Karanténsztorik: Szex nincs, a kreativitásnak annyi... De mi lesz, ha ennek vége?

Milyen hatással van a lelkünkre a járványhelyzet? És milyen hatással lesz ránk a jövőben? Mi van akkor, ha a kapcsolatunkból eltűnt a vágy? És ha a kreativitásunk veszett el? Mit tegyen az, akinek nem megy a napirend betartása? Szeret, nem szeret podcastunk legújabb adásában a pszichológus többek között ezekre a kérdésekre válaszol.

„A párommal jól megvagyunk, szerintem sikerült alkalmazkodnunk a helyzethez, de amióta ennyit vagyunk otthon kettesben, nincs kedvem szexelni vele. Valahogy nem kívánom. Mi lehet a baj?”

„Számomra az a legnehezebb ebben a helyzetben, hogy olyan, mintha kiürült volna az agyam. Csak úgy létezem, csinálom a feladatokat, de az idő kifolyik a kezem közül, azt sem tudom, hogy milyen nap van éppen… a kreatív munkára meg teljesen alkalmatlan vagyok… Ezzel lehet valamit kezdeni?”

„A 10 éves lányom egyáltalán nem hajlandó kimenni az utcára, amióta kihirdették a vészhelyzetet, esténként pedig nagyon nehezen alszik el, és gyakran álmodik rosszat, jön át hozzánk éjszaka, pedig ilyet már évek óta nem csinált. Mit tehetnénk, hogy segítsünk neki?”

Ez csak három példa azokra a levelekre, amiket tőletek kaptunk a szeretnemszeret@divany.hu e-mail-címre azóta, hogy néhány héttel ezelőtt lementek az első karantén témájú podcastjaink. Akkor még a járványhelyzet elején voltunk, és kicsit más problémákkal kellett szembenéznünk, mint mostanság. Hogy mi változott azóta? És milyen változásokra lehet számítani a jövőben? Ezzel a felütéssel kezdődik a Szeret, nem szeret (hagyományosan párkapcsolati, de most nem) pszichopodcast legújabb adása, amelyben Péter Anna és Sákovics Diana, a Selfguide pszichológusa beszélgetnek, méghozzá telefonon keresztül. A szerkesztőségi stúdióba ugyanis most elővigyázatosságból senki sem megy be. Szóval megeshet, hogy nem ez lesz a legmenőbb hangminőségű műsor, amivel valaha előrukkoltunk, cserébe válaszolunk benne minden tőletek érkezett levélre, és még az is szóba kerül, hogy mit lehet tenni a bedőlt terveinkkel, és miért éppen most akar mindenki belekezdeni a kovásznevelésbe. 

A podcast egyik nagy kérdése, hogy milyen maradandó változásokat viszünk magunkkal a járványhelyzet utáni életbe. Vajon változtatunk majd az életmódunkon? Vajon tanultunk ebből az egészből bármit is? A podcastban azt tippeljük, igen, de nézzük, mit mondtok ti. 

Van olyan új szokásod, amit akkor is szívesen megtartanál, ha visszatér az élet a megszokott kerékvágásba?


Megeshet, hogy nem fér bele az idődbe ez a podcast, de ha érdekel, később is meghallgathatod a korábbi adásainkkal együtt a Szeret, nem szeret oldalon. Keddenként új részekkel is jelentkezünk, addig is, ha kérdésed, véleményed vagy éppen témajavaslatod van, írj nekünk bátran a 
szeretnemszeret@divany.hu e-mail-címre. Ha pedig tovább olvasnál a témában, akkor ez a cikk neked szól: 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek