Az 5 legjobb téli horrorfilm – ha elég volt a karácsonyi cukormázból

A téli napok ne csak a karácsonyi giccsről szóljanak – lehet egy alkalom arra is, hogy egy igazán jó krimit vagy thrillert megnézzünk a családdal, persze miután a 16 éven aluliak már ágyban vannak!

Túl sok a karácsonyi pátosz és még hó sincs? Megértjük a felháborodásodat, de van megoldás: jéghideg rémmesék, furfangos bűnügyi filmek, amikkel megolajozhatjuk a cukorba ragadt agytekervényeinket, és kicsit elűzhetjük a Michael Bublé-giccsel összekent ünnepi hangulatot.

Azért legyünk őszinték: ha otthon nem csúszott be egy-két erősebb szóváltás vagy vérre menő veszekedés, akkor érdemes a sarokba nézni, hogy nem húzza-e meg magát ott egy kereskedelmi reklám stábja. Sebaj, az éjszaka folyamán betehetünk a lejátszóba pár klasszikus krimit vagy thrillert, ami alatt édesanya harmincszor megkérdezheti: „és most mi fog történni, ő a gyilkos?”.

Természetesen listánkban alapvető feltétel, hogy a film télen játszódjon. Ha már odakint nem képes egy deka hó se esni, legalább a tévén keresztül érezzük, hogy melyik évszakot tapossuk.

1. Fehér pokol

Ha tényleg telet akartok idézni, és egy intenzív kaland-thrillert a nyakatokba zúdítani, akkor Liam Neeson a nyerő: a Fehér pokol a színész egyik legjobbja, amiben egy olajfúró torony személyzete az alaszkai jeges vadonban találja magát, miután repülőgépük lezuhan. Persze nemcsak a hideg az ellenségük, hanem az őket betolakodónak tekintő éhes farkasfalka is. Nem sok élvezetesebb akció van, mint amikor Liam „Megtalállak és megöllek” Neeson a túlélésért küzd. Szerencsére a Fehér pokol nem egy agyatlan B-film (mint a színész legtöbbje manapság), hanem igazán élvezetes thriller.

Borzongásfaktor: 88/100

Havazás: 60 mm

Antikarácsony-méter: 9,2

2. Gyilkosság az Orient-expresszen

Ha vissza akartok kicsit repülni az időben, hogy közben egy csavaros bűntény részleteit is kibogozzátok, akkor ideje elővenni Agatha Christie klasszikus és egyben leghíresebb sztoriját: a Gyilkosság az Orient Expresszen megoldását hiába ismerjük jól, mindig élvezetes újranézni. Egyrészt baromi hangulatos a balkáni tájakon végigzötyögő vonaton utazni (és aztán a hótorlaszba ragadni), másrészt egészen libabőrös élmény újra és újra felgöngyölgetni Poirot-val ezt a régmúltba szövevényesen visszanyúló bűntényt. Természetesen szigorúan az 1974-es változatot vegyük elő, a pár évvel ezelőtti feldolgozás hiába látványos, mégis középszerű és kevésbé misztikus: a régi filmet a valódi Orient Expressz díszletei között vették fel, és a hátborzongató visszatekintésekkel sokkal sötétebb tónust vesz fel. Az pedig még inkább meggyőző, hogy ez a film volt az egyetlen Agatha Christie-adaptáció, amellyel az írónő maga is meg volt elégedve.

Borzongásfaktor: 76/100

Havazás: 73 mm

Antikarácsony-méter: 8,4

3. Aljas nyolcas

Ha nem vetitek meg a vért, és nem okoz gondot az sem, hogy három órát végigüljetek anélkül, hogy a képernyőn bármi robbanna, akkor Quentin Tarantino Aljas nyolcasa tökéletes választás. Az atipikus westerntörténetben egy maroknyi fejvadász és rossz arcú csavargó egy kis fogadóban talál menedéket a tomboló hóvihar elől, ám természetesen rövidesen amolyan tarantinósan elkezdenek hullani a fejek és röpködni a beszólások, a film pedig hiába játszódik egyetlen helyszínen a hosszú játékidő alatt, leköti a figyelmünket. Igen, ez is bizonyítja Tarantino zsenijét.

Borzongásfaktor: 55/100

Havazás: 81,3 mm

Antikarácsony-méter: 8,2

4. Ragyogás

Ha tényleg készen álltok a borzongásra és a csontvelőbe hatoló horrorra, ami nem ijeszt, de a bőr alá kúszva tart feszültségben, akkor a Stephen King regényéből készült Ragyogás lesz a jó választás. Egészen elképesztő, hogy milyen hamar sarokba tud szorítani Stanley Kubrick filmje: amikor Jack Torrance családjával együtt a világtól távol eső hotelba költözik, hogy a téli holtszezonban gondját viseljék a kísérteties épületegyüttesnek, az évszázados falak mesélni kezdenek, és hátborzongató történetek kerülnek napvilágra. Jack kisfiának különös képessége van: előtte nincsenek titkok, látja a halott nőt a fürdőszobában, az elegáns, kivégzett férfit a lakosztályában, miközben szerető apja vérszomjas szörnyeteggé válik a hó rabságába esett hotelben. A legjobb a filmben, hogy egy pillanatra sem öncélú, nem arra játszik rá, hogy hirtelen ijesztgetéssel rémisszen, de az elzártság atmoszférájával és a két és fél órás játékidővel minket is bekebelez a téboly…

Borzongásfaktor: 99/100

Havazás: 93 mm

Antikarácsony-méter: 9,9

5. Fargo

Na de ne csak a végtelen borzongáson legyen a hangsúly. Ha egy kis fekete humort keverünk mindebbe, akkor máris egy fokkal jobban alszunk. A Coen tesók Fargója őrült, több szálon futó krimi, amiben egy autókereskedő elraboltatja a feleségét két pitiáner gazemberrel, hogy aztán váltságdíjat csikarhasson ki tehetős apósától. Persze a két emberrabló egészen véletlenül megöli a feleséget, és innen indul a véres hajsza, amiben lassan mindenki mindenkinek az ellensége. A tetejébe mindennek egy áldott állapotban levő sheriffnő tesz pontot a végére, aki felgöngyölíti a bűntényt. A humorral megáldott véres sztori azért mégis megülheti a gyomrot, főleg, hogy igaz történet alapján készült. Így mégis nyomasztó tud lenni a téli berekben vérrel piszkított hóban játszódó krimi-thriller.

Borzongásfaktor: 89/100

Havazás: 22,7 mm

Antikarácsony-méter: 9,1

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek