Egy adag krémesre sült fokhagymánál semmi nem dobja fel jobban a krumplipürét

Amíg a krumpli fő, csak süss alufóliában (vagy még jobb, ha egy adag hús mellett) sok-sok gerezd fokhagymát, majd ha elkészült a püré, keverd el a burgonyás-vajas köretben úgy, hogy még egy kicsit darabos maradjon, és rá lehessen harapni az édeskés-fűszeres falatokra.

Nem csak az íze miatt jó ötlet ez a fogás, fokhagymát enni ugyanis még mindig nem tudunk eleget. Amellett, hogy a benne lévő allicin állítólag több mint 20-féle baktériummal hatékonyan végez, csökkenti a vér koleszterin- és trigliceridszintjét, a magas vérnyomást, bevethető gombás fertőzések ellen, méregteleníti a májat is. És persze a vámpírokat is hatékonyan távol tartja – vitatkozzon ezzel az, aki mostanában találkozott néhánnyal fokhagymaevés után. 

Fűszerezd a kedvenceiddel!
Fűszerezd a kedvenceiddel!LauriPatterson

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 kiló burgonya
  • 0.5 bögre tej
  • 2 evőkanál vaj
  • só és bors ízlés szerint
  • 3 fej fokhagyma
  • 1 evőkanál olívaolaj
Recept idők

Elkészítés:

A sült fokhagymákhoz a fokhagymafejeket tisztítsd meg egy kissé, vágd le le mindegyik tetejét, olajozd meg és sózd, borsozd őket. Tedd a sütőbe egy lefedett jénaiban (akár alufóliában), és adj neki legalább 40 percet. Ha megpuhultak, könnyen ki tudod szedni majd a gerezdeket. 

Tedd fel főni a felkockázott burgonyát, majd ha megpuhultak, törd át krumplinyomón és dolgozd el a tejjel és a vajjal. Ízesítsd sóval és borssal, majd kissé vágd össze a fokhagymákat, és keverd el a pürében. 

Egy könnyű fogás a kajakómás napok lezárásához: tejszínes spenótfőzelék sült fokhagymával Egy könnyű fogás a kajakómás napok lezárásához: tejszínes spenótfőzelék sült fokhagymával

A karácsonyi óvatos csipegetés és a szilveszteri enyhe alkoholfogyasztás után jólesik egy-egy tényleg finom zöldséges fogás.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Heti kedvencünk: baconös csirkesaláta mézes-mustáros öntettel

Télen is nagyon finom, főleg akkor, ha az öntetet egy kicsit felmelegíted és langyosan fogyasztod el.

2022. február15., 06:32

Kóstoltad már a krémes burgonyapürét füstös aromákkal?

Csak egy kis változás, mégis hatalmas lesz a különbség. Kedvencünkből mi sosem hagyjuk ki a jó minőségű vajat, ami mellé vagy zsíros tejet, vagy egy kevés tejszínt löttyintünk. Nem ettől lesz egészséges, de sokkal finomabb a hedonista verzió.

2021. március25., 10:44

Teljes kiőrlésű pizzatészta – a kedvenced egészségesebb változatban

Pakold meg szalámival és mozzarellával, süsd a legmagasabb fokozaton maximum 10 percig, és ha elkészült, szórd meg alaposan bazsalikomlevelekkel.

2022. február18., 10:08

Napi nosztalgia: süss néhány finom, meleg perecet az eredeti, retró recept alapján!

Tejeskávéval vagy gyümölcsteával reggelire a legfinomabb ez a perec, amiből ha túl sok készült, akár le is fagyaszthatsz néhány darabot.

2022. február20., 12:56

Burgonyapüré nagyon magyarosan: füstölt paprikával, köménnyel és sült hagymával

A krumplipürét egy nagy adag vajjal és tejjel akár mindennap ennénk, ezért is jó ötlet, ha van belőle egy-két izgalmas recept is otthon. Ez a magyaros verzió bevethető könnyű halak, de akár nehezebb, vörös hússal készült fogások mellett is.

2020. március6., 06:04

Mai kedvencünk: tejszínes-baconös csirkemellfilé

Egy remek fogás, amelyhez egy nagy adag paradicsomsalátát és frissen sült kenyeret eszünk a legszívesebben.

2022. február17., 10:36

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek