The Police: Miért lett Sting zenekarának ilyen fura neve?

Mindig azon töprengtél, honnét kaphatta a nevét kedvenc zenekarod? Vajon tényleg a legfurcsább névválasztással lehet befutni? Milyen titokzatos sztorik bújnak meg egy-egy bandanév mögött? Sorozatunkban megtalálod a választ.

Mindössze hat évig volt aktív, mégis alapvető hatást gyakorolt a könnyűzenére a késő ’70-es, kora ’80-as évek legendás formációja, a The Police. Sting, Stewart Copeland és Andy Summers triója a new wave és a post-punk meghatározó zenekaraként vonult be a könnyűzene történetébe – de vajon miért pont a rendőrség után kapták a nevüket?

A banda története 1976 novemberében kezdődött, amikor a brit Curved Air progresszív rockzenekar amerikai dobosa, Stewart Copeland egy newcastle-i koncerten megismerkedett a mindenki által csak Stingként emlegetett Gordon Sumner basszusgitárossal, aki fúziós dzsessz formációkban zenélt akkoriban. A két zenész telefonszámot cserélt, és mivel a Curved Air hamarosan feloszlott, pár hónappal később már közös zenekar alapításán munkálkodtak, és a banda – melynek harmadik tagja Henry Padovani korzikai születésű gitáros lett – már következő februárban kiadta első kislemezét. Augusztusban Padovani kilépett a zenekarból, helyét az eredetileg másodgitárosnak szerződtetett Andy Summer vette át, aki korábban az Animalsban is zenélt.

A Police 1978 őszén megjelent első nagylemeze, az Outlandos d’Amour olyan legendás szerzeményeket tartalmazott, mint a So Lonely és a Roxanne – a punk rock, a reggae, a dzsessz és más stílusok elemeit felhasználó zenekar egy csapásra világhírűvé vált. A debütálást négy további album követte, és a banda olyan örökzöldekkel ajándékozta meg a hallgatókat, mint a Message in a Bottle, a Don’t Stand So Close to Me, az Every Little Thing She Does Is Magic és az Every Breath You Take. A szakmai és közönségsikerek, díjak és platinalemezek dacára a zenekar csillaga hamar leáldozott, a tagok közötti feszültségek ugyanis nehézzé tették a közös munkát. Utolsó, legnagyobb hatású lemezük, a 1983-as Synchronicity – melynek felvétele már rendkívül negatív légkörben telt – megjelenését követően a tagok külön utakon folytatták tovább.

„A rendőrség” – Stewart Copeland, Sting és Andy Summers (1979).
„A rendőrség” – Stewart Copeland, Sting és Andy Summers (1979).Gijsbert Hanekroot / Getty Images Hungary

A Police név eredete

De vajon miért pont a Rendőrség elnevezést választotta a legendás trió? A név ötlete Copelandtől ered, aki már a kezdetek kezdetén, a legelső közös próba előtt eldöntötte, hogy így fogják hívni a bandát. Hogy miért volt ez neki fontos, arra több teória is létezik: egyesek szerint Copeland saját vezetéknevének első három betűje, vagyis a „cop” („zsaru”) nyomán döntött a The Police mellett, egy másik történet azt mondja, a dobost CIA-ügynök édesapja foglalkozása inspirálta. Az igazsághoz valószínűleg az a verzió áll legközelebb, miszerint Copeland véletlenül látott egy rendőrautót valahol, amelynek oldalán a Police felirat virított, és ekkor hasított belé a gondolat, hogy bandanévként is milyen jó lenne a szó.

Bármelyik verzió is legyen igaz, az a tény, hogy a police szó valamilyen változata szinte minden nyelvben megtalálható, ezért a banda nevét a világ bármely táján könnyen meg lehet majd jegyezni, minden bizonnyal ráerősített a gondolatra.

Ami az eredetileg tanító végzettségű frontember, Sting nevét illeti, úgy ragadt rá a Sting, vagyis Fullánk becenév, hogy egy időben gyakran viselt fekete-sárga csíkos pulóvert, ami az ismerőseit egy darázsra vagy méhecskére emlékeztette.

A zenekar tagjai a későbbiekben a saját jogukon is világhírű zenészek lettek. Sting szólókarrierjét mindenki ismeri, Copeland és Summers főként filmzeneszerzőként vált ismertté (Copeland írta többek között a Tőzsdecápák, Summers pedig a Koldusbottal Beverly Hillsben zenéjét). A tagok néhányszor újra összeálltak, 1986-ban például egy Amnesty Internationalt segítő koncert erejéig, 2007–2008-ban pedig világ körüli turnéra mentek, de Magyarországra sajnos nem jutottak el.

És azt tudtad, hogy a Boney M neve honnan ered? Sorozatunk előző részében ezt is elolvashatod.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra