Tényleg 15 centivel magasabb az Eiffel-torony nyáron?

Kicsit rossz hír ez mindazoknak, akik lépcsőn vágnának neki az év legmelegebb hónapjában, ám jó hír mindenkinek, aki végre megtudná, hogy vajon legenda-e a torony méretének változása.

Párizs egyik kötelezője az Eiffel-torony, melynek második emeletéig 1665 lépcső vezet fel. A torony aljától a legmagasabb pontig 324,82 méter magas, súlya körülbelül 7300 tonna. Ám hiába néz ki a magasságára vonatkozó adat ennyire pontosnak és szigorúan alaposnak, az igazság mégis az, hogy a szerkezet magassága attól is függ, mikor, milyen évszakban mérjük. 

Tényleg képes 15-30 centit is nőni az Eiffel-torony nyaranta?

A Steemit utánajárt a legendának, így kiderülhetett: nem egy marketingcsapat bebizonyíthatatlan, népszerűségnövelő legendája van a dolog mögött, hanem egyszerűen a hőtágulás. Ennek köszönhetően nyáron az Eiffel-torony körülbelül 15-30 centiméterrel magasabb – írják, bemutatva a képletet is, amivel egy-egy építmény mérete és a hőmérséklet változásával kiokoskodhatjuk a pontos értékeket.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

És nem csak ennyiben hat az időjárás a hatalmas építményre: magasságából adódóan a nagyobb széllökések akár 2-3 centiméterrel is képesek kimozdítani a torony csúcsát. A karbantartóknak is jócskán ad feladatokat, felülete ugyanis rendkívül könnyedén oxidálódik, és folyamatos újrafestést igényel. A tornyot eddig 18 alkalommal festették újra, és ezt már nagyjából hétévente szükséges megismételni. Egy ilyen alkalommal közel 60 tonna festéket használnak fel.

És ha már hőtágulás: nemcsak az Eiffel-torony, hanem például a hasonló szerkezetű hidak is bővülhetnek a hosszukban. Ezért fontos a tágulási hézagok használata. Ezek a kis rések lehetővé teszik, hogy az anyagok nyáron táguljanak, anélkül, hogy közben tönkretennék egymást vagy kevésbé biztonságossá tennék a szerkezetet.  

Oszd meg másokkal is!
Mustra