Visszahívták az életveszélyes mágneses babákat

Többmillió Polly Pocket mágneses játékot hív vissza a Mattel, mivel a játékokból kihulló apró mágneseket a gyerekek lenyelhetik vagy orrukba dughatják. Az amerikai termékbiztonsági felügyelet keddi bejelentése kapcsán arra hívta fel a szülők figyelmét, hogy hatévesnél fiatalabb gyerekeknek ne vegyenek apró mágneseket tartalmazó játékokat.


Amerikában három mágnesevő gyermek is sürgős operációra szorult, őket jelenleg is kórházban ápolják, mivel a mágnesek átfúrták a beleiket. Ha a gyerekek egynél több mágnest nyelnek le, azok a gyomorban vagy a belekben összetapadhatnak, bélfertőzést, a belek elzáródását vagy átszakadását okozva, mely akár halálos is lehet.

A termékbiztonsági felügyelet 170 bejelentést kapott a Polly Pocket babákból és kellékekből kihulló mágnesekről. A készletekben mágneses kezű és lábú öltöztetős babák találhatók, a hozzájuk való ruhával és egyéb kiegészítőkkel, melyek szintén mágnessel tapadnak a babákra.

A visszahívás az Amerikában 2003 májusa és 2006 szeptembere között eladott mintegy 2,4 millió játék mellett kétmillió külföldön eladott játékot is érint. Az érintett nyolcféle, Kínában gyártott készlet neve a következő: Polly Place Hangin' Out House, Polly Place Treetop Clubhouse, Spa Day, Quik-Clik Boutique, Quik-Clik City Pretty Playset, Quik-Clik Sporty Style Playset, Totally Zen Playset és Polly Place Totally Tiki Diner, képüket megtalálják a galériában. A Mattel azt kéri a szülőktől, hogy azonnal vegyék el a gyerekektől az érintett játékokat. A cég Amerikában más játékok vásárlására jogosító utalványra cseréli a leadott Polly Pocket készleteket.

Tavaly márciusban a Mega Brands játékgyártó 3,8 millió Magnetix mágneses építőkészletet vont be a piacról, miután egy gyermek meghalt, négy másik pedig komoly sérülést szenvedett az apró mágneseket lea nyelve. Tavaly húsz gyermek halálát okozták játékok Amerikában.

A Poronty megkereste a Mattel magyarországi képviseletét, ám ők egyelőre nem adtak felvilágosítást arról, hogy ezek a termékek kaphatók-e Magyarországon, forgalmazták-e őket egyáltalán, illetve mit tegyenek a szülők, ha ilyen játékot vásároltak. A visszahívással kapcsolatban a Mattel Hungary képviselője a jövő hét közepére ígért tájékoztatást. Hasonló mágneses szetteket egyébként jelenleg is árulnak a hazai játékboltokban, mint például az idei év 10 legkedveltebb játéka között szereplő Polly Pocket Pollywood Limót, ám ezekre nem vonatkozik a visszahívás.
Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek