Variációk töltött káposztára: íme az erdélyi recept

Idén akár ezt is kipróbálhatod a karácsonyi menüben, nincs benne semmi trükk, csak néhány extra fűszer. Elég egy kis csombor, egy kis kapor, amivel egészen új oldalát mutatja meg a legnagyobb kedvencünk.

Töltött káposztából tényleg soha nem elég. Még finomabb, amikor már 1-2 napos, sőt akadnak olyanok is, akik szerint hidegen is bevágható belőle egy-két adag. Akárhogy is, most az erdélyi változatot mutatjuk meg, amiből persze ahány ház, annyi recept. A mienk egy kis kaportól és borsikafűtől lesz különleges.

Másnap az igazi.
Másnap az igazi.Fotó: SilviaJansen

Hozzávalók 6 személyre:

  • 50 deka apró savanyú káposzta (ha szeretitek, duplázhatod is a mennyiséget)
  • 1 fej savanyú káposzta
  • 1 kiló darált sertéshús
  • 25 deka füstölt kolozsvári szalonna
  • 15 deka rizs
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • étolaj
  • ízlés szerint só, bors, pirospaprika, kapor és csombor (borsikafű)
Recept idők

Elkészítés:

A húsos töltelékhez a hagymát felkockázzuk, megfonnyasztjuk egy kevés olajon. Hozzáadjuk a megmosott rizst, alaposan átforgatjuk, míg a rizsszemek kissé áttetszőek lesznek. Hozzáöntjük a darált húshoz, sóval, borssal és pirospaprikával fűszerezzük, majd jól összedolgozzuk. 

Ezt betöltjük a káposztalevelekbe, és ha marad belőle, azt is hozzáaprítjuk az aprókáposztához. 

A felkockázott szalonnát zsírjára sütjük, majd hozzáadjuk a vízzel leöblített savanyúkáposztát. Sózzuk, pirospaprikával megszórjuk, aztán alaposan összekeverjük az egészet. Ennek a keveréknek a fele mehet egy nagy lábas aljára, (van, ahol ilyenkor kolbász és egy jó adag fehérbor is kerül a keverékhez.) Mehet rá egy-egy evőkanál kapor és a csombor is, majd a töltelékek, utána az aprókáposzta másik fele. 

A fazék tetején a káposztára szórj egy-két babérlevelet, kaprot és még egy kis kanál csombort. Az egészet öntsd fel vízzel, hogy éppen ellepje, és legalább másfél órán át főzd kis lángon. Másnap tálald friss kenyérrel és egy vödör tejföllel. 

 

Ideje, hogy elkészítsd a saját savanyú káposztád, itt a recept!
Ideje, hogy elkészítsd a saját savanyú káposztád, itt a recept!

Miért is vennéd meg a boltban, ha minimális erőfeszítéssel megcsinálhatod magadnak? Mutatjuk, mi kell hozzá.

Tovább »

Még több recept

Kapros zöldbableves – melegen és jéghidegen is finom

Néhány sós túrógombóccal feldobva még finomabb lesz ez az érdekes nyári leves, de anélkül is remek és könnyű fogás a forró napokon.

július2., 06:04

Red velvet sütinyalókák fehér csokival – ezt a gyerekek is szívesen segítenek majd összedobni

Íme a vörös bársony torta egyszerű, vendégváró változatban!

2019. december17., 10:42

Különleges zöldségcsipszek: fahéjas cékla- és köményes-barna cukros fehérrépaszeletek

Na persze, csipszet venni mindenki tud, de olyan zöldségcsipszekkel kínálni a többieket, amit még soha nem próbáltak, csak kevesen.

2019. december17., 09:24

Miért ne grillezhetnénk az avokádót?

Ahogy egy-egy karika ananász, úgy az avokádó is remek alap a grillezéshez. Később vajjal és levendulás mézzel kissé megkenve egy nyári csokifagyi alatt lesz finom, de fehérborecettel és frissen őrölt borssal grillezett paradicsom mellett is érdemes tálalnod, köretként.

július4., 06:04

Ehhez a klassz minimáltésztához szinte csak néhány szelet sonka és sajtkrém kell

Ha te is szereted az olyan minimálfogásokat, mint a rózsaborsos-fügés tészta, a tejszínes-zöld borsos tagliatelle, akkor imádni fogod ezt is.

július3., 06:04

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.