Szereted a csokis sört? Belga nők főzték

A legkisebb falunak is saját söre van. Ez csakis Belgium lehet, ahol családi hagyomány, hogy a nők főzik a sört. A budapesti belga sörfesztiválon jártunk, és összegyűjtöttük, milyen remek találmányaik vannak. Sörkóstoló nőknek.

Fotó: John McStravics
Fotó: John McStravics

Hétvégén belga sörfesztiválon jártunk a Vajdahunyad várában.

Nem véletlen, hogy Belgiumban olyan sokféle sörrel találkozhatunk, hiszen rengeteg sörfőzde próbálja elnyerni a sörivók kegyeit. Családi hagyomány, hogy az asszonyoknak feladata volt a kenyér sütése, az étel főzése és meglepő módon a sör főzése is.

A nők a sörfejlesztők

Nem csoda hát, hogy annyiféle sör alakult ki az idő során: minden asszony kötelességének érezte, hogy ő főzze a legjobb, legkülönlegesebb sört, dicsőséget szerezve ezzel a férjének, a családjának. A középkorban már a belga kolostorok is beszálltak a „versenybe”, saját söreikkel. A legrégebbi oklevél a sörfőzés alapításáról szól, ami 1068-ból származik. Természetesen az állam se akart kimaradni a sör hasznából, a XIII. században már komoly adóbevétel származott a sörből.

Fotó: John McStravics
Fotó: John McStravics

A francia forradalom idején sajnos megtorpant a sörfőzés aranykora, ugyanis a franciák sok kolostort leromboltak. Szerencsére Napóleonnak köszönhetően helyreállt a gazdasági élet, és a sörfőzés újra virágzásnak indult. A XX. század elején már 3200 sörfőzde volt Belgiumban, vagyis minden városra vagy falura egy főzde jutott. Sajnos az I. világháborúban lerombolták a sörgyárakat, de a háború után ember és nyersanyaghiánnyal is küzdöttek Belgiumban. A helyzetre egy megoldás kínálkozott, a pici gyárak és főzdék társultak, egybeolvadtak, hatalmas sörgyárakká nőttek.

Szerencsére a II. világháború sem tudta elmosni a föld színéről a belga főzdéket, és az ősi receptek szerint készült sokféle sört ma is kóstolhatjuk, sőt, Belgiumba se kell utaznunk értük!

Hogyan kóstoljuk a belga sört?

Ugyanúgy, mintha bort innánk: szemrevételezzük a sör színét, világosságát, vagy sötétségét. Ebből a maláta pörkölésének módjáról, érleléséről és arról kapunk információt, hogy szűrt, vagy szűretlen sörrel van-e dolgunk. A hab keménysége és tartóssága a sörbe belefőzött anyag koncentrációjára utal.

A belga sörök meglepően illatosak, esetleg szagosak, ez ízlés kérdése, de mindenképp érdemes beleszagolni kortyolás előtt, mert már ilyenkor sok fűszert kiérezhetünk a pohárból.

A belga sörök mellé ne felejtsünk el sörkorcsolyákat enni, hiszen némelyik sör meglepően magas, akár 8,5% alkoholtartalommal is rendelkezik, ami igencsak megviccelheti azokat, akik nem olvassák el a palackon a feliratot.

Belgasör gyorstalpaló:

Apátsági sörök: Régi, apátsági receptek alapján készülő elegáns, finom, jól kiegyensúlyozott, erős ale típusú sörök.

Erős aranyszínű ale: Felső erjesztésű sörtípus, nevéhez méltó színnel, hatalmas testtel, és 8-10% körüli alkoholtartalommal.

Trappista sörök: Trappista szerzetesek által főzött világhírű sörkülönlegességek.

Belga búzasör: Malátázott és nyers búza, valamint árpa keverékéből készült könnyed, fűszeres és nagyon friss sörök.

Lambic (spontán erjedésű) sörök: A legősibb, napjainkban is létező sörfőzési stílus. A lambic sörök sörélesztő használata nélkül, a levegőben élő mikroorganizmusok hatására erjednek alkoholos itallá. Ezt az ősi módszert ma már csak a belga Brabant tartományban található
lambic sörfőzdékben alkalmazzák.

Gyümölcssörök: Gyümölcsökkel, vagy természetes gyümölcslével együtt érlelt sörök. Ezek az italok rendkívül frissítőek, és legtöbbjük egyáltalán nem rendelkezik a sör megszokott ízjegyeivel. Alkoholtartalmuk alacsony, általában 3% körül mozog. Az alap meggyestől kezdve a
feketeribizlisen át a kókuszosig minden fajta megtalálható: málnás, barackos, (csokis), banános mangós stb. alacsony alkoholtartalmútól egészen a 8%-osig.

Belga ale: Felsőerjesztésű sörtípus, átlagos, 5% körüli alkoholtartalommal. Elegáns, mindennapi sörök, belga módra.

Flamand vörös ale: Nyugat -Flamand felsőerjesztésű sörtípus. Elsődleges erjedését követően a sört hónapokig, vagy akár évekig is nyitott fahordókban érlelik, melynek hatására az ital spontán erjedésnek indul. Ennek köszönheti fanyar ízvilágát, rendkívüli szomjoltó erejét és frissítő hatását.

Erősen komlózott ale: Felsőerjesztésű sörtípus, melyben az ale típusú sörökre nem igazán jellemző, erősen keserű ízt helyezik előtérbe, számos esetben akár négy-öt különböző komlófajta felhasználásával.

Pilsner: A világ minden táján nagy elismerésnek örvendő, elegáns komlóaromával, keserűséggel és malátás karakterrel megáldott, ragyogóan tiszta, alsóerjesztésű sörtípus.

Hasznos: http://www.belgasorokhaza.hu/

Címlapfotó: Thomas Hawk

Oszd meg másokkal is!
Mustra