Piláf gombával és aszalt sárgabarackkal – így lesz izgalmas egy nagyon egyszerű fogás

Persze hogy nem más ez, mint egy adag rizses hús, ám annak egy klassz, egzotikus változata, ami ha barna rizzsel készül, még egy jó adag egészséges, lassan felszívódó szénhidrátot is juttat a szervezetedbe. Nálunk vega változatban készült, de a húsevők számára is vannak tippjeink!

A piláf egy keleti egytálétel, ami rizsből és a leggyakrabban kockára vágott, párolt húsokkal, sokszor birkából készül. A rizst általában zsiradékon megfuttatják, majd fűszeres alaplében puhítják meg. Különféle húsok, gyümölcsök és zöldségek színesítik a piláfot, nálunk egy kis barack és gomba is került bele. 

Rizses hús egzotikus változatban.
Rizses hús egzotikus változatban.boblin

Hozzávalók 2 személyre:

  • 0.5 bögre aszalt sárgabarack
  • 0.5 bögre pirított mandulaszelet
  • 1 bögre felszeletelt erdeigomba-keverék (barna csiperkével is helyettesítheted)
  • 1 bögre barna rizs
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 kisebb fej apróra vágott hagyma
  • 2.5 bögre alaplé
  • 1 csokor összevágott friss petrezselyem
  • 1 teáskanál fehérborecet
  • ízlés szerint só, bors, fahéj, kardamom, csilipor és kurkuma
Recept idők

Elkészítés:

Futtasd át a rizst egy evőkanál forró vajon, és főzd az alaplében 45 percen át, kis lángon. Közben a másik evőkanál vajra dobd a hagymát, a gombát és a felkockázott barackokat. Sózd, borsozd, fűszerezd, és adj a keveréknek 5 percet. Ha a rizs elkészült, kanalazd át a gombák mellé, és kevergesd kis lángon még 8-10 percen át. (Ha szükséges, önts alá egy kevés vizet is.) 

Friss petrezselyemmel és pirított mandulaszeletekkel tálald. Ha hússal készítenéd, 30 dekányi csirkecombfilét keverj a hagyma és gomba keverékéhez, majd kifehéredésig süsd, és ezek után add hozzá a rizst. 

kapcsolódó Tényleg egészségesebb a barna rizs a fehérnél?
Tényleg egészségesebb a barna rizs a fehérnél?

Érdemes a klasszikus fehér rizs helyett barna rizst fogyasztani?

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Edd a rántott halat úgy, ahogy az angolok – fish and chips egyszerűen

Miért ne ehetenénk angolosan ezt a fogást, és ezúttal nem burgonyasalátával vagy franciasalátával tálalva?

december5., 16:12

Készítsd a fokhagymás kenyeret kalácsból – rengeteg olvadt sajttal még finomabb!

Most megmutatjuk a híres garlic bread leggyorsabban összeállítható és legfinomabb változatát. Ha sütőben készíted, olvassz rá sajtot, ha falatonként ennéd, ahogy mi, elég, ha reszelt parmezánt is keversz a fokhagymás vajhoz.

november26., 12:04

Heti tunkolós: szaftos harcsapaprikás egyszerűen és gyorsan

Túrós csuszával lesz igazán finom ez a remek fogás, amit akár a karácsonyi asztalon is tálalhatsz, ha a család nem a halászlé rajongója.

december5., 06:24

A rántott cukkini olaszosan lesz a legtökéletesebb

A rántott cukkini hagyományos változatban is remek, de ha csak egy kis darab zöldséged van, turbózd fel sajttal és marinara szósszal, és tálald pirítós tetején, vagy egy nagy adag parmezános-vajas gnocchi közepén.

november26., 09:20

Könnyű és isteni gombabolognai, parmezánnal a tetején

Húsmentesen legalább olyan finom ez a fogás, mint a hagyományos változatban. Ha marad egy kevés ragu, másnap reggel kanalazd kenyérszeletekre, és készíts belőle egy olaszos melegszendvicset!

november25., 07:32

Készítsd a rántott halat csilivel és lime-mal – így még finomabb lesz!

Nem is gondolnád, mennyire feldobják ezek az egyszerű hozzávalók.

november27., 09:24

Mustra