16. hét

A gyerkőc most 12 centis és 10 dekás, éppen olyan nehéz, mint egy újszülött kismacska. Lehet, hogy most már érzed, ahogy mozog: pillangószárnyak rebbenéséhez, vagy egy kis hal úszkálásához hasonlítják az anyukák az érzést. Akinek ez a második vagy többedik gyereke, az már most felismerheti a mozgást, az első gyermeküket várók általában csak a huszadik hét környékén jönnek rá, hogy a bélmozgásnak tippelt érzetet valójában a gyerek okozza. A lába most már hosszabb, mint a keze, és elkezdtek nőni a körmei.

Ezen a héten végzik az AFP-vizsgálatot, mellyel bizonyos születési rendellenességek, például a Down-kór és a nyitott gerinc kockázatát vizsgálják. Ha túl magas a véredben a magzati fehérje (AFP) koncentrációja, az nyitott gerincre utalhat, a túl alacsony érték pedig Down-kórra. Ilyenkor ultrahangos vizsgálattal, esetleg amniocentézissel ellenőrzik a magzat állapotát. Az AFP-ról tudni kell, hogy ez egy viszonylag pontatlan vizsgálat, tehát egy rossz érték sem jelent feltétlenül bajt. Az a célja, hogy kiszűrje az esetleges rendellenességeket, de sok egészséges magzatnál is túl magas vagy túl alacsony értéket mutat. Olyankor is rossz lehet az AFP, ha nem ismert pontosan a terhességi kor, de befolyásolja az anya súlya vagy cukorbetegsége is. Az ikerterhesség is magas AFP-értéket eredményez.

Az amniocentézisnél mintát vesznek a magzatvízből, hogy kromoszómavizsgálattal állítsák fel a diagnózist. A beavatkozás invazív, egy hosszú tűvel történik a mintavétel, mely vetélést okozhat. Magyarországon 35 év feletti terheseknek ajánlják a kromoszómavizsgálatot, mivel náluk nagyobb a genetikai elváltozások kockázata.

Előző hét - Következő hét
Oszd meg másokkal is!
Mustra