Ahogy arról már korábban is megemlékeztünk: avokádóügyben jó sok trükk és fontos tudnivaló akad. Azt például, hogy elég érett-e, úgy derítheted ki, hogy leveszed a szárát. Csak távolítsd el az avokádó tetején lévő elszáradt barna csonkot, és ha azt látod, hogy könnyen lejön, és alatta zöld színű a héj, akkor van egy jó avokádód, ami érett és készen áll a fogyasztásra. Ha ez a rész sötét, vagy a héja túl barna, esetleg puha és foltos, akkor jó eséllyel túlérett.
A TheKitchen oldalán arra vállalkoztak, kiderítik, hogyan érdemes előkészítenünk az avokádót, hogy az a legtökéletesebb legyen.
A tesztelők komolyan vették a feladatot: miután kiválasztották a 4 legnépszerűbb módszert, mindent megtettek, hogy hasonló érettségű avokádókat találjanak. A tökéletes darab már éppen érett, ugyanakkor nem túlságosan puha, és szár vége alatt szép, élénkzöld színű. Minden avokádót a tesztelés előtt megmostak és megszárítottak, és az összes darabot ugyanazzal a késsel vágták össze. Íme a módszerek az első helyezett felé haladva.
#4 Felezzük, lazítsunk rajta, majd vágjuk össze az avokádót a héjában
Idő: 5 perc
Értékelés: 4/10
Ezzel a módszerrel előbb el kell feleznünk az avokádót, a magot eltávolítani, majd egy vékony, széles kanállal felfejteni a gyümölcshúst a bőrről. Ezek után az avokádót egy kés hegyével felkockázzuk még a héjában, és már el is készültünk.
Az eredmények szerint ez lett a legkevésbé okos módszer. Mivel a hús a felfejtés után kissé csúszkál a héjban, túlságosan balesetveszélyes az egész, ráadásul egy kanál és egy kés is lesz a mosogatóban utána. Ennél bőven akad jobb módszer.
#3 Felezzük el, vágjuk kockára a héjában, és csak ezután kanalazzuk ki
Idő: 4 perc
Értékelés: 7/10
Ez talán a legismertebb trükk, de korántsem a legjobb. Sok baj éppen nem akadt vele, de volt ennél sokkal praktikusabb is. A szabály egyszerű: felezd el az avokádót, távolítsd el a magot, majd vágd rácsosra a gyümölcs húsát. Lehet, hogy nem kapsz éppen tökéletesen egyenletes kockákat, de legalább nem kell a vágódeszkát sikálni utána. Ezután kanalazd ki a héjából, és más dolgod nem lesz vele.
A teszt során bebizonyosodott, hogy a módszer nem véletlenül népszerű: gyors és egyszerű, így remek belépő szintű technika. Van azonban néhány hátránya. Először is fennáll annak a veszélye, hogy az avokádó héját átvágja az ember, ha nem visel vágásbiztos kesztyűt. Ha pedig a kanalazásban nem elég rutinos, vagy épp túl óvatos a késsel, akkor túl sok gyümölcshús maradhat a héjban. Ennél is volt jobb módszer.
#2 Az avokádót negyedekre vágjuk, majd hámozzuk és szeleteljük
Idő: min. 5 perc
Értékelés: 8/10
Gaby Dalkin, aki egy egész könyvet írt az avokádóról, ezt a trükköt tartja a legjobbnak. Nyilván nagyon utálhat mosogatni, mert az mondja: a negyedelésben az a legjobb, hogy nincs szükség a kanál bepiszkolására, ezzel a módszerrel a héj könnyedén összevágható és egy mozdulattal lehúzható. (Na persze aztán elő kell venni egy vágódeszkát, amivel nem ússzuk meg az extra 30 másodperces mosogatást, de ha ez kell a szép szeletekhez, mi bevállaljuk.)
És ha ez még nem lenne elég, a módszer hívei szerint ezzel a technikával készülhetnek állítólag a legszebb kockák, vékony szeletek például toastok tetejére. Ha pedig ez még egyáltalán fokozható, akkor megtesszük: a szeletek biztonságosabban vághatók fel a deszkán, mint a héjban.
Ez a módszer néhány perccel tovább tartott, mint a többi, de valóban a legszebb darabokat eredményezte.
#1 Felezzük, meghámozzuk, majd felvágjuk az avokádót
Idő: 5 perc
Értékelés: 9/10
Az előbbihez hasonló, de annál egy kicsit rövidebb ez a megoldás: az avokádó felezését követően vágott oldalával lefelé tedd a gyümölcsöt egy vágódeszkára. Egyszerűen húzd le a héját, majd vágd össze a gyümölcsöt.
Az eredmények szerint így kis könnyedén lejön az avokádó héja, így egyértelműen ez lett a leggyorsabb és legbiztonságosabb módszer, ami ráadásul szép, és tetszőleges alakúra vágható szeleteket eredményezett. Ez nyújtotta a legtöbb lehetőséget a szeletek alakjának kialakítására. A legfontosabb, hogy az avokádó elég érett legyen, mert csak akkor működik.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés