Az ipari alpinisták munkáját a magasban függeszkedés közben ellátandó nehéz kunsztok teszik kiemelten rizikóssá. A böllérek és hentesek dolgos mindennapjaiba a hatalmas, penge éles kések csempészik a legnagyobb veszélyforrást, míg egy méhész számára a fájdalmas csípések elkerülése lehet a legnagyobb kihívás.
Van talán mindnél veszélyesebb szakma
De van, amikor az ember ötvözni kényszerül a fenti három veszélyforrást annak érdekében, hogy akár élete árán is értékes és tápláló mézhez juttassa a fogyasztókat. Ez így néz ki:
Pedig a méz megéri a veszélyt
A méz magas antioxidáns tartalma miatt nem csak az öregedési folyamatokat képes fékezni, de a szabad gyökök elleni harcban is hatékony fegyver. Immunerősítő hatásának köszönhetően az egészséges szervezetnek is fontos tápláléka.
Ugyan hazánk szolgáltatja az európai méztermelés 10-12 százalékát,
ami évi nagyjából 25 milliárd forintos bevételt jelent, a magyar méz közel háromnegyedét hazánkon kívül értékesítik. Így az egy főre eső éves hazai mézfogyasztás a korábban jellemző 40 dkg-ról ugyan feljebb kúszott 1 kilogramm körüli mennyiségre, még mindig alacsonynak számít.
Az éves magyar összes méztermés mintegy 20-25 ezer tonnányi aranyló színű és kifogástalan minőségű méze több mint egymillió méhcsalád szorgos munkáját dicséri, melyek hozzávetőlegesen 20 ezer hazai méhész család neveltjei.
Ha kíváncsi vagy a méz egy meglepő, de annál egészségesebb fogyasztási módjára, olvasd el ezt a korábbi cikkünket is.

Vedd meg fél áron a Dívány első könyvét!
A Dívány újságírói által felkutatott történetek fele a 20. század elejének Magyarországát idézi meg, a másik fele pedig a világ tucatnyi országából mutat be egészen különös eseteket.
Tekintsd meg a kötetet, kattints ide!
hirdetés