Tudod, mi az agyfagyás? És hogy mit lehet tenni ellene?

Jön a fagyik szezonja, és vele együtt a fájdalmas agyfagyásoké is. Te tudod, mitől alakul ki, és miért érint olyan sokakat, miközben mások még nem is hallottak róla?

Az agyfagyás kívülállók számára az a szituáció, amikor fagyizás közben az ismerős vagy családtag fura fejet vágva elhúzza a fejét a fagyitól, majd néhány percig úgy csinál, mint aki épp legóra lépett, vagy a lábujját verte volna be az ágy sarkába. Nagyjából megszólalni sem merünk, főleg ha azok közé tartozunk, akikkel ez még soha nem történt meg. De mi zajlik le ilyenkor, tényleg az agyukkal történik valami?

Agyfagyás és fagylalt

A LiveScience azt írja róla: olyan erős, nyilalló fájdalom ez, ami hideg hatására nagyon gyorsan, akár másodpercek alatt eléri a tetőpontját. Nemcsak a fagyizás válthatja ki, akár az is, ha sapka nélkül kószálunk a hidegben, vagy ha hűvös vízbe merülünk alá. 

A jelenség fagylaltozás közben akkor jelentkezik, ha a szájpadlás hátulján található idegek találkoznak a hideg étellel – erre reagálnak érzékenyen. A kutatók azt gyanítják, hogy a véráramlás ekkor felerősödik, a koponyán belül nyomásnövekedés következik be, és ez okozza a fájdalmat. 

A fájdalom jellemzően a homloknál a legerősebb, innen indul hátrafelé.

Elkerülni úgy lehet, hogy a jégkrémet, fagylaltot vagy jégkását érdemes lassan enni, és a lehető legjobban felmelegíteni a szánkban, lehetőleg a szájpadlás elülső részén.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.