Ráadásul tizenegy különböző típusú daganat kialakulását, köztük az emésztőrendszert érintő daganatok megjelenését kockáztatjuk, ha gyakran kerül csirkehús a tányérunkra.
Ennél több csirkehús fogyasztása már rákot okozhat
Míg a vörös, a feldolgozott és a többszörösen feldolgozott húsokat már régóta összefüggésbe hozták a bélrák kialakulásának kockázatával, addig a baromfit egészen idáig egészségesnek mondható fehérjeforrásnak, mintsem a daganatos megbetegedések egyik kockázati tényezőjének tekintették.

Azonban nemrég olasz tudósok megdöbbentő következtetésre jutottak, amikor közel ötezer, többnyire az ötvenes éveiben járó ember táplálkozási szokásait és egészségügyi állapotát elemezték csaknem két évtizeden keresztül. Az orvosok azt találták, hogy azoknál, akik hetente több mint 300 gramm, vagyis négy adagnak megfelelő baromfihúst fogyasztottak, kétszer nagyobb kockázata volt annak, hogy emésztőrendszeri rákban halnak meg, ellentétben azokkal, akik csak heti egy adag csirkehúst fogyasztottak.
Ha pedig valaki még a heti négy adagnál is több baromfihúst evet, annál 27 százalékkal nőtt az esélye annak, hogy bármilyen okból rákos megbetegedés okozza a halálát.
A kutatók megfigyelték, hogy a csirkehús egészségkárosító hatása több férfit érintett, mint nőt.
A csirkehúsban rejlő kockázatot a tudósok azzal magyarázták, hogy a főzés során olyan vegyi anyagok képződnek, amelyek károsíthatják az emberi sejteket, és ezek a változások rákot okozhatnak. A hőkezelés miatt bekövetkező folyamatok oka lehet a baromfinak adott takarmány, illetve azok a hormonok vagy gyógyszerek, amelyeket a nevelés során az állatoknak adnak.
Kiderült továbbá, hogy a baromfihús-fogyasztás 11 különböző emésztőrendszeri vagy gyomor-bélrendszeri ráktípussal volt összefüggésbe hozható, ideértve a gyomrot, a bélrendszert, az epevezetéket, a végbélnyílást, az epehólyagot, a májat, a hasnyálmirigyet, a végbélt, a vékonybelet és a hasi lágyrészeket érintő betegségeket.
A túlzásba vitt rágógumizás olyan, mintha 15 hitelkártyát ennénk meg évente. Hogy milyen súlyos következményekkel jár mindez, arról itt olvashatsz.

Vedd meg fél áron a Dívány első könyvét!
A Dívány újságírói által felkutatott történetek fele a 20. század elejének Magyarországát idézi meg, a másik fele pedig a világ tucatnyi országából mutat be egészen különös eseteket.
Tekintsd meg a kötetet, kattints ide!
hirdetés