Bevállalós vagy? Itt a te újévi desszerted, az isteni lencsebrownie narancsos ricottakrémmel

Van ennek értelme: a lencse egy szuperlassan felszívódó szénhidrát, amitől ez az isteni, ám rettenetesen bűntudatkeltő édesség is egy kicsit könnyebben lecsúszik az újévi fogadalmak után. Ez tényleg nagyon finom, nem csalás, nem ámítás.

Jó sűrű, étcsokis desszert lesz belőle, amiben egyáltalán nem érzed majd a lencsét, csak a regeteg csokit és savanykás-narancsos ricottakrémet. Ha nagyon nem barátod a lencse, ebben a desszertben rejtsd el, senki nem mondja majd meg, hogy van benne. 

A legjobb benne, hogy az egész egy pofonegyszerű, bögrés recept, amihez csak egy keverőtál és egy aprítógép kell. 

Íme egy adag sűrű lencsebrownie.
Íme egy adag sűrű lencsebrownie.

Hozzávalók 6 szelethez

  • 0.5 bögre lencse (hagyományos, 2,5 decis bögre)
  • 0.5 bögre liszt
  • 1 bögre cukor
  • 10 deka vaj
  • 18 deka jó minőségű étcsoki
  • 2 mokkáskanál
  • 3 tojás
  • 1 teáskanál instant kávé
  • 25 deka ricotta
  • 2 csapott evőkanál porcukor
  • 1 bionarancs héja és leve
Recept idők

Elkészítés:

Olvaszd fel kis lángon a vajat, majd mehet bele az összetört csoki, a só és a kávépor. Ha összeolvadtak, le is veheted a tűzről.

A lisztet szitáld át, a lencsét főzd meg 35 perc alatt, majd aprítógépben dolgozd simára. Ehhez mehet aztán a liszt, a tojások és a langyosra hűlt csokis vaj. Add az egészhez a cukrot is, majd egy kisebb tortaformában vagy tepsiben süsd meg úgy 25 perc alatt. 

A ricottakrémhez csak keverd el a pocukrot a ricottával és a narancs héjával és levével, majd ezt a finom krémet kanalazd a hideg sütik tetejére. Másnap is tökéletes, sőt talán még finomabb. Sűrű, csokis desszert lesz belőle, szerintem ez az egyik legfinomabb brownie-recept. 

Ha a ricottakrémhez (vagy akár túróhóz) egy tojást is adsz, azt sütés előtt a tésztába kanalazva túrókrémes brownie-t tudsz készíteni. 

 

kapcsolódó 10 hely, ahol igazán különleges a szilveszter
10 hely, ahol igazán különleges a szilveszter

Nézz tűzijátékot egy skót várból, egy kínai felhőkarcolóról vagy a befagyott Néva partjáról.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Mai kedvencünk: hidegen készülő barackleves téli fűszerekkel

Néhány kekszet tálalj mellé, és már el is készült ez a remek finomság. Csirkehús mellett, baconbe tekert májfalatkák oldalán is remek, de egy csípős indiai elé is jól illik.

2022. február24., 11:12

Sütés nélküli csokis brownie puffasztott rizzsel

Ha nem kapcsolnád be a sütőt kánikulában, készíts csokis brownie-t sütés nélkül, és ha te is annyira szereted a puffasztott rizst, amennyire mi, akkor azt sem érdemes kihagynod belőle.

2021. augusztus6., 12:52

Gyors, kolbászos lencsepörkölt magyarosan

Ha garantáltan ismerős ízeket készítenél, mégis egy kicsit új ruhában, akkor ezt a gyors ragut érdemes kipróbálnod. Nem is kell mellé más, csak egy tisztességes szelet friss, kovásszal készült kenyér.

2021. augusztus21., 10:24

Idén a lencséből indiai hangulatú zöldségfasírtokat készítettünk

Mangócsatnival és egy kis fetával ízesített rukkolasalátával tálaljuk a legszívesebben ezeket a kamu húsgolyókat, leginkább így év elején, amikor egyrészt kötelező alapanyag a lencse, másrészt a húsételekből is elég egy időre.

2020. december29., 06:24

A taboulleh saláta lencsével is finom, bebizonyítjuk!

Ha nem vagy egy nagy lencsefan, mégis összedobnál belőle valamit az új év első napjára, legyen kedvenc taboullehrecepted egyik hozzávalója a lencse. Egy kevés paprikában megforgatva egészen új szintre emeli a petrezselymes salátát.

2020. december28., 06:04

Lencsés hummusz izgalmasan – zöldségek mellett és szendvicsekben is finom

Ha épp csicseriborsó nincs otthon, ezt a fehérbabos-lencsés mártogatóst érdemes elkészítened. Egy kis plusz fahéjjal, köménnyel, csilivel és olívaolajjal a tetején lesz igazán keleti.

2021. szeptember11., 10:24

Mustra