Egy adag krémesre sült fokhagymánál semmi nem dobja fel jobban a krumplipürét

Amíg a krumpli fő, csak süss alufóliában (vagy még jobb, ha egy adag hús mellett) sok-sok gerezd fokhagymát, majd ha elkészült a püré, keverd el a burgonyás-vajas köretben úgy, hogy még egy kicsit darabos maradjon, és rá lehessen harapni az édeskés-fűszeres falatokra.

Nem csak az íze miatt jó ötlet ez a fogás, fokhagymát enni ugyanis még mindig nem tudunk eleget. Amellett, hogy a benne lévő allicin állítólag több mint 20-féle baktériummal hatékonyan végez, csökkenti a vér koleszterin- és trigliceridszintjét, a magas vérnyomást, bevethető gombás fertőzések ellen, méregteleníti a májat is. És persze a vámpírokat is hatékonyan távol tartja – vitatkozzon ezzel az, aki mostanában találkozott néhánnyal fokhagymaevés után. 

Fűszerezd a kedvenceiddel!
Fűszerezd a kedvenceiddel!LauriPatterson

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 kiló burgonya
  • 0.5 bögre tej
  • 2 evőkanál vaj
  • só és bors ízlés szerint
  • 3 fej fokhagyma
  • 1 evőkanál olívaolaj
Recept idők

Elkészítés:

A sült fokhagymákhoz a fokhagymafejeket tisztítsd meg egy kissé, vágd le le mindegyik tetejét, olajozd meg és sózd, borsozd őket. Tedd a sütőbe egy lefedett jénaiban (akár alufóliában), és adj neki legalább 40 percet. Ha megpuhultak, könnyen ki tudod szedni majd a gerezdeket. 

Tedd fel főni a felkockázott burgonyát, majd ha megpuhultak, törd át krumplinyomón és dolgozd el a tejjel és a vajjal. Ízesítsd sóval és borssal, majd kissé vágd össze a fokhagymákat, és keverd el a pürében. 

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek