Miért félünk a vallásoktól?

November 18-án indul a VI. Létkérdés Konferencia - Vallás: Háború vagy Béke? címmel az ELTE BTK Gólyavárban. A konferencia idei témája a vallásokat szólítja meg. A délelőtti előadásokat délután nyílt kerekasztal beszélgetések követik.

A konferencián való részvétel – a már megszokott módon - teljesen ingyenes, hogy a szervezők ezzel is elősegítsék az akadályok nélküli párbeszédet eme létkérdésben. A helyfoglalás azonban a férőhelyek miatt regisztrációhoz kötött!

Vallási identitásból vallási fundamentalizmus? A tradicionális vallásos meggyőződés nem tűri tovább a privát szférába való visszaszorítottságot: újból meghatározó helyet követel magának a világ egyre több pontján, mind a törvényalkotásban, mind a politikai intézményrendszer működésében. E követelés pedig nem mindig békés, korunk egyre súlyosabb problémája a vallási fundamentalizmusból származtatható terrorizmus. A különböző szélsőséges, terrorista csoportok sokszor vallási köntösbe bújtatva tevékenykednek, hitükbe kapaszkodva igyekeznek politikai pozíciókat megszerezni.

A vallás ilyen formán szükséggé válik. De vajon a hirtelen felszökő lázhoz hasonló gyors identitáskeresés teljesen veszélytelen? A természeti környezet pusztulásából fakadó krízisek, emberek millióinak éhezése, és a vallási identitási alapon szeparálódó társadalmak közötti együttes ellentét meddig fokozódhat? Hogyan kerülhetők el a vallásháborúk? Képesek leszünk megakadályozni őket, vagy éppen a vallások közötti ellentétek vezethetnek majd egyfajta világméretű válsághoz, akár a III. Világháborúhoz?

Helyszín: 1088 Budapest, Múzeum krt. 4.

Időpont: November 18. csütörtök, 09.30

A részvétel ingyenes!

Oszd meg másokkal is!
Mustra