Fiúgyereket eredményez egy macskaparazita

A macskák által hordozott, toxoplazmózis nevű parazitával megfertőzött terhes nők nagyobb eséllyel szülnek fiút, mint lányt, derül ki egy új cseh kutatásból. A nyers húsban található élősködő általában a macskaalom cseréjekor fertőzi meg a gazdákat, bár a nem megfelelően átsütött hús fogyasztásával is el lehet kapni.


A prágai Károly Egyetem kutatói szerint a fertőzést hordozó nők 72 százalékos eséllyel szülnek fiút, miközben a fiúk születési aránya az egészséges populációban 51 százaléék körül mozog. A Naturwissenschaften német szaklapban közölt kutatás szerint a parazita által befolyásolt anyai immunrendszerben a fiú embriók nagyobb eséllyel maradnak életben.

A toxoplazmózisfertőzés felnőttek esetében ártalmatlan, többnyire észrevehetetlen, néhány napos náthát okozó dolog, terhes nőkre viszont igen veszélyes a parazita, mely  vetélést okozhat. A méhben megfertőzött magzatok szemfertőzésekkel, sárgasággal vagy tüdőgyulladással születnek, és gyakran csak néhány napig élnek. A túlélők gyakran szem- és agykárosodásban szenvednek és szellemi fogyatékosok lesznek.

A terhes macskatartó nőknek ezért azt tanácsolják az orvosok, hogy a gyerek születéséig kérjenek meg valakit arra, hogy cserélje a macskaalmot, sőt kertészkedni (földben turkálni) is csak gumikesztyűben javasolt. Mivel a fertőzés a nyers húsban is megtalálható, a terhesség alatt csak jól átsütött húsok fogyasztása javasolt. Tesztekkel kimutatható, hogy az anya megkapta-e a toxoplazmózisfertőzést, így a terhesség alatt is azonnal meg lehet kezdeni az antibiotikumos gyógykezelést, nehogy a fertőzést átadja gyermekének.
15%
3499 Ft
2975 Ft
15%
4290 Ft
3647 Ft
Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.