Nagymamád sem készíti egyszerűbben: savanyú krumplileves tojással és kolbászkarikákkal

Egy jó kis gazdag leves nemcsak a könnyű főételek előtt remek, de a vacsorát is átalakíthatja egy viszonylag könnyű étkezéssé. Ha év elején jobban figyelsz a kalóriákra, próbálj ki egy-egy gazdag levest a nehéz főételek helyett, így simán jóllakhatsz egy finom és egyszerűen összedobható fogással.

Tojás, kolbász, főtt krumpli és egy kis savanykás leves az egész körül – ez tényleg egy olyan retró étel, amitől nem tudunk megválni. Ha egy valódi időutazó, nagymama konyháját idéző ebédet készítenél, dobj össze mellé egy adag töltött zsömlét tojásos, vaníliás túróval. 

Paprikásan is készülhet.
Paprikásan is készülhet.martinturzak

Hozzávalók 4 személyre

  • 60 deka burgonya
  • 2 darab babérlevél
  • 1 kis pohár tejföl
  • ízlés szerint só, köménymag és friss őrölt bors
  • 4 tojás
  • 15 deka kolbászkarika
  • 2 evőkanál fehérborecet
  • 1 nagy evőkanál liszt
Recept idők

Elkészítés:

Vágd kockákra a krumplit, és főzd meg legalább egy-másfél liter sós vízben a babérlevelekkel. Amikor már puha, mehet hozzá a kolbász, a fűszerek és az ecet is. Ha újra felforrt a víz, egyenként üsd bele a tojásokat.

Ha megfőttek, keverd el a lisztet a tejföllel, és legvégül ezzel habard be a levest. Ha szeretnéd magyarosabban, fűszerpaprikát vagy annak füstölt változatát is teheted a habarásba. Amikor már nem túl forró, kóstold meg, és ha szükséges, ízesítsd még ecettel és sóval. Friss petrezselyemmel a tetején és egy szelet kovászos kenyérrel az igazi. 

Vajon életben maradnánk, ha csak krumplit ehetnénk? Vajon életben maradnánk, ha csak krumplit ehetnénk?

Egy ideig biztosan.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Mai kedvencünk: tejszínes-baconös csirkemellfilé

Egy remek fogás, amelyhez egy nagy adag paradicsomsalátát és frissen sült kenyeret eszünk a legszívesebben.

2022. február17., 10:36

Íme az egyik legfinomabb téli saláta: ananászos-mogyorós csirkesaláta

Ha valami különlegeset ennél, ami ráadásul nagyon finom is, ezt az isteni fogást próbáld ki!

2022. február21., 10:08

Kolbászos-lecsós omlett – egy nagy szelet kaláccsal próbáld ki!

Azért erőltetjük mindig a kalácsot a sós fogások mellé, mert az édeskés falatok sokkal jobban kihozzák ezeket az ízeket. A kalács remek egy gyors májpástétom mellett, isteni szendvicsként, és naná, hogy egy kolbászos omlett oldalán is.

2021. november12., 07:04

Vacsoratipp Valentin-napra: parmezános tészta prosciuttóval és articsókával, krémes sajtszószban

Valentin-nap idén éppen hétköznapra esik, de ha te sem mennél el mellette, és meglepnéd a szerelmed valami finomsággal, ezt a remek tésztát akár kezdőként is összedobod alig 20 perc alatt!

2022. február14., 07:32

Fehérkolbász-saláta grillezett körtével – ezt próbáld ki, ha szereted az édes és sós ízeket együtt!

Osztrák hangulatú az egyik legnagyobb téli kedvencünk, és ha te sem ijedsz meg a különleges ízek kombinációjától, mindenképpen érdemes kipróbálnod. Nálunk csilis majonézzel a nyerő.

2021. január9., 06:04

Kolbászos-paprikás frittata – tökéletes hétvégi reggeli

Persze hogy magyaros hangulatban a legjobb a frittata, amihez nálunk őrölt kömény, egy kevés fokhagyma és aprított, kovásszal készült kenyér is kötelező. Medvehagymaszezonban azt sem érdemes kihagynod belőle.

2021. március13., 10:44

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek