Lehet a panír is egészségesebb: zabkorpával rántott zöldségek

Az egészséges alapanyagok nagy része olyasmi, amit hiába is próbálna meg az ember leimádkozni a család torkán. Ilyenkor szuper például a zabkorpa, ami egy rakás süteményben és a panírban jól működik. Ha már muszáj kirántani a zöldségeket és a húst, kerüljön a panírba egy-egy adag hasznos rost a zsemlemorzsa mellé.

Nálunk zöldségek kerültek a panírba, de működik sajttal és akár húsokkal is. Ha szereted a csípőset, adj a panírhoz egy kis kanál Cayenne-borsot, ami a kapszaicin mellett A-, C-, E- és B6-vitamint tartalmaz, emellett káliumot, mangánt, rezet, vasat és erőteljes, antioxidáns hatású flavonoidokat is. Ha még különlegesebbé tennéd, füstöltpaprika-port adj a panírhoz.

Hagymát és zellert is ránthatsz.
Hagymát és zellert is ránthatsz.Fotó: nobtis

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 fej rózsáira szedett brokkoli
  • 1 fej rózsáira szedett karfiol
  • 3 darab tojás
  • 1 bögre zsemlemorzsa vagy pankomorzsa
  • 1 bögre liszt vagy zabpehelyliszt
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 nagyobb darab felkarikázott cukkini
  • 1 nagyobb darab felkarikázott padlizsán
  • 0.5 bögre zabkorpa
  • a sütéshez olaj
Recept idők

Elkészítés:

Szedd rózsária a karfiolt és a brokkolit, majd főzd félpuhára őket sós vízben. A cukkinit és a padlizsánt sózd és borsod meg egy kicsit, és tedd félre. 

Panírozd be a zöldségeket a megszokott módon (zab)lisztbe, majd a tojásba, ezek után a zabkorpával elkevert morzsában forgasd meg őket. Forró, bő olajban süsd meg a zöldségeket néhány perc alatt. Ha megsültek, csípős, paradicsomos-ketchupos mázat is készíthetsz nekik szezámmaggal, de jól illik hozzá a juhtúróval, tejföllel és kaporral készült mártogatós is.

Ha pedig a zöldségeket variálnád, pródáld ki a karalábét tárkonyos bundában, a hagymaszeleteket vagy a sajttal töltött, rántott zellerkarikákat. 

A héten arra vállalkoztunk a Gasztróban, hogy egy kis változatosságot vigyünk a panírozott ételek világába. Mindenféle paníralapanyagot kipróbáltunk, a legjobbakat most itt közöljük.

Tovább »

Még több recept

Szezonja van: medvehagyma-krémleves füstöltsajt-csipsszel

Egyelőre nem tilos a szabadban kirándulni, és azoknak, akik megteszik, feltűnhet, hogy a sok nehézség mellett egy kis örömmel is számolhatunk: a medvehagyma ugyanúgy terem, mintha mi sem történt volna. Ennek örömére néhány medvehagymás receptet hoztunk, ez a gazdag fokhagymás aroma sokkal több ételbe illik, mint gondolnád.

április4., 07:52

Te is rajongod az olvadt sajtot? Süsd rá egy adag gombával és csirkemellel készült tésztára!

Na jó, hát az olvadt sajtot ki ne szeretné? Ha legszívesebben te is mindenre reszelnél egy adagot, tedd meg ezzel a jó kis gombás-rozmaringos tésztával, amit mi tálaláskor egy fél biocitrom héjával dobtunk fel.

április7., 06:00

Medvehagymapesto: tésztákon, húsok mellett és salátaöntetként is világbajnok

Ez a pesto igazi dzsóker: készíts belőle minél többet, hogy az egyszerű tészták mellett a pizzán, húsok tetején és a salátára locsolva is megkóstolhasd!

április3., 06:04

A kakaós csigát mindenki szereti – ebben az egyszerű változatban még az is, aki elkészíti

A gyereknek az iskola talán nem hiányzik, de egy-egy darab jó kis puha kakaós csigára talán benevezne, ahogy mi is, bármikor. Ha te sem vagy különb nálunk, kapcsolj hedonista módba ezzel a klasszikussal, amit természetesen fahéjjal és citromos cukormázzal is készíthetsz. Ha sósan ennétek, cheddar sajtos-jalapenós töltelékkel tekerd fel.

április3., 06:04

Ismered a veloutémártást? Így készítheted el a legegyszerűbben

A velouté pontos receptje attól függ, milyen ételhez használod: halakhoz hal-, szárnyashoz szárnyas-, sertéshez sertésalaplé illik. Az elkészült mártást csőben sült ételekhez és más mártások alapjaként is tökéletes.

április8., 06:04

Medvehagymát a rösztibe? Naná, hogy jól fog illeni bele!

A röszti egy jó kis gyors, költséghatékony étel, amit általában mindenki szeret, aki a krumplit, a lángost, a palacsintát és a klassz, hideg tejfölt a tetején. Medvehagymával és hús nélkül gyors vega vacsora lesz belőle.

április5., 06:00

Mustra