Nemhogy tömeg, ember sincs: a világ legelhagyatottabb nyaralóhelyei

GettyImages-506550936
Olvasási idő kb. 4 perc

Eleged van a tömegből? Unod, hogy nincs egy olyan talpalatnyi hely, amit nem borítanak fotózkodó, tülekedő, csicsergő turisták? Nyugodtan, csendben szeretnéd tölteni a nyarad maradékát? Ezek az elhagyatott nyaralóhelyek csak rád várnak.

#1 Rapa Nui, más néven Húsvét-sziget

A monumentális kőszobrairól elhíresült sziget néprajzilag Polinézia, nemzetközi jogilag Chile része. Olyan messze van a világ többi részétől, amennyire csak lehet. Az UNESCO „a bolygó legtávolabbi lakott szigeteként emlegeti, és nem is tévednek, hiszen még Chile is 3700 kilométerre fekszik tőle. Bár az őslakosok száma a gyarmatosítás után jelentősen csökkent, erősen ragaszkodtak kulturális hagyományaikhoz, és ugyan csak háromezren, de fennmaradtak. A turisták csak különböző körutazások keretében, vagy a LATAM Airlines légitársasággal közvetlenül odarepülve látogathatják meg a szigetet. Ha ott vagyunk, a legkevesebb turistával a Rapa Nui Nemzeti Park – ami egyébként 1995 óta az UNESCO Világörökség része – elhagyatott területein és a szigethez tartozó három apró, leginkább madarak lakta sziklaszirten találkozhatunk.

#2 Flores-sziget, Portugália

Európa édenkertjének is nevezik a kontinens legnyugatibb pontján található Azori-szigeteket. Közülük a legszebb a gyönyörű, gazdag élővilágú Flores-sziget, amit az ott termő aranyszínű virágokról neveztek el. A földdarab mindössze 140 négyzetkilométeres, de sziklás partjaival, kialudt vulkáni kúpjaival, festői tavaival, védett öbleivel, elképesztő növény- és állatvilágával igazi kikapcsolódást  nyújt. Még a sziget központja, Santa Cruz das Flores városa is gyéren lakott, de ha még ezt is soknak érezzük, mellette több kisebb, teljesen lakatlan szigetre is kicsónakázhatunk.

A Flores-sziget az egyik legelhagyatottabb nyaralóhely
A Flores-sziget az egyik legelhagyatottabb nyaralóhelyzodebala / Getty Images Hungary

#3 Los Roques, Venezuela

Aki hihetetlenül tiszta vízre és nagyon kevés más emberre vágyik, a Los Roques szigeteinek egyikén biztosan megtalálja a számítását. A Venezuela partjainál található szigetcsoport 350 szigetecskéből áll, összesen 40,61 négyzetkilométeren. La Guaira kikötőjétől 128 kilométerre közvetlenül északra, a Karib-tengeren találhatók, és csakis vízi úton vagy repülővel megközelíthetők. A szinte érintetlen korallzátonyok és a tiszta víz miatt a turisták általában saját jachtjukon érkeznek a környékre, és arról indulnak búvárkodni, így a szárazföldi tömegtől nem kell tartanunk. Maga a szigetcsoport egy nemzeti parkot alkot, így csak egyetlen sziget lakott, s azon sincs kétszintesnél magasabb épület, sőt szállodai szobából is összesen 10 áll rendelkezésre. 

A Los Roques szigetek is igazán elhagyatottak
A Los Roques szigetek is igazán elhagyatottakHumberto Ramirez / Getty Images Hungary

#4 Niue

A Csendes-óceán déli részén fekvő Niue szigete még Új-Zélandtól is 2400 kilométerre fekszik. A polinéz paradicsomban alig több mint 1600 ember él, és bolygónk legnagyobb korallatolljaként ugyanolyan vad és zord, mint az óceánból való kiemelkedése napján volt. Az idelátogatók naphosszat a tiszta vízben búvárkodhatnak, nyáron a bálnák vonulását figyelhetik, vagy a földutakon biciklitúrázhatnak. A helyiek nagy része a nyugati part közelében lakik, főleg a főváros, Alofi környékén, így ha nem akarunk emberekkel találkozni, a másik irányba tartsunk. 

Niue szigete körül a valóságban is ilyen lenyűgöző a természet
Niue szigete körül a valóságban is ilyen lenyűgöző a természetMollyBrownNZ / Getty Images Hungary

#5 Skelling-szigetek, Írország

Ha tényleg egy másik bolygóra vágysz, az Írország partjaitól viszonylag távol eső szigetek nagy barátaid lesznek. Hát még, ha megtudod, hogy mindkettő szerepelt a Star Wars VII. és VIII. epizódfilmjében! A vadregényes szigetek ideálisak egy kis felfedezőútra, a gyönyörű természeti környezet megcsodálására, az ír keresztény szerzetesek nyomainak kutatására – kolostoruk 1996 óta szerepel az UNESCO Világörökség listáján. Ám tervezni muszáj: tudnod kell, hogy melyik hajóval jutsz el a szigetekre, mert másképp egyszerűen nem lehet, és a turisták számát is korlátozzák a szigetek élővilágának védelme érdekében. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek