Befagyva is gyönyörű: menő téli programok a Balatonnál

A Balaton minden nyáron százezreket frissít fel, ám az első komolyabb őszi szél elkergeti a turistákat. Eltűnik a tömeg, cserébe marad a csend, a nyugalom, a természet, és a folyton változó, gyönyörű víztömeg. Az azonban súlyos tévhit, hogy télen teljesen kiürül a tó környéke: rengeteg program közül válogathatunk.

A Balatonhoz megérkezni, letelepedni a partjára bármikor jó. Már maga a hullámzó tó látványa is megnyugtató, kiemel a decemberi rohanásból és a tél szürkeségéből. Ugyanakkor a hozzá kapcsolt elvárásaink sem kisebbek. Télen szinte elvárjuk a Balatontól, hogy legalább részlegesen befagyjon. Ekkortól hódolhatunk a korcsolyázás, jéghokizás, jégszörfözés, jégvitorlázás vagy más jeges programok örömeinek. Az utóbbi években azonban semmi garanciát nem vállal a tél arra, hogy megfelelő hideget biztosít a terveinkhez. A tavalyi évben maximum a déli part sekély vizű partrészeinél alakult ki némi jégpáncél, miközben 2017 januárjában az egész tó befagyott, olyannyira, hogy át is lehetett korcsolyázni Fonyódról Badacsonyba, majd vissza. Több ezren vágtak neki a felejthetetlen élménynek, már csak azért is, mert a szakértők egybehangzóan állították, hogy nem tudni, lesz-e még valaha az életben ilyen lehetőség. Tényleg nem tudni.

Korcsolyázni mindenképp lehet

A régi teleket, amikor akár félméteresre is meghízott a Balaton jege, és a két part között közlekedni is lehetett rajta, már csak sirathatjuk. Az idei télről még nem tudjuk, mit tartogat, ám annyit érdemes megjegyezni, hogy ha be is fagy a tó, csak azokon a részeken korcsolyázzunk, csúszkáljunk, amelyeket erre a célra kijelöltek, és lehetőleg akkor se egyedül. (A Kis-Balaton világának írójától soha ne felejtsük el a Téli bereket, és benne a jelenetet, ami örökre megváltoztatta a jeget figyelő Tutajos életét.) Amíg meg nem érkeznek a komolyabb hidegek, addig igénybe vehetjük a tóparti műjégpályákat: Siófokon, Balatonfüreden, Keszthelyen, Veszprémben, Szigligeten, Balatonlellén és Balatonbogláron is nyitottak kisebb-nagyobb pályákat. Már csak azért is elképesztő élmény kipróbálni őket, mert közvetlenül a part mellett találhatók, azaz megismételhetetlen kilátást, illatot (és szelet) nyújtanak.

A havas-jeges Balaton
A havas-jeges Balatonsamsem67 / Getty Images Hungary

Csak hó legyen!

Kétféle ember van: aki a hómentes hideget, azaz a jeget várja, és aki inkább a vastag hótakaróra szavaz. Ez utóbbi esetben is jó választás a Balaton. A part menti növényzet hóval borítva szokatlan, varázslatos látványt nyújt, szánkózásra és síelésre pedig ugyanúgy lehetőség nyílik. Révfülöp nyújtja az egyik legizgalmasabb szánkózó helyszínt, de ha biztosra akarunk menni, akkor tévedjen tekintetünk a hóágyúkkal felszerelt eplényi pályákra. Itt síelésre és szánkózásra egyaránt van lehetőség. Aki autentikusabb havas élményre vágyik, kipróbálhatja a lovas szánt Kővágóőrsön, Nemesvitán, Hidegkúton, vagy akár a kutyaszánozást is.

„Hóember” a Balaton jegén
„Hóember” a Balaton jegénpgaborphotos / Getty Images Hungary

Napos időben indulhat a vártúra

A Balaton nemcsak a vizéről híres, de a hegyeiről és az azokon épített várakról is. A szigligeti vár környékét akkor is érdemes felfedezni, ha sem hó, sem jég nem alakult még ki. A felfelé kaptatásért cserébe olyan kilátást kapunk a tóra és a környékére, mint sehonnan máshonnan. Egy vár azonban nem vár, egy egész felfedezőtúrát is tarthatunk. Gyulakeszi határában találjuk a csobánci vár romjait, ami a Rákóczi-felkelés idején játszott fontos szerepet. Emellett érdemes felkeresni a sümegi, nagyvázsonyi, rezi, cseszneki, döbröntei vár romjait éppúgy, mint a Balatonszentgyörgy határában elhelyezkedő Csillagvárat. A templomokat is illesszük be a túrába, érdemes megnézni a hegymagasi Lengyel-kápolnát, a vörösberényi templomerődöt, a révfülöpi, somlói és az aszófői templomromot is. Ilyenkor télen, turisták tömegei és hőség nélkül még különlegesebb hangulatot árasztanak. 

Azok, akik beleszerettek a téli túrázásba, 2020 februárjában tehetik még próbára magukat a Téli Tihany teljesítménytúrán. A leghosszabb táv 20, a legrövidebb 5 kilométeres, így egyedül, túratársakkal vagy családdal is teljesíthető, ráadásul Tihany olyan szegleteibe nyújt betekintést, amit nyáron, gondtalan turistaként nem lenne módunk megnézni.

A szigligeti vár ködben még titokzatosabb
A szigligeti vár ködben még titokzatosabbcsakisti / Getty Images Hungary

Fürödni ilyenkor is lehet!

Aki hiányolja a tóparton a szabadtéri fürdést, annak sem kell csalódnia. Bár a jéghideg balatoni vízbe maximum a nagyon bátrak merészkednek be, ők is főleg a hagyományos újévi, erős kijózanító hatással bíró szigligeti csobbanás során, de a fázósabbakat szeretettel várja a télen is használható Hévízi-tó. A termálvízben nyugodtan pancsolhatunk a megfázás veszélye nélkül akkor is, ha a parton tombolnak a mínuszok. A sport megszállottjai úszás után a Hévíz patakot hódíthatják meg evezőstúrákon: felejthetetlen élmény a szunnyadó természet felfedezése.

Téli vitorlásversenyek

Hacsak nem érkeznek kemény mínuszok, továbbra is hajózhatunk a Balatonon. Immár sokadik éve hódítják meg a Balatont yachton azok, akik szeretik a tavat, de menekülni szeretnének a nyári nyüzsgés elől. Nyugodtan körbe lehet vitorlázni a tavat, vagy el lehet indulni a versenyek egyikén. Idén már elkezdődött a Téli Vitorlás Versenysorozat a Mikulás-regattával, legközelebb december 31-én a VII. Szilveszteri Regatta várja az érdeklődőket. Ha mégis megérkezne a jég, akkor sincs ok csüggedésre, már az 1880-as évek óta jégvitorláznak emberek a Balatonon (még versenyeket is rendeztek), és idén sincs ok rá, hogy kihagyjuk az élményt. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek