Egyszerű zöldborsókrémleves fűszeres csicseriborsóval – gyorsan elkészül, és nagyon egészséges

A csicseriborsó viszonylag kevés kalóriát, mellette számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, ráadásul jó rost- és fehérjeforrás. Amíg a leves készül, forgass át egy adagot egy kevés őrölt köményben és paprikában, így gazdag és laktató hüvelyesből készült levesbetét kerül majd az asztalodra.

Egy tanulmány megállapította, hogy azok az résztvevők, akik 12 héten át naponta átlagosan 104 gramm csicseriborsót fogyasztottak, jóval kevésbé érezték magukat éhesnek, és kevesebb egészségtelen ételt fogyasztottak, összehasonlítva azokkal, akik más, gyorsabban felszívódó szénhidrátokat választottak. Ezek alapján ez az ebéd tökéletes lesz, ráadásul az édeskés zöldborsó tejszínnel és a fűszeres csicseriborsó nagyon izgalmas lesz egy fogáson belül. 

A csicseriborsó akár csípős is lehet.
A csicseriborsó akár csípős is lehet.Foxys_forest_manufacture

Hozzávalók 2 személyre

A leveshez

  • 1 bögre zöldborsó
  • 2 bögre alaplé
  • 1 deci tejszín
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 kisebb szál összevágott póréhagyma
  • 1 evőkanál puha vaj

A csicseribrsóhoz

  • 20 deka főtt csicseriborsó
  • 1 tesákanál (füstölt) paprikapor
  • ízlés szerint só, bors és őrölt kömény
  • 1 teáskanál vaj
Recept idők

Elkészítés:

Dobd a forró vajra az apróra vágott póráhagymát, adj neki kis lángon 5-10 percet, majd ha megpuhult, add a keverékhez a borsót és az alaplevet. Főzd a zöldségeket legalább 10 percen át, ezek után mehet hozzá a tejszín is. Fűszerezd ízlés szerint, majd botmixerrel pürésítsd. 

Amíg a leves fő, egy kanál forró vajban forgasd át a csicseriborsót, majd vedd le a tűzről, fűszerezd, és egy kicsit forgasd át a fűszerekben – akár csilit is adhatsz hozzá. Ezt adagold a forró leves közepére, és ha még izgalmasabbá tennéd, tálald a fogást egy kanál tejszínnel és apróra vágott snidlinggel. 

kapcsolódó Főzzön borsólevest nagymama módra
Főzzön borsólevest nagymama módra

A borsólevest mindenki szereti. És bárki meg is tudja főzni, még leveskocka sem kell hozzá.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Narancsos sütőtökkrémleves – pancettakockákkal lesz a legfinomabb

A kicsit édes, kicsit savanyú, téli hangulatú levesben a sós szalonnakockák nagyon izgalmas kontrasztot adnak.

2021. november15., 07:04

Te hogy készíted a palóclevest? Mi ilyenkor is bográcsban, nagymamánk receptje szerint

Ha egy jó adag magyaros fogást ennél, ez a remek leves szinte magától elkészül a bográcsban. Nem is kell mellé semmi más, csak néhány túrós palacsinta, és esetleg még egypár lekváros.

2022. február19., 12:56

Ezt a remek, vegán édesburgonya-levest kezdőként is könnyen összedobod

Ez a fogás remek pirított olajos magvakkal és egy kevés mazsolával a közepén, ha pedig nincs bajod a húsfélékkel, mozzarellagolyókkal és napon szárított sonkaszeletekkel dobd fel.

2021. szeptember17., 11:24

Mexikói leves Desperado módra

Mi csípősen szeretjük a legjobban, rengeteg sajtos tortillacsipsszel és friss jalapenokarikákkal a közepén. És ezzel még nem ért véget a levesbetétek sora: az egész attól lesz a legizgalmasabb, hogy a forró leves közepébe egy nagy adag hideg tejföl és frissen felkockázott, lime-mal ízesített avokádó is kerül.

2021. október18., 09:24

Isteni, őszi tökleves baconnel: gyors recept hétköznapokra

A sütőtök egy kisebb háztartásban megsütve általában annyi szeletet eredményez, amivel az ember nem biztos, hogy azonnal megbirkózik. Másnap még finom, de már nem sült tökként fogyasztanád, akkor jöhetnek a remek turmixok, sütemények, vagy ez a remek, őszi leves. Levesbetétként egy kis bacon és pirított dió keveréke került bele, de fűszeres tökmaggal is TÖKéletes.

2021. október15., 12:52

Zöldségleves csirkés húsgolyókkal, krémesen

Egy gyors finomság, ami még a diétába is remekül beilleszthető. Készítheted magyarosan, olasz fűszerekkel, de akár tejfölös habarással, citromos-tárkonyos változatban is.

2021. szeptember11., 10:44

Mustra