Tényleg megtisztítják a levegőt a szobanövények?

A növények fantasztikus tulajdonsága, hogy a fotoszintézisben szén-dioxidot vesznek fel, majd melléktermékként oxigént bocsátanak ki. De vajon tényleg tisztább lesz a lakásod levegője, ha telepakolod szobanövényekkel?

Nem véletlen, hogy a nagyvárosokban igyekeznek parkos területeket kialakítani  a lakóövezeteket is kertekkel, fákkal körülvenni. A növények megtisztítják a levegőt, segítenek kiszűrni belőle a káros pollenanyagokat. Sokan emiatt tesznek a lakásukba is növényeket, egy friss kutatás, melyről a Discover számol be, azonban – szó szerint – lelombozó eredményeket hozott.

Folyamatosan cserélődik a szoba levegője

A philadelphiai székhelyű Drexel Egyetem két környezetmérnök-kutatója, Bryan Cummings és Michael Waring által jegyzett kutatásban a szakemberek tizenkét korábbi tanulmányt fésültek át, melyek a növények légtisztító hatásával foglalkoztak. Korábban tudósok számos alkalommal bizonyították, mennyire kiválóak a növények ebből a szempontból, a legtöbb hasonló kutatás azonban mesterséges, zárt térben vizsgálta a növények légtisztító képességeit, ezért azok eredményei nem igazán érvényesek egy olyan környezetben, mint otthonaink, ahol folyamatosan cserélődik a levegő, azzal együtt a pollenek.

Akkor most tisztítják a levegőt, vagy nem?
Akkor most tisztítják a levegőt, vagy nem?Luis Alvarez / Getty Images Hungary

Próbálván összehangolni a különböző kutatások által használt eltérő mértékegységeket, Cummings és Waring végül megállapodtak egy egységes, tisztalevegő-behozatali mértéknek (clean air delivery rates – CADR) nevezett mérőszámban, mely azt mutatja, mekkora területet képes egységnyi időt alatt megtisztítani egy adott entitás. A kutatások eredményeit összevetve úgy találták, egy átlagos szobanövény 0,023 négyzetméternyi területen képes a levegő megtisztítására egy óra leforgása alatt. Ezzel szemben egy légtisztító berendezés ugyanennyi idő alatt 100 négyzetméteren tudja kifejteni hatását.

Dzsungellé kéne változtatni a lakást, hogy működjön

A kutatók szerint méretüktől függően tíz vagy akár száz darab szobanövényre van szükség négyzetméterenként, hogy a levegő valóban megtisztulhasson. Ezt azt jelenti, kész dzsungellé kéne változtatnod a lakásodat ahhoz, hogy növényekkel garantáld a tiszta levegőt. Nem sok esély van tehát rá, hogy valaha működne ez az elképzelés. Korábban más tanulmányok is hasonló megállapításra jutottak, egy ízben például úgy találták tudósok, hogy legalább húsz növényre van szükség egy szobában ahhoz, hogy minimálisan is csökkenjen a formaldehid koncentrációja a levegőben. Egy másik kutatás szerint nincs nagy különbség aközött, hogy például három vagy hat növény van egy szobában (bár ők csak rövid távon, öt perces időintervallumokban vizsgálták a hatást).

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy kukába kéne dobni a szobanövényeket. A növények feldobják a lakások és a rideg irodabelsők hangulatát, javítják az ott élők vagy dolgozók kedélyét. Egy kutatás úgy találta, a kórházi szobákban elhelyezett növények segítenek a műtéten átesett pácienseknek a gyorsabb felépülésben. Nem haszontalan tehát telepakolni a belső tereket növényekkel, de a levegő megtisztítását ne várd tőle.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek