8. hét

Ezekben a hetekben nagyon fontos, hogy odafigyelj a táplálkozásra, tartsd magad távol a cigarettafüsttől, igyál sok vizet és persze ne szedjél be se legális, se illegális drogokat. Az első trimeszterben az embrió nagyon érzékeny a környezeti hatásokra, ilyenkor károsítja legjobban az alkohol és a gyógyszerek, és ekkor van a legnagyobb szüksége a vitaminokra is, például folsavra, melynek hiánya születési rendellenességeket okozhat.

Az első trimeszterben a legnagyobb a vetélés kockázata. Ha hátfájást, görcsöket vagy vérzést tapasztalsz, azonnal fordulj orvoshoz. Ne rémülj meg túlságosan: a terhes nők harmada tapasztal vérzést az első három hónap során, ám nem minden vérzés vezet vetéléshez. Mindenképpen konzultálj azonban orvosoddal telefonon vagy személyesen.

A bébikezdemény a hét végére már 8-11 milliméteres, fejtetőtől a fenekéig mérve, vagyis akkora, mint egy babszem. Most kezdenek kialakulni a petefészkei vagy a heréi, és megindul a csontképződés is. A tüdeje és az agya is gyorsan fejlődik.

Előző hét - Következő hét
Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.