Egy tanulmány megállapította, hogy azok az résztvevők, akik 12 héten át naponta átlagosan 104 gramm csicseriborsót fogyasztottak, jóval kevésbé érezték magukat éhesnek, és kevesebb egészségtelen ételt fogyasztottak, összehasonlítva azokkal, akik más, gyorsabban felszívódó szénhidrátokat választottak. Ezek alapján ez az ebéd tökéletes lesz, ráadásul az édeskés zöldborsó tejszínnel és a fűszeres csicseriborsó nagyon izgalmas lesz egy fogáson belül.
Hozzávalók 2 személyre
A leveshez
- 1 bögre zöldborsó
- 2 bögre alaplé
- 1 deci tejszín
- só és bors ízlés szerint
- 1 teáskanál cukor
- 1 kisebb szál összevágott póréhagyma
- 1 evőkanál puha vaj
A csicseribrsóhoz
- 20 deka főtt csicseriborsó
- 1 tesákanál (füstölt) paprikapor
- ízlés szerint só, bors és őrölt kömény
- 1 teáskanál vaj
Elkészítés:
Dobd a forró vajra az apróra vágott póráhagymát, adj neki kis lángon 5-10 percet, majd ha megpuhult, add a keverékhez a borsót és az alaplevet. Főzd a zöldségeket legalább 10 percen át, ezek után mehet hozzá a tejszín is. Fűszerezd ízlés szerint, majd botmixerrel pürésítsd.
Amíg a leves fő, egy kanál forró vajban forgasd át a csicseriborsót, majd vedd le a tűzről, fűszerezd, és egy kicsit forgasd át a fűszerekben – akár csilit is adhatsz hozzá. Ezt adagold a forró leves közepére, és ha még izgalmasabbá tennéd, tálald a fogást egy kanál tejszínnel és apróra vágott snidlinggel.