Ha rendszeresen eszel banánt, biztosan találkoztál már az oldalán végig futó vékonyabb-vastagabb szárakkal is. Talán le is húztad őket a héjjal együtt. De vajon tudtad-e, mi mindenre lehetnek jók a sárga gyümölcs szemétbe kerülő részei?
Jellegzetes alakja és színe már messziről hívogató külsőt kölcsönöz neki, s ha tisztában vagyunk beltartalmának értékeivel is, biztosan rendszeresen kerül majd a kosarunkba belőle. A banán előnye előrecsomagolt formájában rejlik, könnyen szállítható, kis helyet foglal, viszont magas tápértékkel bír – akár kisgyermekes szülőként, akár sportolóként, vagy éppen a rendszeres apró étkezések jelentőségét felismerve a napközbeni köztes időszakokra keresünk valamit, amit könnyedén elfogyaszthatunk, biztosan szerepelni fog bevásárlólistánk elején.
A héjában a vitamin
Ugyan a banán az egyik leginkább vegyszerigényes előállítású gyümölcs, manapság már csekély árkülönbséggel juthatunk hozzá a fenntartható, bioverzióhoz is. A vegyszermentes körülmények között termesztett finomság nagy előnye, hogy nem kell attól sem tartanunk, vajon a héjon keresztül mi kerül bele a felhasznált növényvédő szerekből a gyümölcshúsba.
A banán héját ugyanis a Process Safety and Environmental Protection című folyóiratban megjelent kutatás igazán sokoldalúan felhasználhatónak minősítette. Semmiképpen nem érdemes kidobni, hiszen B-vitaminban gazdag, ráadásul 70-80 százaléka rost, ami több szempontból is előnyös lehet, ha elfogyasztjuk. A rostdús táplálkozás élettani előnyeit talán már nem is kell bemutatnunk, saját magunkon tapasztalhatjuk emésztést serkentő hatásait.
A B-vitaminok különböző formáira is számtalan okból szüksége lehet szervezetünknek. Megfelelő mennyiséget fogyasztva ugyanis csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség, bizonyos rákos megbetegedések és más krónikus betegségek kialakulásának kockázatát is. Pozitív hatással van szemünk egészségére is. A banán héja ráadásul a növényvilágban szinte egyedülálló módon természetes B12-vitaminforrás.
A banánhéj erősíti a szemet, és jókedvre derít
Nem feledkezhetünk meg a héj luteintartalmáról sem. Ez a szürke hályog és a makuladegeneráció egyik leghatékonyabb ellenszere, mely éjszakai látásélességünket is képes fejleszteni amellett, hogy védi a retinát és megelőzheti a sárgafolt kialakulását.
A banánban bőségesen van triptofán is, egy olyan alapvető fontosságú aminosav, ami
hozzájárul a szerotonin és a melatonin termelődéséhez, azaz a gyors és pihentető alvásunkat is támogatja, ha rendszeresen eszünk a déligyümölcsből.
A triptofán által termelődő boldogsághormonok és a banánban nagy mennyiségben megtalálható magnézium egyszerre gyakorol jótékony hatást az agyra, és segít abban, hogy elkerüljön a depresszió.
Azonban nemcsak a héj és a hús, hanem a köztes apró szálak fogyasztását is javasolják a kutatók. Az edénynyalábnak nevezett szálak ugyanis nem csak vitaminban, rostban is gazdagok, ezek szállítják a nedvességet és a tápanyagokat a banánhús belsejébe. Bár sokan nem szeretik, ha valami felesleges lóg két falat között az ételről, mégis érdemes meghagyni őket, hiszen nem csak ehetőek, egészségesek is.
Ha mégis csak a sima, nem biováltozathoz jutnánk hozzá, alapos mosás után azt is feldolgozhatjuk. Érdemes próbát tenni vele, hiszen nem csak a belső rostos rész, megfelelő érettségi állapotban maga a héj is kiváló tápanyagforrás és finom fogások hozzávalója lehet. Bár nem könnyű elképzelni, hogy egyszerűen elmajszolunk egy olyan ételt, melyet eddig az első mozdulattal a szemetesbe hajítottunk, de süteményekbe vagy turmixokba aprítva egyáltalán nem feltűnő a jelenléte.
A majmok is tudják
A banánhéj ráadásul nem csak belsőleg segíthet bennünket. Az emberszabásúak körében is megfigyelték, hogy az emberhez hasonlóan felhasználják a növények bizonyos részeit. A banánhéjjal például a bőrüket kenegetik rendszeresen. A gyümölcs külső takarója ugyanis kiválóan csillapítja a szúnyogcsípések okozta viszketést.
Fogfehérítésre is alkalmas. Természetesen a megfelelő szájhigiéniát nem helyettesítheti, de képes a fogzománc színét világosabbá tenni, ha naponta átdörzsöljük belső, rostos oldalával – anélkül, hogy károsítaná a fog felszínének épségét. Rostjaiból kiváló arcpakolás is készülhet, hiszen antioxidánsban gazdag, sikerrel mérsékelheti a ráncosodást arcunkon. Feketére öregedve pedig a szemölcsök ellen is hatékony lehet. De nagy hasznát vehetjük a kertben is, hiszen a komposztot is gazdagítja, de egyszerűen a földbe temetve is erősítheti kerti növényeink gyökérzetét. Vétek lenne kidobni.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés