Ezért lesz ráncos az ujjunk a vízben

Ha eleget ázol a vízben, a ujjaid furán ráncosak lesznek, és ennek jó oka van. A tudomány szerint az egész minket segít, még ha elsőre nem is egyértelmű, hogyan.

A scientificamerican.com azt írja: a tudósok úgy gondolják, mára tökéletesen megválaszolták azt a kérdést, hogy vajon miért zsugorodik az emberi kéz- és lábujjak bőre aszaltszilva-szerűre egy-egy hosszabb fürdés közben. 

2011-ben Mark Changizi, az Idaho állambeli Boise-ban, a 2AI Labs evolúciós neurobiológusaként kollégáival azt kutatta, hogy a ráncosodás mint aktív folyamat vajon rendelkezik-e evolúciós funkcióval.

A csoport arra is rájött, hogy a kialakult ráncok olyan vízelvezető hálózatnak tűnnek, amely a tapadás elősegítése érdekében alakul ki, ám még egy jó ideig nem volt bizonyíték arra, hogy a ráncos ujjak valóban előnyt jelentenek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mondd meg te, melyik az ország legjobb fejlesztő kezdeményezése!

 

Mától mindenki számára elérhető az Edison100: az a 100 innovatív és jövőbarát
kezdeményezés, amelyek óvodások és iskolások jövőben kritikus tudását és készségeit
fejlesztik iskolai kereteken túl 2020-ban. Idén szülők jelölték a gyerekeket fejlesztő szervezeteket, és a 440 jelölés feldolgozása és szűrése után végül szakmai zsűri választotta ki azt a százat, akiket most bemutatnak a szülőknek. Az Edisonplatform kiemelt célja, hogy hiteles iránytűként segítsen a szülőknek, akik keresik a lehetőségeket a gyerekeik
fejlesztéséhez, és szeretnének tudatosan készülni a jövőre. 

A lista szereplői közül saját kategóriájában legkiemelkedőbbeket augusztus 26-án díjazzák, emellett augusztus 6-tól közönségszavazás is indul, hogy kiderüljön, a szülők és pedagógusok véleménye szerint, melyik kezdeményezés érdemes a közönségdíjra. Szavazz te is a szerinted legkiemelkedőbb kezdeményezésre!

Tovább a szavazásra!

Promóció

Később laboratóriumi vizsgálatok megerősítették azt az elméletet, miszerint a ráncos ujjak javítják a tapadást a nedves tárgyakon, és a víz elvezetésére szolgálnak, akárcsak az autó gumiabroncsaiban kialakított mélyedések.

A ráncos ujjak jobb tapadást biztosítanak ujjainknak nedves körülmények között. Ez körülbelül úgy működik, mint a gumiabroncsok futófelületei

– jelentette ki Tom Smulders, a Newcastle Egyetem evolúciós biológusa.

Vagyis az egésznek az oka az, hogy a tárgyak, amiket vizes kézzel megfogunk, biztonsággal a kezünk között maradjon. A víz alatti síkos dolgokat így egyszerűbb megragadni, a lábujjainkkal pedig könnyebben meg tudunk kapaszkodni a síkos felületen.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.