Nem csak az íze miatt jó ötlet ez a fogás, fokhagymát enni ugyanis még mindig nem tudunk eleget. Amellett, hogy a benne lévő allicin állítólag több mint 20-féle baktériummal hatékonyan végez, csökkenti a vér koleszterin- és trigliceridszintjét, a magas vérnyomást, bevethető gombás fertőzések ellen, méregteleníti a májat is. És persze a vámpírokat is hatékonyan távol tartja – vitatkozzon ezzel az, aki mostanában találkozott néhánnyal fokhagymaevés után.
Hozzávalók 4 személyre
- 1 kiló burgonya
- 0.5 bögre tej
- 2 evőkanál vaj
- só és bors ízlés szerint
- 3 fej fokhagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
A sült fokhagymákhoz a fokhagymafejeket tisztítsd meg egy kissé, vágd le le mindegyik tetejét, olajozd meg és sózd, borsozd őket. Tedd a sütőbe egy lefedett jénaiban (akár alufóliában), és adj neki legalább 40 percet. Ha megpuhultak, könnyen ki tudod szedni majd a gerezdeket.
Tedd fel főni a felkockázott burgonyát, majd ha megpuhultak, törd át krumplinyomón és dolgozd el a tejjel és a vajjal. Ízesítsd sóval és borssal, majd kissé vágd össze a fokhagymákat, és keverd el a pürében.