5 dolog, amit a büdös lefolyó ellen tehetsz

Ezt a problémát elsősorban elkerülni érdemes, de orvosolni sem lehetetlen.

Ha a lefolyónk kellemetlen szagot áraszt, annak több oka lehet. Élelmiszer-, szappan-, tisztítószer- és másfajta lerakódás is eredményezhet bűzt, ha pedig a csatorna felől érkezik, a probléma forrása a csatornaszelep is lehet. A csatornából feljövő szagnak ugyanis ez állja útját, ám ha eldugul, nem tudja a megfelelő hatásfokkal végezni a munkáját.

Mit tehetünk a büdös lefolyó ellen?

A TheKitchn vízvezeték-szerelőket kérdezett arról, hogy otthon, szakemberek nélkül vajon van-e lehetőségük a probléma megszüntetésére. A csapat több tanácsot összegyűjtött, ám ha ezek az egyszerű módszerek nem oldják meg a tartós, büdös csatorna problémát, muszáj lesz hívni egy profit, nehogy egy esetlegesen kicsi problémából nagyobb (és drágább) legyen. 

Ha az ételmaradék lemegy a lefolyón, de nem folyik a vízzel végig, az ott maradt darabkák rothadni kezdenek, ezért tud reggelre bebüdösödni a rendszer. Ennek megfelelően sokszor egy nagy adag víz is segíthet a frissen kialakult problémán, sőt ilyenkor akár egy-egy aromás folyékony illatosítót vagy erre a célra alkalmas tablettát is a víz után küldhetünk.

Szüntessük meg mielőbb a bűzt!
Szüntessük meg mielőbb a bűzt!Tim Robberts / Getty Images Hungary

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

A tényleges ételdarabokon túl ott van még a zsír, ami idővel besűrűsödik, és csapdába ejtheti az ételmaradékot, ez pedig végül alattomosan felszivárgó szagokhoz vezet. A zsírlerakódás kiküszöbölése és következményeinek elkerülése érdekében jó ötlet néha forrásban lévő vizet leengedni a csöveken.

Ezenkívül rendszeresíthetjük azt a jó szokást, hogy nagyjából évente kétszer hosszabb öblítést végzünk, azaz hagyjuk folyni a vizet két-három percig. Szintén fontos a gyakori szifon-, padlóösszefolyó- és lefolyótisztítás: itt a „gyakori” 1-2 havonta végzett tisztítást jelent, ezzel is csökkenthetjük a dugulás kialakulásának esélyét. 

Ha pedig már megtörtént a baj, azaz eldugult a lefolyó, akkor önts bele fél bögre szódabikarbonát, majd ezt öblítsd le meleg ecettel. Amikor a keverék már nem habzik, locsold meg egy nagy adag forró vízzel. Ha dohos szag áramlik felfelé, só és citromlé keverékével csináld meg a trükköt. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek