A finom gombócos főtételt bármilyen halfiléből, akár füstölt halból is elkészítheted. Ha szereted az olasz fűszereket vagy a tárkonyt, azokkal egy kicsit a saját ízlésedre alakíthatod ezt a fogást, amiből mindjárt két lehetséges verziót mutatunk. Ha kész a hal, nem is kell hozzá más, csak a szaftos mártás, egy kis friss, házi tagliatelle vagy egy adag krumplipüré. Ha levesbetétként tálalnád egy krémes gombaleveshez, azt sem lesz nehezebb elkészíteni.
Hozzávalók 2 személyre
A halhoz
- 30 deka tőkehalfilé (bármilyen halfilét használhatsz)
- 5 deka burgonyaliszt
- 2 tojás
- ízlés szerint fokhagymapor, petrezselyem, só és bors
A mártáshoz
- 2 nagy bögre gomba összevágva (csiperke és vargánya vegyesen)
- 2 deci tejszín
- 1 deci alaplé
- 1 nagy evőkanál vaj
- 1 evőkanál étkezési keményítő
- ízlés szerint só és bors
Elkészítés:
A halfilét és a fűszereket tedd az aprítógépbe, majd keverd 1-2 percig a tojással, utána forgasd össze az egészet a liszttel. Az állaga akkor jó, ha egyszerűen formázható gombócokat kaptál. Ha sűríteni szeretnéd, apró szemű zabpelyhet is adhatsz hozzá, de a halgombócokat az internetes receptek tanúsága szerint sűrítik száraz zsömlével, keményítővel, zsemlemorzsával és hagyományos liszttel is, úgyhogy nyugodtan válaszd ki a kedvenced közülük. Tedd félre egy fél órára a hűtőbe, addig készüljön el a gomba.
Forgasd meg a szeleteket a vajon, és néhány perc után add hozzá az alaplét és a tejszín felét. Fűszerezd a keveréket, és úgy 10 perc után mehet hozzá a tejszín másik fele, amibe előzőleg belekeverted a keményítőt. Keverd néhány percig és ha ezen a ponton, még két deci alaplével és 1-2 deci tejjel felöntöd, szuper vargányalevest készítettél a gombócok mellé. Ha ezt nem teszed meg, akkor van egy jó gombamártásod, amit egyébként tésztákhoz és húsok mellé is tálalhatsz. A gombócokat lobogó vízbe (vagy alaplébe) tedd, majd egy kis morzsába forgatva egy kevés vajon is süsd át – utóbbi nem kötelező elem, de ha mártásos változatban, tésztával eszed, sokkal szebbek lesznek így.