A Hegylakótól Harry Potterig: Skócia, a filmipar kedvence

GettyImages-162997743

A Brit-szigetek északi harmadát elfoglaló, a történelmi kastélyokról, a whiskyről, a kiltről és a skót dudáról híres ország a hollywoodi filmesek körében is régóta népszerű – nem is gondolnád, mennyi híres alkotást forgattak Skóciában.

A Countrylife utánajárt, milyen nagy sikerű filmek forogtak az utóbbi évtizedekben a Skót-felföldön és az ország más híres tájain: az említett legendás kastélyok értelemszerűen vonzzák magukhoz a történelmi produkciókat, a Franco Zeffirelli rendezte, Mel Gibson főszereplésével készült Hamlet (1990) például az aberdeenshire-i Dunnottar Castle külső és belső tereiben forgott. A Shakespeare-dráma számára kapóra jött a 15–17. század között épült romos várkastély, az időjárás azonban kevésbé volt ínyükre: a címszereplő visszaemlékezése szerint mindenki ködös, nyirkos időre számított, helyette „úgy megsültek, mintha Miamiban lettek volna”.

A skót–angol határvidéken található Hermitage Castle látható az 1971-es, Vanessa Redgrave nevével fémjelzett Mária, a skótok királynője jeleneteiben, amely történelmileg autentikus helyszínnek bizonyult, a tragikus sorsú 16. századi uralkodónő ugyanis valóban megfordult a kastély falai között. Az innen nem messze található Floors Castle, Roxburghe grófjának birtoka a Greystoke család rezidenciájaként tűnt fel az 1984-es Tarzan, a majmok urában, melynek címszerepét a fiatal Christopher Lambert alakította.

A Dunnottar-kastély romja
A Dunnottar-kastély romjaLukassek / Getty Images Hungary

Az ország földrajzi közepénél található, 19. században épült elegáns Ardverikie House jól ismert a Netflix sorozata, A Korona rajongói számára, itt vették fel ugyanis a II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg nyári rezidenciájaként szolgáló balmorali kastélyban játszódó jeleneteket, míg a 2011-es, Lazacfogás Jemenben című vígjátékban az épület egy közel-keleti sejk palotáját alakította.

A híres Old Man of Storr sziklaformáció
A híres Old Man of Storr sziklaformációPreserved Light Photography / Getty Images Hungary

Minden idők talán leghíresebb, skót történelmet feldolgozó hollywoodi produkciója, az 1995-ös A rettenthetetlen többnyire Írországban forgott, a főhős, William Wallace szülőfaluját azonban Skócia legmagasabb hegycsúcsa, a Ben Nevis lábánál építették fel a filmesek – a díszletet ugyan lebontották a forgatást követően, a stáb számára épített parkoló azonban megmaradt, és máig szívesen látogatják az erre tévedő filmturisták. A Skót-felföld más kalandos történeteknek is otthont adott, ormait és völgyeit láthatjuk például a 2014 óta futó Outlander – Az idegen című sorozatban és a 2018-as Törvényenkívüli király című moziban is. A perthshire-i Drummond Castle egy egészen más nevezetességet, a versailles-i kastélyt jelenítette meg az Outlander néhány epizódjában.

A 007-es ügynök is többször járt a skót hegyvidéken: itt forgatták az 1963-as Oroszországból szeretettel egyik izgalmas helikopteres üldözéses jelenetét, a 2012-es Skyfallban pedig a Bond család egykori otthonának adott helyszínt a Sírás völgyeként is ismert Glencoe-völgy. A legújabb, nemrég bemutatott Bond-film, a Nincs idő meghalni stábja szintén járt Skóciában, ezúttal azonban nem önmagát, hanem Norvégiát alakította a Skót-felföld.

A leghíresebb brit kém mellett a leghíresebb brit varázslótanonc is megfordult a páratlan szépségű Glencoe-völgyben: a 2004-es Harry Potter és az azkabani fogolyban a Glencoe falutól a völgyig futó úton építették fel Hagrid kunyhóját, amely máig népszerű látnivalónak számít, a Harry Potter és a titkok kamrája repülő autós jelenetében a főhős és legjobb barátja, Ron a völgytől északra található glenfinnani vasúti viadukt felett száguldanak el. Szintén a Glencoe-völgy adott otthont három Hegylakó-film számára is.

Nem csak a festői tájak, Skócia nagyvárosai is gyakran kerülnek a kamerák elé, sok esetben tengerentúli társaikat alakítva a vásznon: Glasgow-ban forgatták például a 2012-es Felhőatlasz San Franciscó-i és a Benedict Cumberbatch főszereplésével készült 2018-as minisorozat, a Patrick Melrose New York-i jeleneteit, de ugyanitt fog megelevenedni a Hudson folyó menti metropolisz a készülő ötödik Indiana Jones-filmben is.

A Skye-szigeten található, Skócia egyik jelképének is számító, lenyűgöző Old Man of Storr bazaltszikla-formáció Shakespeare-drámának (Macbeth, 2015) és idegen világban játszódó sci-finek (Prometheus2012) egyaránt helyszínéül szolgált, az 1981-es Oscar-nyertes Tűzszekerek híres tengerparti futós jelenetét (melyet Vangelis zenei témája kísér) pedig a St. Andrew’s melletti partszakaszon rögzítették. Még a legendás rendezőt, Stanley Kubrickot is megihlette a skót táj, aki a Külső-Hebridák legnagyobb szigetén, a Harris-szigeten vette fel a Jupiter felszínét megjelenítő képsorokat 1968-as ikonikus sci-fijéhez, a 2001: Űrodüsszeiához.

Oszd meg másokkal is!
Mustra