A bolha tényleg jobban gyorsul, mint az űrsikló?

Nem szeretjük, nem csodáljuk eléggé a bolhákat, pedig valójában rengeteg csodálnivaló lenne ezekben kis idegesítő rémségekben. Itt van máris az egyik.

Hiába kevesek kedvenc állata, a bolha attól még remek kis teremtmény, ami a saját hosszánál akár 200-szor nagyobb távot képes átugrani, ami emberi méretekben annyit tenne, mintha átugranánk egy 30 emeletes házat. De ez nem az egyetlen ügyes mutatványa, a gyorsulása is elég figyelemreméltó.

Több mint 2000 bolhafaj létezik, és szinte mindegyikre igaz, hogy a nőstény nagyobb, mint a hím. Naponta legfeljebb 50 petét rak le, életében úgy kétezret. A bolha testét kifejezetten arra tervezték, hogy túlélje a kihívást jelentő körülményeket. Kemény, így nem egykönnyen taposható el, könnyedén vezeti kis lapos testét hajszálakon, tollakon és az állati szőrzeten keresztül. A bolhák ellenállnak a hideg időjárásnak, és megvárják, amíg a körülmények megfelelőek, hogy áttérjenek a felnőtt életszakaszba: ez akár 8 hónapot is jelenthet bábállapotban. A báb gond nélkül megvárja, amíg a külső körülmények számára optimálisak, és megvárja a megfelelő gazdát is, mielőtt felnőtté válna.

És igen, a bolhák valóban jobban gyorsulnak, mint egy űrsikló. Méretük és a nagy távolságok megugrására használt erő miatt gyorsulásuk körülbelül a gravitációs erő százszorosa. Ugrásaik sebessége nagyjából 8 cm/milliszekundum, így gyorsulásuk többszöröse az űrsiklóénak. Ezalatt elképesztő, 100 G-s erőhatást kell kibírniuk, miközben az űrsikló esetében ez a mennyiség 4-5 G körüli csúcsot ért el. 

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.