatnak bővebben.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek