Szüléstől félve cigiznek a terhes tinédzserek

Dohányzással próbálják gyermekük születési súlyát csökkenteni a vajúdástól rettegő, terhes tinédzserek, állítja a brit egészségügyminiszter. Caroline Flint szerint a cigiző kismamák nem tudják, hogy a kisebb súlyú újszülöttet ugyanolyan fájdalmas megszülni, a dohányzás ellenben súlyosan károsítja a magzatot.


A dohányzó anyák gyermekei valóban kisebbek és fejletlenebbek, mint a nemdohányzó anyákéi, ám esetükben a vetélés kockázata is nagyobb, írja a BBC. Tanulmányok szerint a terhesség alatti dohányzás háromszorosára növeli annak a kockázatát, hogy átlagosnál kisebb lesz az újszülött, 26%-kal növeli a vetélés kockázatát, valamint a halva születések és koraszülések aránya is nagyobb körükben.

Ráadásul nem igaz az a vélekedés, hogy a kisebb újszülötteket kevésbé fájdalmas megszülni. Az angol National Childbirth Trust jótékonysági szervezet vezetője, Belinda Phipps szerint ijesztő a fiatal nők tudatlansága. Mint mondta, a szülés kemény munka, és sokak számára fájdalmas, ám megfelelő támogatással tökéletesen kivitelezhető. Szerinte az elégtelen felvilágosítás hibáztatható azért, hogy a fiatal nők a szüléstől való félelmükben hajlandóak magzatukat és önmagukat is károsítani, abban a reményben, hogy kicsit kevésbé lesz fájdalmas a dolog. Pedig az egész csak mítosz, véli Phipps.

A Tommy nevű brit jótékonysági szervezet felmérése szerint a terhes nők tizede egész várandósssága alatt végig dohányzik.
Oszd meg másokkal is!
Mustra