Miért 12 csillag van az EU zászlaján?

Az európai zászló az európai egységet és identitást szimbolizálja. Az EU jelenleg 27 tagállamból áll, ehhez képest meg kell elégednünk 12 csillaggal. Mi ez a rendkívüli spórolás? Ez csak egy skót ötlete lehetett...

Az Amerikai Egyesült Államok zászlaja rengetegszer változott egy kicsit, de amióta Hawaii is csatlakozott az USA-hoz, azaz 1960 óta ugyanolyan: ekkor került rá az ötvenedik csillag – náluk ugyanis minden csillag egy államot jelez. Logikusan hangzott volna valami hasonló az EU zászlajával kapcsolatban is, annak viszont egészen más a története. 

Miért épp 12 csillag van az EU lobogóján?

Az EU nem volt mindig akkora, mint most, 1951-es indulásakor elődjének, az Európai Szén- és Acélközösségnek még csak Belgium, Németország, Franciaország, Olaszország, Luxemburg és Hollandia volt a tagja. A zászló története kicsit későbbre, 1955-re nyúlik vissza, és eredetileg az Európa Tanács választotta jelképéül.

Az európai zászló tizenkét aranyszínű csillagot ábrázol, amik kék alapon egy kört alkotnak. Minden csillagnak a hegyével felfelé kell állnia, és minden harmadik csillagnak a kör vízszintes vagy függőleges tengelyén kell lennie.

A kérdésre adott leggyakoribb válasz az, hogy a zászlón azért van 12 csillag, mert a tizenkettes szám a teljesség és az egység szimbóluma, és különböző hagyományok szerint a tökéletességet képviseli.

A miértről korábban a tervezőt, Arsène Heitzet is megkérdezték, aki így nyilatkozott: „Az én ötletem az volt, hogy a Rue du Bac-i Mária Medál 12 csillagát teszem kék alapra, ami a Szent Szűz színe.” Tehát bővülhet az EU akárhány tagállammal, ennek semmi köze a számukhoz.

Apropó, zászló. A ’48-as forradalom zászlóinak viszontagságos történetét ismered? Ebben a cikkünkben olvashatsz róla: 

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek