Ezért lesz ráncos az ujjunk a vízben

Ha eleget ázol a vízben, a ujjaid furán ráncosak lesznek, és ennek jó oka van. A tudomány szerint az egész minket segít, még ha elsőre nem is egyértelmű, hogyan.

A scientificamerican.com azt írja: a tudósok úgy gondolják, mára tökéletesen megválaszolták azt a kérdést, hogy vajon miért zsugorodik az emberi kéz- és lábujjak bőre aszaltszilva-szerűre egy-egy hosszabb fürdés közben. 

2011-ben Mark Changizi, az Idaho állambeli Boise-ban, a 2AI Labs evolúciós neurobiológusaként kollégáival azt kutatta, hogy a ráncosodás mint aktív folyamat vajon rendelkezik-e evolúciós funkcióval.

A csoport arra is rájött, hogy a kialakult ráncok olyan vízelvezető hálózatnak tűnnek, amely a tapadás elősegítése érdekében alakul ki, ám még egy jó ideig nem volt bizonyíték arra, hogy a ráncos ujjak valóban előnyt jelentenek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Később laboratóriumi vizsgálatok megerősítették azt az elméletet, miszerint a ráncos ujjak javítják a tapadást a nedves tárgyakon, és a víz elvezetésére szolgálnak, akárcsak az autó gumiabroncsaiban kialakított mélyedések.

A ráncos ujjak jobb tapadást biztosítanak ujjainknak nedves körülmények között. Ez körülbelül úgy működik, mint a gumiabroncsok futófelületei

– jelentette ki Tom Smulders, a Newcastle Egyetem evolúciós biológusa.

Vagyis az egésznek az oka az, hogy a tárgyak, amiket vizes kézzel megfogunk, biztonsággal a kezünk között maradjon. A víz alatti síkos dolgokat így egyszerűbb megragadni, a lábujjainkkal pedig könnyebben meg tudunk kapaszkodni a síkos felületen.

Oszd meg másokkal is!
Mustra