Sört a hajra és bőrre - készíts házilag csodaszert!

Nagymama praktikája volt a szőke hajat kamillateával öblíteni, a vékony szálút pedig sörrel. Egy baj volt vele, nehéz volt eltalálni az arányokat, hogy még érjen is valamit, de mégse legyünk kocsmaszagúak. Persze manapság már erre is van megoldás, a csehek például egész kozmetikai termékcsaládot gyártanak a sörből. Íme néhány otthon is elészíthető szépítőszer.

A gyógyszertárakban kapható élesztőtabletták, amik jó hatással vannak a bőrre és a hajra is,  mind sörélesztőből készülnek. A régi női praktika, miszerint jó sörrel hajat mosni, nem csak a sörélesztő miatt igaz, de a komlónak is jótékony hatása van a fejbőrre, ugyanis nyugtatja a bőrt, és gyorsabb növekedésre serkenti a hajat. A sör nem csak tartást ad a hajnak, de fényesebbé és könnyen fésülhetőbbé is teszi.

Catherine Zeta-Jones a mai napig esküszik rá, hogy minden hajmosás után kevés sörrel öblíti le ragyogóan csillogó haját, mert a sörben lévő rengeteg B-vitamin könnyen felszívódik. Akik ódzkodnak a sörszagtól, azoknak ajánljuk a kész söralapú kozmetikumokat, de házilag is készíthetünk olcsó, hatásos, egészséges hajpakolásokat, öblítőszereket.

Sör és tojássárgája: gyógyír a töredezett, gyenge hajra.

2 dl sört keverjünk össze 1 tojássárgájával. Masszírozzuk a hajunkba, majd 5 perc múlva öblítsük le. A sör komló- és sörélesztő- tartalmának köszönhetően táplál és tartást ad a hajnak, a tojás táplálja, és fényessé teszi a hajszálakat, valamint segít korpa ellen is. Ha nagyon száraz a hajunk, használjunk két tojássárgáját.

Sör, méz, olívaolaj és tojássárgája: pakolás a tartás nélküli, hosszú hajra.

1 dl sört keverjünk el 2 ek mézzel, 1 ek olívaolajjal és két tojássárgájával. Kenjük a hajunkra, majd meleg vízbe mártott törülközővel tekerjük be a fejünket. Hagyjuk rajta tíz percig, majd öblítsük le.

Kamillatea: szőkíti a hajat, fertőtleníti és nyugtatja a fejbőrt

Forrázzunk le egy evőkanálnyi kamillavirágot egy liter vízzel, majd hagyjuk állni tíz percig. Hűtsük le, majd hajmosás után öntsük a hajra. Még szebb lesz a hajunk, ha napon hagyjuk megszáradni.

Citromlé: enyhén zsíros hajra

Keverjünk el egy evőkanálnyi frissen facsart citromlevet egy deci vízzel, majd alaposan masszírozzuk a fejbőrbe. A  zsíros fejbőr faggyútermelése csökken tőle.

Teafaolaj: zsíros hajra

Tegyünk a kezünkbe egy diónyi mennyiséget a szokásos hajbalzsamunkból, majd ebbe csepegtessünk három csepp teafaolajat. Keverjük el a kezünkkel és kenjük a hajunkra. Segít, hogy a haj kevésbé zsírosodjon.

Zsályalevél: a barna lányoknak

A zsályalevélből készített tea barnítja a világos hajat. Forrázzunk le egy evőkanálnyi zsályalevelet egy liter vízzel, majd hagyjuk állni tíz percig. Hűtsük le, majd hajmosás után öntsük a hajra.

Kókuszolaj:  a töredezett hajvégeken segít

Langyosítsunk meg egy deci kókuszolajat és masszírozzuk a hajunkba. Kössünk törülközőt a fejünkre, és pihenjünk egy fél órát. Végül a szokásos módon mossunk hajat. De sörrel nem csak a hajunknak tehetünk jót, hanem a problémás bőrnek is.

Sörös lemosó gyulladt bőrre:

Két deci világos sört, két evőkanál almaecetet és három liter hideg vizet keverjünk el, majd zuhanyozás után ezzel öblítsük le a testünket.

Sörös testápolókrém normál vagy érzékeny bőrre:

Két ek jojobaolajat, 1 tk almaecetet és 0,5 tk sört tegyünk egy zárható tégelybe, majd alaposan rázzuk össze. Tartsuk hűtőben, egy hétig eláll.

Végül egy körömerősítő kézfürdő:

Keverjünk össze 2 ek sört 1 ek almaecettel és 1 ek olívaolajjal, majd töltsük a keveréket kis tálkába, és ebbe áztassuk a körmeinket tíz percig.

Oszd meg másokkal is!
Címkék
Érdekességek