Ha megadnád a módját: baconbe tekert szűzpecsenye vörösáfonyás gombaraguval és hercegnő burgonyával

Ha valami nagyon menő, szuperelegáns ételt készítenél az idei ünnepekre, ezzel a fogással kimaxolhatod a luxust.

Azért szeretjük, mert ha beesik egy vega vendég, ő is príma fogást kap a hercegnő burgonyával kínált gombaragunak köszönhetően. A többieknek pedig ott lesz az egész mellé a baconos szűzpecsenye is. Tartalmas, fűszeres és millió ízzel teli ebéd vagy vacsora lesz, nem is kell mögé semmilyen nehéz desszert, elég egy finom rumos zselé vagy egy könnyű, gyümölcsös pohárkrém.

Már csak a köret hiányzik.
Már csak a köret hiányzik.Fotó: Kondor83

Hozzávalók 4 személyre:

A húshoz

  • 1 kiló sertésszűz
  • 20 szelet bacon
  • ízlés szerint paprika, fokhagymapor, só és bors
  • 3 evőkanál olaj

A burgonyához

  • 1 kiló burgonya
  • 0.5 deci tejszín
  • 1 evőkanál vaj
  • ízlés szerint só, bors és szerencsendió
  • 3 tojás

A gombához

  • 3 bögre erdeigomba-keverék, összevágva
  • olaj a sütéshez
  • 1 kisebb csésze aszalt vörösáfonya
  • só és bors
  • 2 deci tejszín
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
Recept idők

Keverd el az olajat alaposan a fűszerekkel és kend be vele a húst. Tekerd be a szalonnaszeletekkel, majd mehet a sütőbe. Öntsd alá a fűszeres zsiradékot, süsd negyed órán át úgy 180 fokon, majd fordítsd rajta egyet és úgy is adj neki még maximum ugyanennyit. 

A gombákat dobd néhány kanál forró olajra, sózd és borsozd meg őket, majd 8-10 perc után mehet hozzá a tejszínnel elkevert keményítő is. Keverd meg néhányszor és ha besűrűsödött, add hozzá az áfonyát és sózd meg egy kicsit, ha még szükséges. 

A burgonyát főzd meg, majd csinálj belőle egy egyszerű kruplipürét a vajjal, a tejszínnel, sóval, szerecsendióval és borssal. Ehhez add a tojásokat, és ha elkészültél, habzsákból nyomj belőlük a sütőpapírra, majd süsd őket mérettől függően úgy negyedórán át.

Vargányás sertésszűz - elegáns, de egyszerű
Vargányás sertésszűz - elegáns, de egyszerű

Ha valami finomat szeretnénk feltálalni, de nem szeretnénk rá vagyonokat költeni, sem órákig főzőcskézni.

Tovább »

Még több recept

Még sosem sütöttél kenyeret? Itt egy egyszerű bögrés recept, amihez nem kell mérned a hozzávalókat!

Bár a kenyér talán soha nem fog elfogyni az üzletekből, mégsem rossz ötlet összedobni egy adag házit, aminek minden összetevőjét ismered. Ha az alaprecept már megy, készítsd el fekete olívás-oregánós, szárított paradicsomos-bazsalikomos és citromos-tárkonyos változatban is.

április2., 06:00

Borsos-csilis forralt bor málnasziruppal – így még biztosan nem kóstolták a vendégeid!

Egy kis málnaszörp, fekete bors, egy kevés Cayenne-csili, és máris még finomabb lett az, amit ezek nélkül is szerettünk.

2019. december19., 09:20

Pimp my Fanta-szelet: narancslikőrös túrótorta kandírozott narancshéjjal és dupla narancsos réteggel

Tortaformában készítve nagyon klassz karácsonyi süti lesz a nagymama klasszikusából. Főleg így, hogy az alapját egy nagy adag vajas Oreo-keksszel készítettük.

2019. december19., 10:52

A németek tudják, mi a jó: marcipános stollen

Egy szuper téli desszert, ami nagyon sokáig eláll.

2019. december20., 10:44

Szezonja van: medvehagyma-krémleves füstöltsajt-csipsszel

Egyelőre nem tilos a szabadban kirándulni, és azoknak, akik megteszik, feltűnhet, hogy a sok nehézség mellett egy kis örömmel is számolhatunk: a medvehagyma ugyanúgy terem, mintha mi sem történt volna. Ennek örömére néhány medvehagymás receptet hoztunk, ez a gazdag fokhagymás aroma sokkal több ételbe illik, mint gondolnád.

április4., 07:52

Kevés munkával szeretnél isteni desszertet? Ez a gesztenyetorta meggyel biztos siker lehet!

Ha karácsony, akkor gesztenye, ha gesztenye, akkor süti, ha süti, akkor nem akarunk vele sokat vesződni, de legyen látványos és finom. Tádám!

2019. december18., 12:31

Mustra