Mit esznek Jamie Oliver gyerekei?

Jools Oliver huszonéves brit kismama, éppolyan tünetekkel, vágyakkal és gondolatokkal, mint a többi huszonéves brit kismama. Ő azonban mégis különleges egy dolog miatt: férje - és gyermekei apja - Jamie Oliver, szintén huszon- (most már harminc-) éves brit sztárszakács.


A modellből lett fiatal anyuka szórakoztatóan és emberközelien írja le terhességét két lányukkal, Poppyval és Daisyvel. Nem tudom, hogy nem-terhesek is ilyen jót derülnek-e például a reggeli émelygést követő buggyantott tojásevésen, vagy a szexisnek vélt terhesruhákban parádézáson, én mindenesetre remekül szórakoztam. Az érzelmes részeknél pedig kötelező a sírás, legalábbis hormontúltengésben szenvedő várandósoknak.

Sztárszakács-feleségként szinte kötelező receptekkel megspékelni a könyvet, és Jools minden ebbéli kívánalomnak megfelel: aki nem éhezik meg olvasás közben, az a könyv végében található, babáknak szánt receptlistától egészen biztosan meg fog. Bár a magyar konyhától kissé idegen alapokon nyugszik Jools pár alapreceptje, kívánatosnak, egészségesnek és nem utolsósorban egyszerűnek tűnnek. Ilyen például a mentás-tejszínes-sütötőkpürés tészta vagy a lepényhal paradicsomszószban.

Jools egészséges humorérzékkel számol be ballépéseiről, melyeket a legtöbb kismama elkövet. Közli például listáját a kórházba magával vitt holmikról, melyen a trikók, hálóingek és papucsok után öt nadrág és egy cowboycsizma is szerepel. "Itt meg kell állnom, hogy feltegyem magamnak a kérdést: vajon józan eszemnél voltam-e? Cowboycsizma? Szülés után, másodfokú varratokkal a fenekemben nemhogy lehetetlen vállalkozás, de mi tagadás, nevetséges ötlet is volt" - kommentálja a listát.

A könyv végében részletesen is elolvashatjuk, milyen holmik szükségesek a gyereknek, és miért, továbbá a terhességgel kapcsolatos fogalmak magyarázatát is megtaláljuk érthető, hétköznapi nyelven. Célközönségét két szegmensben sejtjük: Jamie Oliver-fanatikusoknak és leendő avagy gyakorló kismamáknak kötelező olvasmány.

Jools Oliver: Mínusz kilenctől tizenkettőig - Egy kezdő kismama naplója
Park Könyvkiadó, Budapest, 2006.
320 oldal, színes fényképekkel,
3500 forint.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek