A nők terhesség alatt dohányzó édesanyjuk miatt híznak el

A terhesség alatt dohányzó anyák lányai elhízhatnak és a teherbe eséssel is problémáik lehetnek felnőtt korukban. A legújabb kutatások azt mutatják, hogy a dohányzók lánygyermekeinek vastagabb lesz a derekuk és nagyobb eséllyel lesznek gondjaik a fogamzással, mint a nemdohányzók lányainak.


A vizsgálatban, melynek eredményeit nemrég mutatták be egy meddőséggel foglalkozó ausztrál szervezet, a Fertility Society of Australia 25. tudományos találkozóján, több mint hétszáz, 1973 és 1975 között született adelaide-i nőt figyeltek meg, közülük 154 dohányzott terhessége alatt.

„Az már köztudott, hogy a terhesség alatt cigarettázó nők gyermekei kisebb súllyal jönnek a világra.” -  nyilatkozta a Melbourne Herald Sun ausztrál napilapnak Dr. Michael Davies, Adelaide járványügyi szakértője. „Tanulmányaink megerősítik ezt a tényt. A dohányosok lányainak kisebb a mellkaskörfogata és ennek előjelei már a méhen belüli növekedésnél is látszanak.”

„A dohányosok lányainak súlya felnőtt korukban körülbelül 6 kilogrammal volt több, mint a nemdohányzók lányainak, és derekuk is szélesebbre nőtt, sőt, nagyobb valószínűséggel volt rendszertelen a menstruációs ciklusuk is.” – mondta Dr. Davis. „Tanulmányunk azt mutatja, hogy a felnőttkori súlyproblémákat nem a nők dohányzása okozza, az elhízás oka édesanyjuk terhesség alatti dohányzásával magyarázható.”
Oszd meg másokkal is!
Mustra