Újévi lencsefőzelék füstölt paprikával és sült fokhagymával – egy kicsit feldobtuk a klasszikust

Nyilván az év első napján nem maradhat ki a lencsefőzelék, amiről azért kevesen gondolják, hogy nincs is nála prímább flamó. Azért ebben a füstös ízben a finom, édeskés fokhagymafalatokkal már egészen más a helyzet: egyrészt könnyű finomság a karácsonyi trakta után, másrészt teljesen új szintje a lisztes menzakajának.

Az egész akkor a legjobb, ha otthon egy adag hús is sül, és mellette, a hús zsírjában puhára és édesre sülhet 3-4 fej fokhagyma. A füstös paprikával és a klassz, fűszeres lencsével olyan fogás lesz belőle, amit egész évben szívesen ennénk.

Hozzávalók 2 személyre:

  • 1 nagy bögre lencse
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 2 nagy fej fokhagyma
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 kávéskanál fokhagymapor
  • 2 evőkanál fehérborecet
  • 1 evőkanál füstöltpaprika-por
  • 1 nagy evőkanál liszt
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 csapott evőkanál mustár
  • 1 teáskanál barna cukor
  • 1 evőkanál olívaolaj
Recept idők

Elkészítés:

Főzd meg a lencsét a hagymával, sóval, borssal és az ecettel annyi vízben, amennyi ellepi, úgy 35-40 percen át. Ha elkészült, add hozzá, a cukrot, fokhagymaport és a mustárt, majd habard be a liszt, a paprika és a tejföl keverékével, és keverj rajta néhányat, amíg besűrűsödik.

A fokhagymát félbevágva, olívaolajjal megkenve, sózva és borsozva süsd meg egy jénaiban úgy, hogy vagy lefedve készítsd, vagy alufóliába csomagold a fokhagymákat. Adj neki 190 fokon úgy 40 percet, majd tálald a főzelékek tetején. 

kapcsolódó A leggyorsabb lencseleves
A leggyorsabb lencseleves

25 perc, kevés hozzávaló, fűszeres, jóízű leves vöröslencséből. Áztatás? Minek?

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

A lencse akkor is remek, ha vega pásztorpitét készítenél

Nem kötelező újévkor a lencseleves vagy a lencsefőzelék, nyugodtan készíthetsz olyasmit belőle, ami nem kísért rémálmaidban napközi óta. Ez a finom, vörösborral készült pásztorpite például kifejezetten alkalmas arra, hogy új életet leheljen ebbe a nem túl népszerű alapanyagba.

2020. december29., 06:24

Idén a lencséből indiai hangulatú zöldségfasírtokat készítettünk

Mangócsatnival és egy kis fetával ízesített rukkolasalátával tálaljuk a legszívesebben ezeket a kamu húsgolyókat, leginkább így év elején, amikor egyrészt kötelező alapanyag a lencse, másrészt a húsételekből is elég egy időre.

2020. december29., 06:24

Minden tartalmas sültet feldob ez az egyszerű, ecetes lencsesaláta

És még anyagilag is helyrerak. Hát nem fantasztikus?

2019. december27., 09:19

Van élet a főzeléken túl: magyaros lencseburger füstölt sajttal

Emlékszel még a régi hamburgerekre, amik édes zsömlében készültek csalamádéval, ketchuppal és jó sok sajttal? Mutatjuk, hogy csináld meg lencséből a menő, retró strandkaját.

2019. december26., 12:04

Lencséből bolognai szósz: glutén-, tej-, tojás-, cukormentes és vegán

Hamarabb elkészül, mint a húsos verzió, és sokkal egészségesebb lesz. Comfort food vegán verzióban, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, cukormentes recept alapján.

2020. május18., 06:00

Négysajtos lasagne: ez a legfinomabb változat

Tökéletes maradékmentésre és a hűtőben árválkodó sajtcsücskök okos felhasználására.

december3., 09:24

Mustra