Bajt jelez, vagy normális? Ezért kattog a hűtőszekrény

Tele van az életünk mindenféle zajokkal a korgó gyomrunktól a csöpögő csapon át a tollat kattogtató kollégákig. Míg ezek közül néhány ártalmatlan, a hirtelen kattogni kezdő hűtőszekrény hangja már nem biztos, hogy normális jelenség.

Amióta nem fogyasztjuk el azonnal az ételeinket, azóta igyekszünk megoldást találni arra, hogy valamiképpen hidegen, vagyis a lehető legtovább frissen tartsuk őket. A jéggel történő hűtés egészen a 19. századig volt kifejezetten népszerű. Az első sikeres mesterséges hűtési eljárás kiokoskodása a skóciai születésű William Cullen nevéhez fűződik, őt követte az első gőzzel működő hűtőgép terveit feltaláló Oliver Evans amerikai mérnök, 1805-ben.

Az első igazi, akkor még gőzzel működő hűtőszekrényt a tengerentúlon született John Gorrie építette meg a 19. század közepén. Ezt követően többféle technikával kísérleteztek, mire eljutottak a mai, kompresszoros megoldáshoz.

Néha nem hűt eléggé, máskor csöpög, jegesedik, deres, zakatol, vagy épp túlságosan hideg. Ezerféle baja lehet a hűtőnknek, amik között a furcsa hangok talán a leggyakoribbak. 

De miért kattog a hűtő, valóban bajt jelez?

Talán igen, sokszor egyáltalán nem, ám a pontos okát szerencsésebb, ha egy szakember nyomozza ki. Annyi biztos, hogy másodpercenként 2-3 szabályos kopogás a hűtési szakaszban normális üzemi hangnak tekinthető. Általában a zümmögéssel sincs baj, az ehhez hasonlóak gyakran a kompresszor mechanikai elemei által keltett normál üzemi hangok.

A naponta 2-10 alkalommal hallható reccsenő vagy pattogó hangok sem feltétlenül utalnak problémára: ezek az automata dérmentesítő rendszer működése által keltett, teljesen normális működésre utaló hangok.

Milyen jó is az, ha így tele van, és még csöndes is
Milyen jó is az, ha így tele van, és még csöndes isKaren Moskowitz / Getty Images Hungary

A vibrálás és a csörgő hang sem feltétlenül jelez problémát. Létrejöhet akkor is, ha a készülék hátoldalán futó csövek hozzáérnek a falhoz vagy a szekrényhez, vagy épp a tetejét pakoltuk meg túlságosan. 

Ám a hűtőszekrények élete sem csak játék és mese: a folyamatos kattogást szoftverprobléma vagy hibás kompresszorindító relé is okozhatja, ami sokszor a készülék újraindításával megszüntethető. Szokatlan zajok jelentkezhetnek akkor is, ha a hűtő nem áll egyenesen, de okozhatja akár az is, ha a kompresszor környékén álló csövek összeérnek, amihez már érdemes szakembert hívnunk. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek