Húsos palacsinta gíroszfűszerekkel – egy adag fetás-zöldséges salátát dobj össze mellé

Ezen a héten több ötletet is mutatunk a legfinomabb sós palacsintákra. Reggelire és könnyű vacsorának is tökéletesek. Ebben egy egyszerű húsos ragu van, amit a gíroszfűszerek, a fokhagyma és egy kis fehérbor tesz még gazdagabbá.

Ha szereted a gíroszt, de egy egy kicsit újabb változatban is kipróbálnád, itt az idő, hogy megkóstold ezt a jó kis darált húsos palacsintát. Vega változatban az áruházakban kapható kamuhússal is készítheted, azzal is ugyanolyan finom lesz. A tetejére egy kevés hideg, fokhagymás görög joghurtot kanalazz. 

Egy kis fokhagymás joghurt is elfér a tetején.
Egy kis fokhagymás joghurt is elfér a tetején.Fotó: AlexPro9500

Hozzávalók 3 személyre:

  • 1 bögre liszt
  • 1 mokkáskanál
  • 2 darab tojás
  • 2 evőkanál étolaj
  • 1 bögre tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 kis pohár szódavíz
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 40 deka darált pulykahús
  • ízlés szerint só, bors, oregánó, majoránna, rozmaring, fűszerpaprika, kakukkfű, őrölt kömény
  • 4 gerezd összetört fokhagyma
  • 0.5 deci fehérbor
  • 1 deci tejszín
  • 1 evőkanál tejföl
  • 1 kisebb csokor összevágott petrezselyem
Recept idők

Elkészítés:

Keverj palacsintatésztát a lisztből, tojásból, tejből, majd ízesítsd sóval és cukorral, majd adj hozzá egy kevés szódavizet és olajat is. Dolgozd el alaposan, majd süsd meg a palacsintákat a hagyományos módon. 

A töltelékhez dobd a fokhagymát a forró olívaolajra, majd mehet hozzá a hús is. Fűszerezd ízlés szerint, majd ha kifehéredett, öntsd alá a bort, és adj neki egy pár percet. Keverd hozzá a tejszínt és a tejfölt, majd amikor klassz, sűrű raguvá állt össze, vedd le a tűzről, keverd bele a petrezselymet és tölsd meg vele a palacsintákat. 

A Nagy Gyrosteszt: tényleg belebetegszünk?
A Nagy Gyrosteszt: tényleg belebetegszünk?

Miért baj ha foszfát kerül a gyroshúsba? Mennyi van benne? Kiderül-e az ízéből? Megkóstoltuk, laborban is bevizsgáltattuk a legnépszerűbb gyrosokat.

Tovább »

Még több recept

Spenótos zabpalacsinta, snidlinges juhtúróval töltve

Ha egy kicsit elég volt már a húsból az ünnepek után, készítsd el ezt a jó kis pikáns, spenótos fogást vacsorára vagy ebédre.

január7., 12:00

Kifogytál a kenyérből és a tésztából? Készíts fűszeres palacsintametéltet a raguk mellé!

Ez a kapros köret egy jó kis tejfölös harcsapaprikás mellett a legfinomabb.

március27., 06:00

Így készül a tökéletes házi pita

Csak csíkozz fel mellé néhány szelet húst, vágj össze zöldségeket, keverj egy kis fokhagymás-joghurtos öntetet, és máris kész a házi gírosz, amit a család minden tagja a saját ízlése szerint tölthet meg.

április9., 06:00

Epres-balzsamecetes lekvár kakukkfűvel – ezt kend a reggeli pirítósra!

Öt különleges tavaszi és nyári dzsemet is hoztunk erre a hétre olyan ízkombinációkkal, amik nem feltétlenül megszokottak a kamrákban. Pedig érdemes egy kicsit fűszerezned a dzsemeket és lekvárokat – tökéletesek lesznek egy-egy puha kalácsszelet tetején, amerikai palacsintán sós vajjal, de akár salátaöntetekben is elférnek egy-egy kanállal a citrom és az olívaolaj mellett.

május31., 06:00

Toblerone mousse – 4 összetevőből kezdőként is könnyen összedobod

Nem kell ezentúl a hagyományos formában falnod kedvenc csokijaid – készíthetsz belőlük egyszerű desszerteket, amik tetején egy kevés frissen felvert tejszín és málna pont elég. Ha még tovább fokoznád, matchaporral szórd meg a habot.

május29., 06:00

Jöhet néhány joghurtos-áfonyás palacsinta reggelire?

Mandulaliszttel és joghurttal tettük még egészségesebbé ezt az amerikai stílusú reggelit, amibe nálunk kókuszzsír került vaj helyett, a cukrot pedig xilittel helyettesítettük. Talán csak a tojás maradt tojás, de a jó kis puha palacsinták ízén ez a sok egészséges helyettesítő semmit sem rontott.

február12., 12:04

Mustra