Ahogy arról már korábban is megemlékeztünk: avokádóügyben jó sok trükk és fontos tudnivaló akad. Azt például, hogy elég érett-e, úgy derítheted ki, hogy leveszed a szárát. Csak távolítsd el az avokádó tetején lévő elszáradt barna csonkot, és ha azt látod, hogy könnyen lejön, és alatta zöld színű a héj, akkor van egy jó avokádód, ami érett és készen áll a fogyasztásra. Ha ez a rész sötét, vagy a héja túl barna, esetleg puha és foltos, akkor jó eséllyel túlérett.
A TheKitchen oldalán arra vállalkoztak, kiderítik, hogyan érdemes előkészítenünk az avokádót, hogy az a legtökéletesebb legyen.
A tesztelők komolyan vették a feladatot: miután kiválasztották a 4 legnépszerűbb módszert, mindent megtettek, hogy hasonló érettségű avokádókat találjanak. A tökéletes darab már éppen érett, ugyanakkor nem túlságosan puha, és szár vége alatt szép, élénkzöld színű. Minden avokádót a tesztelés előtt megmostak és megszárítottak, és az összes darabot ugyanazzal a késsel vágták össze. Íme a módszerek az első helyezett felé haladva.
#4 Felezzük, lazítsunk rajta, majd vágjuk össze az avokádót a héjában
Idő: 5 perc
Értékelés: 4/10
Ezzel a módszerrel előbb el kell feleznünk az avokádót, a magot eltávolítani, majd egy vékony, széles kanállal felfejteni a gyümölcshúst a bőrről. Ezek után az avokádót egy kés hegyével felkockázzuk még a héjában, és már el is készültünk.
Az eredmények szerint ez lett a legkevésbé okos módszer. Mivel a hús a felfejtés után kissé csúszkál a héjban, túlságosan balesetveszélyes az egész, ráadásul egy kanál és egy kés is lesz a mosogatóban utána. Ennél bőven akad jobb módszer.

#3 Felezzük el, vágjuk kockára a héjában, és csak ezután kanalazzuk ki
Idő: 4 perc
Értékelés: 7/10
Ez talán a legismertebb trükk, de korántsem a legjobb. Sok baj éppen nem akadt vele, de volt ennél sokkal praktikusabb is. A szabály egyszerű: felezd el az avokádót, távolítsd el a magot, majd vágd rácsosra a gyümölcs húsát. Lehet, hogy nem kapsz éppen tökéletesen egyenletes kockákat, de legalább nem kell a vágódeszkát sikálni utána. Ezután kanalazd ki a héjából, és más dolgod nem lesz vele.
A teszt során bebizonyosodott, hogy a módszer nem véletlenül népszerű: gyors és egyszerű, így remek belépő szintű technika. Van azonban néhány hátránya. Először is fennáll annak a veszélye, hogy az avokádó héját átvágja az ember, ha nem visel vágásbiztos kesztyűt. Ha pedig a kanalazásban nem elég rutinos, vagy épp túl óvatos a késsel, akkor túl sok gyümölcshús maradhat a héjban. Ennél is volt jobb módszer.

#2 Az avokádót negyedekre vágjuk, majd hámozzuk és szeleteljük
Idő: min. 5 perc
Értékelés: 8/10
Gaby Dalkin, aki egy egész könyvet írt az avokádóról, ezt a trükköt tartja a legjobbnak. Nyilván nagyon utálhat mosogatni, mert az mondja: a negyedelésben az a legjobb, hogy nincs szükség a kanál bepiszkolására, ezzel a módszerrel a héj könnyedén összevágható és egy mozdulattal lehúzható. (Na persze aztán elő kell venni egy vágódeszkát, amivel nem ússzuk meg az extra 30 másodperces mosogatást, de ha ez kell a szép szeletekhez, mi bevállaljuk.)
És ha ez még nem lenne elég, a módszer hívei szerint ezzel a technikával készülhetnek állítólag a legszebb kockák, vékony szeletek például toastok tetejére. Ha pedig ez még egyáltalán fokozható, akkor megtesszük: a szeletek biztonságosabban vághatók fel a deszkán, mint a héjban.
Ez a módszer néhány perccel tovább tartott, mint a többi, de valóban a legszebb darabokat eredményezte.
#1 Felezzük, meghámozzuk, majd felvágjuk az avokádót
Idő: 5 perc
Értékelés: 9/10
Az előbbihez hasonló, de annál egy kicsit rövidebb ez a megoldás: az avokádó felezését követően vágott oldalával lefelé tedd a gyümölcsöt egy vágódeszkára. Egyszerűen húzd le a héját, majd vágd össze a gyümölcsöt.

Ahogy egy-egy karika ananász, úgy az avokádó is remek alap a grillezéshez. Később vajjal és levendulás mézzel kissé megkenve egy nyári csokifagyi alatt lesz finom, de fehérborecettel és frissen őrölt borssal grillezett paradicsom mellett is érdemes tálalnod, köretként.
Tovább olvasomAz eredmények szerint így kis könnyedén lejön az avokádó héja, így egyértelműen ez lett a leggyorsabb és legbiztonságosabb módszer, ami ráadásul szép, és tetszőleges alakúra vágható szeleteket eredményezett. Ez nyújtotta a legtöbb lehetőséget a szeletek alakjának kialakítására. A legfontosabb, hogy az avokádó elég érett legyen, mert csak akkor működik.

Vedd meg fél áron a Dívány első könyvét!
A Dívány újságírói által felkutatott történetek fele a 20. század elejének Magyarországát idézi meg, a másik fele pedig a világ tucatnyi országából mutat be egészen különös eseteket.
Tekintsd meg a kötetet, kattints ide!
hirdetés