A banán olyan részében van tápanyag, amire nem is gondolnál

GettyImages-1254603570
Olvasási idő kb. 5 perc

Bár a nyár slágerei az idénygyümölcsök, már nem kell őszig várnunk akkor sem, ha éppen banánt ennénk szívesen. A vitamindús déligyümölcs minden apró része egészséges. Fogadjunk, hogy ezentúl te is másképp pucolod majd!

Ha rendszeresen eszel banánt, biztosan találkoztál már az oldalán végig futó vékonyabb-vastagabb szárakkal is. Talán le is húztad őket a héjjal együtt. De vajon tudtad-e, mi mindenre lehetnek jók a sárga gyümölcs szemétbe kerülő részei?

Jellegzetes alakja és színe már messziről hívogató külsőt kölcsönöz neki, s ha tisztában vagyunk beltartalmának értékeivel is, biztosan rendszeresen kerül majd a kosarunkba belőle. A banán előnye előrecsomagolt formájában rejlik, könnyen szállítható, kis helyet foglal, viszont magas tápértékkel bír – akár kisgyermekes szülőként, akár sportolóként, vagy éppen a rendszeres apró étkezések jelentőségét felismerve a napközbeni köztes időszakokra keresünk valamit, amit könnyedén elfogyaszthatunk, biztosan szerepelni fog bevásárlólistánk elején. 

Magas vitamintartalma és praktikus csomagolása miatt a banán igazán kedvelt gyümölcsféle
Magas vitamintartalma és praktikus csomagolása miatt a banán igazán kedvelt gyümölcsféleStefan Cristian Cioata / Getty Images Hungary

A héjában a vitamin

Ugyan a banán az egyik leginkább vegyszerigényes előállítású gyümölcs, manapság már csekély árkülönbséggel juthatunk hozzá a fenntartható, bioverzióhoz is. A vegyszermentes körülmények között termesztett finomság nagy előnye, hogy nem kell attól sem tartanunk, vajon a héjon keresztül mi kerül bele a felhasznált növényvédő szerekből a gyümölcshúsba. 

A banán héját ugyanis a Process Safety and Environmental Protection című folyóiratban megjelent kutatás igazán sokoldalúan felhasználhatónak minősítette. Semmiképpen nem érdemes kidobni, hiszen B-vitaminban gazdag, ráadásul 70-80 százaléka rost, ami több szempontból is előnyös lehet, ha elfogyasztjuk. A rostdús táplálkozás élettani előnyeit talán már nem is kell bemutatnunk, saját magunkon tapasztalhatjuk emésztést serkentő hatásait. 

A B-vitaminok különböző formáira is számtalan okból szüksége lehet szervezetünknek. Megfelelő mennyiséget fogyasztva ugyanis csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség, bizonyos rákos megbetegedések és más krónikus betegségek kialakulásának kockázatát is. Pozitív hatással van szemünk egészségére is. A banán héja ráadásul a növényvilágban szinte egyedülálló módon természetes B12-vitaminforrás. 

A banánhéj erősíti a szemet, és jókedvre derít

Nem feledkezhetünk meg a héj luteintartalmáról sem. Ez a szürke hályog és a makuladegeneráció egyik leghatékonyabb ellenszere, mely éjszakai látásélességünket is képes fejleszteni amellett, hogy védi a retinát és megelőzheti a sárgafolt kialakulását. 

A banánban bőségesen van triptofán is, egy olyan alapvető fontosságú aminosav, ami

hozzájárul a szerotonin és a melatonin termelődéséhez, azaz a gyors és pihentető alvásunkat is támogatja, ha rendszeresen eszünk a déligyümölcsből.

A triptofán által termelődő boldogsághormonok és a banánban nagy mennyiségben megtalálható magnézium egyszerre gyakorol jótékony hatást az agyra, és segít abban, hogy elkerüljön a depresszió.

Azonban nemcsak a héj és a hús, hanem a köztes apró szálak fogyasztását is javasolják a kutatók. Az edénynyalábnak nevezett szálak ugyanis nem csak vitaminban, rostban is gazdagok, ezek szállítják a nedvességet és a tápanyagokat a banánhús belsejébe. Bár sokan nem szeretik, ha valami felesleges lóg két falat között az ételről, mégis érdemes meghagyni őket, hiszen nem csak ehetőek, egészségesek is. 

Turmix vagy sütemény formájában bátran egyben maradhat az egész banán
Turmix vagy sütemény formájában bátran egyben maradhat az egész banánAles-A / Getty Images Hungary

Ha mégis csak a sima, nem biováltozathoz jutnánk hozzá, alapos mosás után azt is feldolgozhatjuk. Érdemes próbát tenni vele, hiszen nem csak a belső rostos rész, megfelelő érettségi állapotban maga a héj is kiváló tápanyagforrás és finom fogások hozzávalója lehet. Bár nem könnyű elképzelni, hogy egyszerűen elmajszolunk egy olyan ételt, melyet eddig az első mozdulattal a szemetesbe hajítottunk, de süteményekbe vagy turmixokba aprítva egyáltalán nem feltűnő a jelenléte.

A majmok is tudják

A banánhéj ráadásul nem csak belsőleg segíthet bennünket. Az emberszabásúak körében is megfigyelték, hogy az emberhez hasonlóan felhasználják a növények bizonyos részeit. A banánhéjjal például a bőrüket kenegetik rendszeresen. A gyümölcs külső takarója ugyanis kiválóan csillapítja a szúnyogcsípések okozta viszketést.

A banán héja elmulasztja a rovarcsípések okozta viszkető érzést is
A banán héja elmulasztja a rovarcsípések okozta viszkető érzést isFuse / Getty Images Hungary

Fogfehérítésre is alkalmas. Természetesen a megfelelő szájhigiéniát nem helyettesítheti, de képes a fogzománc színét világosabbá tenni, ha naponta átdörzsöljük belső, rostos oldalával – anélkül, hogy károsítaná a fog felszínének épségét. Rostjaiból kiváló arcpakolás is készülhet, hiszen antioxidánsban gazdag, sikerrel mérsékelheti a ráncosodást arcunkon. Feketére öregedve pedig a szemölcsök ellen is hatékony lehet. De nagy hasznát vehetjük a kertben is, hiszen a komposztot is gazdagítja, de egyszerűen a földbe temetve is erősítheti kerti növényeink gyökérzetét. Vétek lenne kidobni. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek