A kertben érdemes hagynod neki egy kis területet, mert kifejezetten igénytelen növény, kevés vízzel is megelégszik, és biztosan meghálálja, ha napos hellyel tiszteled meg.
A konyhában lepénykenyerek ízesítőjeként, húspácokban és édesburgonyával is remek, ahogy egy húsok mellé kínált vörösboros szószban, vagy akár egy nyári citromtortában is izgalmas lehet. Feldob egy házi epres-joghurtos fagylaltot, de tökös lasagnében is finom, ahogy egy kevés parmezánnal a pattogatott kukoricának is új ízt ad. Ha pizzára tennéd, a vörös áfonya-brie-pulyka hármas tetejére szórd, és ha valami nagyon extrával kínálnád meg a vendégeket, jó, ha tudod, hogy egy pezsgőkoktélban is jól mutat belőle egy-egy szál. Ha ez még nem lenne elég, készíts belőle zselét, citromos kekszeket, vagy dobj fel vele egy pirított kalácsszeleten tálalt kecskesajtos krémet.
A cikk az ajánló után folytatódik

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!
Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.
MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!
Tekintsd meg ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés
A görögöknél már a régmúltban is nagy tisztelet övezte a rozmaringot, ők úgy gondolták, hogy nemcsak fiatalon tart, hanem elűzi a rosszkedvet és frissíti a memóriát, könnyebbé teszi a tanulást. Lássuk, mi az, amit mindebből a tudomány is igazolt!
A Medicalnewstoday.com a rozmaringnak egy rakás előnyét vette sorra, amiből kiderül: jól teszik, akik rajongják a fűszerkeverékek egyik legfontosabb hozzávalóját, mert valóban segíthet egészségünk megőrzésében. És hogy mire is jó?
Antioxidánsok és gyulladásgátló vegyületek vannak benne
A rozmaring antioxidánsok és gyulladásgátló vegyületek gazdag forrása, amelyekről úgy gondolják, hogy segítik az immunrendszert és javítják a vérkeringést.
Javítja a memóriát és a koncentrációt
Egy kutatás szerint a rozmaring aromája javítja az ember koncentrációját, teljesítményét, reakcióidejét, pontosságát, és kisebb mértékben a hangulatát is.
Idegrendszeri védelem
A tudósok úgy találták, hogy a rozmaring sokat tehet az agy egészségéért is. A növény karnozinsav nevű összetevőt tartalmaz, amely meg tud küzdeni az agyban lévő szabad gyökök által okozott károkkal.

Lelassítja az agy öregedését
Egyes tanulmányok szerint a rozmaring jelentősen hozzájárulhat az agy öregedésének lelassításához. A rozmaring terápiás képessége az Alzheimer-kór megelőzésében is ígéretes, de ezzel kapcsolatban még további vizsgálatok szükségesek.
Rákmegelőzés és -gyógyítás
Az Oncology Reports oldalán közzétett kutatás úgy találta, hogy „a nyers etanolos rozmaringkivonat (RO) lelassította az embereknél a leukémia és az emlőkarcinóma beteg sejtjeinek terjedését”.
Védelem a makuladegeneráció ellen
Az Investigative Ophthalmology & Visual Science folyóiratban közzétett tanulmány szerint a karnozinsav, amely a rozmaring egyik fő alkotóeleme, jelentősen elősegítheti a szem egészségét.
És hogy ne csak általánosságban beszéljünk, íme a rozmaringos fűszervaj receptje, amit nagyon jól fogsz tudni használni például húsokhoz.