Januári fogadalmak idején is jól jöhetnek: szakértők szerint napi egy adag bab, borsó, lencse, csicseriborsó vagy más hüvelyesek fogyasztása már elég a mérsékelt fogyáshoz. De az is elmondható róluk, hogy mivel fehérjeforrásként is kiválóan hasznosíthatók, arra is tökéletesek, hogy egy-egy étkezés során csökkentsük az állati fehérje és a káros transzzsírsavak fogyasztásának mértékét. Mutatjuk a 10 kedvenc, hüvelyesekkel készült fogásunk receptjét!
Az avokádókrémnek nem csak a pirítóson van helye: jól kíséri ezt a mexikói hangulatú levest is, ami a hasznos, növényi eredetű fehérjék mellett az avokádónak köszönhetően A-, B-, C-, E- és D-vitaminnal is tele van. Ha szereted a könnyű különlegességeket, próbáld ki ezt a mexikói bablevest, amit mi guacamoléval tálaltunk.
Egy adag mazsola, friss petrezselyem és fehérborecet elég ahhoz, hogy a nem túl markáns ízű csicseriborsóból különleges köret legyen. Nálunk most egy klassz, mazsolás-fehérborecetes saláta készült belőle.
Kissé gesztenyés aromája lesz ennek a nagyon izgalmas sütinek, ami nálunk egy kis citromos-tárkonyos krémet kapott, de ha óvatosabban készítenéd, utóbbit kis is hagyhatod belőle. Akármilyen furán is hangzik a fehérbabblondie citromos-tárkonyos sajtkrémmel, biztos, hogy nagy sikere lesz a különlegességek kedvelői között.
Amíg ez a zöldborsókrémleves készül, forgass át egy adag csicseriborsót egy kevés őrölt köményben és paprikában, így gazdag és laktató hüvelyesből készült levesbetét kerül majd az asztalodra.
Ez a gyors, babos curry olyan fogás, amit ha kifejezetten egészségesen készítenél, akkor elhagyható belőle a hús, ha pedig épp csalónapot tartasz, egy-két kolbászkocka vagy a sovány szárnyashús is jól áll neki.
Csicseriborsós változatban is remek, néhány csík csirkemellel kiegészítve pedig a húsrajongók kedvence lehet ez a durumspagettivel készült, olaszos hangulatú tészta.
Lehet azért addig ügyeskedni, hogy egy kis mexikói is beleférjen a diétába, csak fel kell kutatni teljes kiőrlésű tortillalapokat, és zsíros, sajtos marharaguk helyett könnyű, fűszeres babbal és egy kevés tejföllel megtölteni őket.
A szójababnak nagy a B-vitamin- és többszörösen telítetlen zsírsav tartalma, emellett gazdag kalciumban és olyan hasznos tápanyagokban, mint a folsav és a szelén. Ha pedig nem találsz szójababot, készítsd zöldbabbal, ugyanolyan finom lesz a végeredmény.
Szuper ez a mártogatós szendvicsekhez, húsok mellé, de akár zöldségeket és csipszeket is tunkolhatsz bele, ha már unod a hummuszt, vagy épp van otthon egy adag vörös lencse és egy kevés rózsabors.
Ez az étel egyfajta tokány, amiről annyi biztosan igaz, a pörköltekhez hasonlóan készülő étel, a legtöbbször borssal, gombával, füstölt szalonnával, tejföllel ízesítve. Nálunk tejföl és zöldborsó kerül a sertésszűzcsíkok mellé.