5 tipp a maradék a tojásfehérje felhasználásához

Kétféle okból kezdhetünk bele a féktelen tojásfehérje-használatba: az egyik a természetes, húsmentes fehérjepótlás, a másik pedig az a helyzet, amikor a nyakunkon marad egy-egy olyan étel elkészítése után, amihez több sárgája kellett, mint fehérje. Mi legyen a fehérjékkel a zero waste jegyében? Mutatunk néhány kevésbé ismert megoldást.

A habcsókot mindenki ismeri, és az is köztudott, hogy a fehérjéből készülhet pavlovatorta, fehérjerántotta, és a hagyományos tojásos ételekben, omlettben, bundás kenyérben is elfér belőle egy-egy plusz. De ezeken kívül is adunk még pár ötletet.

1. Fagyaszd le! Ha megmarad a tojásfehérje, akkor fagyasztás nélkül lefedve másnapig használható fel, a fagyasztóban viszont akár 10 hónapig is elszendereg. 

2. Süss valamit! Kenyerek, élesztős tészták és sütemények teteje gyönyörű opálos lesz tőle, és ha magvakat szórsz rá, azok is könnyebben megragadnak rajta így. 

Na ezzel most mi legyen?
Na ezzel most mi legyen?YelenaYemchuk / Getty Images Hungary

3. Pizzareggeli: egy kevés sajtkrémmel és egy sárgájával elkeverve készíts 3 tojásfehérjéből könnyű, alacsony szénhidráttartalmú alapot, pakold meg mindennel, amit a pizzán szeretsz, és süsd készre 10 perc alatt reggelire. 

4. Dobd a levesbe! Megeshet, hogy nem sikerül a húsleves habját az első forrásnál alaposan leszedni, vagy mástól válik zavarossá. Ha már megtörtént, verj habbá és engedj a tetejére két fehérjét, majd nagy lángon főzd néhány percig. Ezek után kanalazd ki a levesből. 

5. Panírozz vele! A hagyományos panír helyett készíthetsz bundát étkezési keményítőből, fűszerekből és tojásfehérjéből is. A kínai, illatos-omlós csirkéhez éppen ez kell, egy kevés sütőporral elkeverve. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra