Szülés előtt is van depresszió

Három-négy nappal szülés után a legtöbb nő megtapasztalja a depresszió enyhébb formáját: síróssá, elkeseredetté válik. A szülés utáni depresszióként ismert rossz hangulat többnyire egy hét után elmúlik, vannak azonban nők, akik már terhességük alatt is hasonló tünetektől szenvednek.


A szülés utáni lehangoltság legfőbb oka a szülési utáni hormoncsökkenés, ám nem elhanyagolható szerepet játszik a kimerültség és a félelem attól, hogy képtelen lesz majd kielégíteni újszülött gyermekének igényeit. A nők többsége egy héten belül jobban érzi magát, de körülbelül minden hetedik nőnél szülés utáni depresszió lép fel, ami komoly odafigyelést igényel.

Szülés előtti depresszióról eddig nem nagyon hallottunk, pedig létezik: a Tommy brit gyermeksegélyező alapítvány ezer nő körében végzett kutatása azt mutatja, hogy tízből egy nő még terhessége alatt levertté és rosszkedvűvé válik, írja a brit Mirror bulvárlap. A jelenséget számos tényező okozza: a munkahelyi nehézségek, a hormoningadozások és az orvosi vizsgálatok okozta stressz mind hozzájárulnak

A jelenség igencsak elterjedt: a Journal of Women's Health szaklapban közölt korábbi felmérés szerint minden ötödik nőt érint a terhesség alatti depresszió, ám közülük kevesebb mint 14% fordul orvoshoz problémájával. A kezeletlen depresszió a szülés után is folytatódik, és viselkedésbeli problémákat okozhat a gyermeknél is, valamint visszavetheti kognitív és nyelvi fejlődésüket.

A Mirror azt tanácsolja olvasóinak, hogy küzdjenek depressziójuk ellen. Kérjék meg partnerüket, hogy legyen megértőbb, magyarázzák el neki a hangulatváltozások és a rosszkedv okait. Állítsanak fel egy családtagokból és barátokból álló kapcsolati hálót, hogy fel tudjanak valakit hívni beszélgetni vagy el tudjanak valakivel menni egy kicsit kikapcsolódni. Fontos az is, hogy ne kritizálják agyon magukat. Mivel ez az egész terhesség új tapasztalat számukra, próbáljanak bízni magukban, és úgy érezni, hogy jól csinálják a dolgokat. Menjenek el minden vizsgálatra és beszéljenek a szülésznővel, tervezzék meg előre a szülési szabadságot és próbálják meg egy pár héttel a kiírás előtt abbahagyni a munkát. Végül a legfontosabb: forduljanak orvoshoz, hogy ha több, mint 5-7 napon keresztül rosszkedvűnek érzik magukat.
Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek