Egyszerű zöldborsókrémleves fűszeres csicseriborsóval – gyorsan elkészül, és nagyon egészséges

A csicseriborsó viszonylag kevés kalóriát, mellette számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, ráadásul jó rost- és fehérjeforrás. Amíg a leves készül, forgass át egy adagot egy kevés őrölt köményben és paprikában, így gazdag és laktató hüvelyesből készült levesbetét kerül majd az asztalodra.

Egy tanulmány megállapította, hogy azok az résztvevők, akik 12 héten át naponta átlagosan 104 gramm csicseriborsót fogyasztottak, jóval kevésbé érezték magukat éhesnek, és kevesebb egészségtelen ételt fogyasztottak, összehasonlítva azokkal, akik más, gyorsabban felszívódó szénhidrátokat választottak. Ezek alapján ez az ebéd tökéletes lesz, ráadásul az édeskés zöldborsó tejszínnel és a fűszeres csicseriborsó nagyon izgalmas lesz egy fogáson belül. 

A csicseriborsó akár csípős is lehet.
A csicseriborsó akár csípős is lehet.Foxys_forest_manufacture

Hozzávalók 2 személyre:

A leveshez

  • 1 bögre zöldborsó
  • 2 bögre alaplé
  • 1 deci tejszín
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 kisebb szál összevágott póréhagyma
  • 1 evőkanál puha vaj

A csicseribrsóhoz

  • 20 deka főtt csicseriborsó
  • 1 tesákanál (füstölt) paprikapor
  • ízlés szerint só, bors és őrölt kömény
  • 1 teáskanál vaj
Recept idők

Elkészítés:

Dobd a forró vajra az apróra vágott póráhagymát, adj neki kis lángon 5-10 percet, majd ha megpuhult, add a keverékhez a borsót és az alaplevet. Főzd a zöldségeket legalább 10 percen át, ezek után mehet hozzá a tejszín is. Fűszerezd ízlés szerint, majd botmixerrel pürésítsd. 

Amíg a leves fő, egy kanál forró vajban forgasd át a csicseriborsót, majd vedd le a tűzről, fűszerezd, és egy kicsit forgasd át a fűszerekben – akár csilit is adhatsz hozzá. Ezt adagold a forró leves közepére, és ha még izgalmasabbá tennéd, tálald a fogást egy kanál tejszínnel és apróra vágott snidlinggel. 

kapcsolódó Főzzön borsólevest nagymama módra
Főzzön borsólevest nagymama módra

A borsólevest mindenki szereti. És bárki meg is tudja főzni, még leveskocka sem kell hozzá.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Mustáros-juharszirupos lazac: egy isteni különlegesség hétvégére

Ettől a két extra hozzávalótól igazán különlegesek lesznek a lazacszeletek. Tálalhatod tészta mellett, de akár egy zöldfűszeres, sós gofrit összedobhatsz mellé a különlegesség kedvéért.

szeptember23., 12:52

Édeskömény-grépfrút leves – hidegen, egy kevés citromos olívaolajjal a legfinomabb

Ha így megunod, szarvasgombás olajjal is készítheted, az is remekül illik ebbe az izgalmas levesbe.

július1., 10:44

Sajtos-mascarponés burgonya tárkonnyal és citrommal

A hagyományos burgonyaköret is lehet jóval finomabb a megszokottnál akkor, ha egy kis adag krémes mascarponét és egy-két izgalmas fűszert is hozzáadsz. Fehér húsok mellett a legtökéletesebb.

szeptember25., 10:24

Te is imádod az olasz konyhát? Készíts tortellinilevest friss bazsalikommal a tetején

Egy nagy adag reszelt parmezán sem hiányozhat ennek a levesnek a tetejéről, és ha még egészségesebbre készítenéd, a legvégén apróra vágott, hámozott paradicsomot és egy kevés felkockázott zellerszárat is adj hozzá.

május23., 10:24

Minestrone fehérbabból friss bazsalikommal és pecorino sajttal

Egy jó kis gyors, laktató leves – nincs is ennél tökéletesebb fogás, főleg, ha a neve olaszosan cseng. Ha imádod a sajtot, a pecorino mellett ne hagyj ki belőle néhány mozzarellagolyót sem.

augusztus17., 12:52

Gyors, sáfrányos rizskrokett: tökéletes, ha izgalmas köretet keresel

Bármilyen ragu mellett isteni lesz ez a különleges fogás, ami még akkor is nagyon elegáns, ha épp maradék rizsből készült. Egy fűszeres, jó csípős indiai curry például verhetetlen vele.

szeptember26., 10:24

Mustra