Nem egészen – jó okunk van rá, még ha nem is feltétlenül tudunk róla. A fektetve tárolás többnyire jobb a bornak, és ami jó a bornak, az valahol jó lesz nekünk is.
Fektetve vagy állítva tároljuk a borokat?
Na ez az, a kérdésben ugyanis megoszlanak a vélemények.
Annyi biztosnak tűnik, hogy az erős fény és a hőmérséklet ingadozása is árt neki. A bor 12 és 18 fok közötti hőmérsékleten érzi jól magát, amihez 50-80 százalék páratartalom az optimális. Az is fix, hogy a friss, reduktív borokra, melyek csavarzárral, üvegdugóval vagy szilikondugóval vannak ellátva, már nem vonatkozik ez a szabály.
A legtöbb szakértő azt állítja, hogy a parafa dugós borokat viszont fektetve érdemes tárolni, ugyanis így a dugó érintkezik a borral, és megakadályozza a parafa kiszáradását. Újabb vélekedések szerint egy jó páratartalommal rendelkező pincében már állítva is tárolható a bor. Ha tehát van egy jó borospincénk, akkor azt csinálunk, amit akarunk, de ha nincs, akkor szerencsésebb, ha fektetve tároljuk ezeket a fajtákat.