Nemhogy tömeg, ember sincs: a világ legelhagyatottabb nyaralóhelyei

GettyImages-506550936

Eleged van a tömegből? Unod, hogy nincs egy olyan talpalatnyi hely, amit nem borítanak fotózkodó, tülekedő, csicsergő turisták? Nyugodtan, csendben szeretnéd tölteni a nyarad maradékát? Ezek az elhagyatott nyaralóhelyek csak rád várnak.

#1 Rapa Nui, más néven Húsvét-sziget

A monumentális kőszobrairól elhíresült sziget néprajzilag Polinézia, nemzetközi jogilag Chile része. Olyan messze van a világ többi részétől, amennyire csak lehet. Az UNESCO „a bolygó legtávolabbi lakott szigeteként emlegeti, és nem is tévednek, hiszen még Chile is 3700 kilométerre fekszik tőle. Bár az őslakosok száma a gyarmatosítás után jelentősen csökkent, erősen ragaszkodtak kulturális hagyományaikhoz, és ugyan csak háromezren, de fennmaradtak. A turisták csak különböző körutazások keretében, vagy a LATAM Airlines légitársasággal közvetlenül odarepülve látogathatják meg a szigetet. Ha ott vagyunk, a legkevesebb turistával a Rapa Nui Nemzeti Park – ami egyébként 1995 óta az UNESCO Világörökség része – elhagyatott területein és a szigethez tartozó három apró, leginkább madarak lakta sziklaszirten találkozhatunk.

#2 Flores-sziget, Portugália

Európa édenkertjének is nevezik a kontinens legnyugatibb pontján található Azori-szigeteket. Közülük a legszebb a gyönyörű, gazdag élővilágú Flores-sziget, amit az ott termő aranyszínű virágokról neveztek el. A földdarab mindössze 140 négyzetkilométeres, de sziklás partjaival, kialudt vulkáni kúpjaival, festői tavaival, védett öbleivel, elképesztő növény- és állatvilágával igazi kikapcsolódást  nyújt. Még a sziget központja, Santa Cruz das Flores városa is gyéren lakott, de ha még ezt is soknak érezzük, mellette több kisebb, teljesen lakatlan szigetre is kicsónakázhatunk.

A Flores-sziget az egyik legelhagyatottabb nyaralóhely
A Flores-sziget az egyik legelhagyatottabb nyaralóhelyzodebala / Getty Images Hungary

#3 Los Roques, Venezuela

Aki hihetetlenül tiszta vízre és nagyon kevés más emberre vágyik, a Los Roques szigeteinek egyikén biztosan megtalálja a számítását. A Venezuela partjainál található szigetcsoport 350 szigetecskéből áll, összesen 40,61 négyzetkilométeren. La Guaira kikötőjétől 128 kilométerre közvetlenül északra, a Karib-tengeren találhatók, és csakis vízi úton vagy repülővel megközelíthetők. A szinte érintetlen korallzátonyok és a tiszta víz miatt a turisták általában saját jachtjukon érkeznek a környékre, és arról indulnak búvárkodni, így a szárazföldi tömegtől nem kell tartanunk. Maga a szigetcsoport egy nemzeti parkot alkot, így csak egyetlen sziget lakott, s azon sincs kétszintesnél magasabb épület, sőt szállodai szobából is összesen 10 áll rendelkezésre. 

A Los Roques szigetek is igazán elhagyatottak
A Los Roques szigetek is igazán elhagyatottakHumberto Ramirez / Getty Images Hungary

#4 Niue

A Csendes-óceán déli részén fekvő Niue szigete még Új-Zélandtól is 2400 kilométerre fekszik. A polinéz paradicsomban alig több mint 1600 ember él, és bolygónk legnagyobb korallatolljaként ugyanolyan vad és zord, mint az óceánból való kiemelkedése napján volt. Az idelátogatók naphosszat a tiszta vízben búvárkodhatnak, nyáron a bálnák vonulását figyelhetik, vagy a földutakon biciklitúrázhatnak. A helyiek nagy része a nyugati part közelében lakik, főleg a főváros, Alofi környékén, így ha nem akarunk emberekkel találkozni, a másik irányba tartsunk. 

Niue szigete körül a valóságban is ilyen lenyűgöző a természet
Niue szigete körül a valóságban is ilyen lenyűgöző a természetMollyBrownNZ / Getty Images Hungary

#5 Skelling-szigetek, Írország

Ha tényleg egy másik bolygóra vágysz, az Írország partjaitól viszonylag távol eső szigetek nagy barátaid lesznek. Hát még, ha megtudod, hogy mindkettő szerepelt a Star Wars VII. és VIII. epizódfilmjében! A vadregényes szigetek ideálisak egy kis felfedezőútra, a gyönyörű természeti környezet megcsodálására, az ír keresztény szerzetesek nyomainak kutatására – kolostoruk 1996 óta szerepel az UNESCO Világörökség listáján. Ám tervezni muszáj: tudnod kell, hogy melyik hajóval jutsz el a szigetekre, mert másképp egyszerűen nem lehet, és a turisták számát is korlátozzák a szigetek élővilágának védelme érdekében. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra