Újévi lencsefőzelék füstölt paprikával és sült fokhagymával – egy kicsit feldobtuk a klasszikust

Nyilván az év első napján nem maradhat ki a lencsefőzelék, amiről azért kevesen gondolják, hogy nincs is nála prímább flamó. Azért ebben a füstös ízben a finom, édeskés fokhagymafalatokkal már egészen más a helyzet: egyrészt könnyű finomság a karácsonyi trakta után, másrészt teljesen új szintje a lisztes menzakajának.

Az egész akkor a legjobb, ha otthon egy adag hús is sül, és mellette, a hús zsírjában puhára és édesre sülhet 3-4 fej fokhagyma. A füstös paprikával és a klassz, fűszeres lencsével olyan fogás lesz belőle, amit egész évben szívesen ennénk.

Hozzávalók 2 személyre

  • 1 nagy bögre lencse
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 2 nagy fej fokhagyma
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 kávéskanál fokhagymapor
  • 2 evőkanál fehérborecet
  • 1 evőkanál füstöltpaprika-por
  • 1 nagy evőkanál liszt
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 csapott evőkanál mustár
  • 1 teáskanál barna cukor
  • 1 evőkanál olívaolaj
Recept idők

Elkészítés:

Főzd meg a lencsét a hagymával, sóval, borssal és az ecettel annyi vízben, amennyi ellepi, úgy 35-40 percen át. Ha elkészült, add hozzá, a cukrot, fokhagymaport és a mustárt, majd habard be a liszt, a paprika és a tejföl keverékével, és keverj rajta néhányat, amíg besűrűsödik.

A fokhagymát félbevágva, olívaolajjal megkenve, sózva és borsozva süsd meg egy jénaiban úgy, hogy vagy lefedve készítsd, vagy alufóliába csomagold a fokhagymákat. Adj neki 190 fokon úgy 40 percet, majd tálald a főzelékek tetején. 

A leggyorsabb lencseleves A leggyorsabb lencseleves

25 perc, kevés hozzávaló, fűszeres, jóízű leves vöröslencséből. Áztatás? Minek?

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Gombás csirkeragu magasabb szinteken: barna sörrel és krémes szósszal

Egy adag krumplipüré tetején is remek, de tésztával, párolt rizzsel és akár egy-egy frissen pirított, fokhagymás bagettszelettel is tálalhatod.

2022. február16., 06:24

Heti beledobálós kedvencünk: téli, baconos-kolbászos lencseleves

Csak előkészítesz mindent a lábasban, hagyod egy kicsit főni, majd kitunkolod friss kenyérrel, és már kész is a remek ebéd vagy vacsora.

2021. december14., 07:32

Görög lencseleves – kedvencünk mediterrán ruhában

Mi úgy vagyunk vele, hogy a levesekből bármikor jöhet egy-egy új változat. Ezt egy szelet pirított, vajas kaláccsal tálaltuk, és remek volt a sós-fűszeres falatok mellett az édeskés, kicsit ropogós kísérő.

2021. február27., 06:00

Teljes kiőrlésű pizzatészta – a kedvenced egészségesebb változatban

Pakold meg szalámival és mozzarellával, süsd a legmagasabb fokozaton maximum 10 percig, és ha elkészült, szórd meg alaposan bazsalikomlevelekkel.

2022. február18., 10:08

Ez a gyors lencsés egytál nálunk spenóttal és indiai fűszerekkel készült

Jó kis indiai fogás, amihez nem is kell más, csak egy adag naankenyér és rengeteg fűszer. Ha nem ijedsz meg az igazán erős aromáktól és szereted a különlegességeket, inkább ezt dobd össze újévre, mint a hagyományos lencselevest.

2020. december28., 06:04

Szilveszteri lencsevariációk LVL végtelen: lencsefasírt egzotikus fűszerekkel

Ha nem szereted a lencsét, és az sem lenne jó, ha a jövő évi fizetésemelés a babonán bukna el, akkor érdemes szuper fasírtokba és burgerekbe keverni, így szinte láthatatlan alapanyag marad.

2019. december27., 11:12

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek