Ezért barnul be a leandered levele

A leander vagy másik nevén a babérrózsa közkedvelt örökzöld cserje, amit főleg dísznövényként termesztünk. Szeretjük, mert a virágai gyönyörűek, jól tűri a nyári meleget, és ha eleget locsoljuk, nagyon meghálálja. De mi van akkor, ha bebarnul a levele? Normális ez, vagy kezdhetünk aggódni?

A leander hálás növény: ha kap elég fényt, vizet és egy kis tápoldatot, gyönyörű virágokat hoz. Tavasszal, 15 fok fölött érdemes a szabadba tenni, és jót tesz neki, ha kétévente átültetjük. 

Na de mitől barnulhat a levele?

Ezt a növényt is megtámadhatják betegségek, akár a baktériumok okozta sötét dudorok, akár a korompenész, akár a különféle tetvek és atkák. 

A forróbb napokon hirtelen lehullhat néhány levele, ami a legtöbb esetben normális, mert a leander levelei nagyjából két évig maradnak meg, és nem mindig télen szabadul meg tőlük. Egy másik ok lehet a vízhiány – ezt is könnyen orvosolhatjuk.

A levelek barnulása nem jelent jót, de nem is feltétlenül tragédia:

Ha a levelek szélei barnulni, esetleg száradni kezdenek, akkor lehet szó napégésről, vagy arról, hogy túl sok műtrágyát kapott a növény. Ezeket a károkat sajnos nem lehet orvosolni, de cserébe nem is igazán számítanak súlyosaknak

– írja az agraroldal.hu.

Megyeri Szabolcs kertész oldaláról pedig az derül ki, hogy kórokozókat is jelezhet az elszíneződés. 

A leander egy eddig Magyarországon még nem azonosított kórokozója, a Xylella fastidiosa és az általa okozott betegség tünetei hasonlítanak a vízhiány vagy sóstressz tüneteire. Ha a hajtások végein található levelek széle elhal, akkor gyanakodhatunk erre a betegségre – derül ki a portál cikkéből, ami azt is kiemeli: ha a törzs mentén lefelé haladó száradást látunk, az a növény gombás betegségére utalhat. 

A szakember oldalán azt is hozzáteszi, hogy a baktériumos betegségek ellen sajnos keveset tehetünk, a legtöbbet úgy, ha igyekszünk megelőzni őket. „Az első és legfontosabb dolog, hogy nyaralások, szomszédlátogatások alkalmával ne gyűjts hajtásokat, magokat, ha a kertbe leandert telepítenél, mindenképpen ellenőrzött és megbízható helyről vásárolj növényt” – tanácsolja. 

A boldog tulajdonosoknak ezenkívül a leander őszi metszéséről sem szabad elfeledkezniük: 

Oszd meg másokkal is!
Mustra