Variációk töltött káposztára: íme az erdélyi recept

Idén akár ezt is kipróbálhatod a karácsonyi menüben, nincs benne semmi trükk, csak néhány extra fűszer. Elég egy kis csombor, egy kis kapor, amivel egészen új oldalát mutatja meg a legnagyobb kedvencünk.

Töltött káposztából tényleg soha nem elég. Még finomabb, amikor már 1-2 napos, sőt akadnak olyanok is, akik szerint hidegen is bevágható belőle egy-két adag. Akárhogy is, most az erdélyi változatot mutatjuk meg, amiből persze ahány ház, annyi recept. A mienk egy kis kaportól és borsikafűtől lesz különleges.

Másnap az igazi.
Másnap az igazi.SilviaJansen

Hozzávalók 6 személyre

  • 50 deka apró savanyú káposzta (ha szeretitek, duplázhatod is a mennyiséget)
  • 1 fej savanyú káposzta
  • 1 kiló darált sertéshús
  • 25 deka füstölt kolozsvári szalonna
  • 15 deka rizs
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • étolaj
  • ízlés szerint só, bors, pirospaprika, kapor és csombor (borsikafű)
Recept idők

Elkészítés:

A húsos töltelékhez a hagymát felkockázzuk, megfonnyasztjuk egy kevés olajon. Hozzáadjuk a megmosott rizst, alaposan átforgatjuk, míg a rizsszemek kissé áttetszőek lesznek. Hozzáöntjük a darált húshoz, sóval, borssal és pirospaprikával fűszerezzük, majd jól összedolgozzuk. 

Ezt betöltjük a káposztalevelekbe, és ha marad belőle, azt is hozzáaprítjuk az aprókáposztához. 

A felkockázott szalonnát zsírjára sütjük, majd hozzáadjuk a vízzel leöblített savanyúkáposztát. Sózzuk, pirospaprikával megszórjuk, aztán alaposan összekeverjük az egészet. Ennek a keveréknek a fele mehet egy nagy lábas aljára, (van, ahol ilyenkor kolbász és egy jó adag fehérbor is kerül a keverékhez.) Mehet rá egy-egy evőkanál kapor és a csombor is, majd a töltelékek, utána az aprókáposzta másik fele. 

A fazék tetején a káposztára szórj egy-két babérlevelet, kaprot és még egy kis kanál csombort. Az egészet öntsd fel vízzel, hogy éppen ellepje, és legalább másfél órán át főzd kis lángon. Másnap tálald friss kenyérrel és egy vödör tejföllel. 

 

Ideje, hogy elkészítsd a saját savanyú káposztád, itt a recept! Ideje, hogy elkészítsd a saját savanyú káposztád, itt a recept!

Miért is vennéd meg a boltban, ha minimális erőfeszítéssel megcsinálhatod magadnak? Mutatjuk, mi kell hozzá.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Mai kedvencünk: magyaros kenyérpizza jó sok, olvadós sajttal

Ha zero waste-ben gondolkodsz, akkor maradékmentő fogásként is bevetheted, mert az összes sajtfélével, sonkával és szalámival is finom.

2022. február23., 10:08

Valentin-napi desszertet keresel? Készíts epres-mandulalikőrös tiramisut pohárban!

Amilyen egyszerű, olyan finom, ráadásul kora reggel, munka előtt 10 perc alatt is összedobhatod, így este már csak a hűtőből kell kivenned.

2022. február14., 06:24

Ezek a halfasírtok tökéletesek akár karácsonyra is

Előételként, szendvicsbe, de édesburgonyacsipsszel és lilaburgonya-pürével akár különleges főételként is tálalhatod ezeket a pikk-pakk összedobható, egészséges falatokat. Snidlinges-szerecsendiós majonézt érdemes kínálnod mellé.

2020. december23., 06:04

Ünnepekkor és egyszerű hétköznapokon is remek ez a gyors halleves

Ha idén a halászlé helyett valami mást készítenél, dobj össze egy gyors hallevest, amiben az a legklasszabb, hogy minden tengeri herkentyű remekül illik bele. Lime-szeletekkel és pirított, vajas kaláccsal érdemes tálalnod ezt a pofonegyszerű fogást.

2020. december18., 06:08

Te hogy készíted a palóclevest? Mi ilyenkor is bográcsban, nagymamánk receptje szerint

Ha egy jó adag magyaros fogást ennél, ez a remek leves szinte magától elkészül a bográcsban. Nem is kell mellé semmi más, csak néhány túrós palacsinta, és esetleg még egypár lekváros.

2022. február19., 12:56

Heti retró kedvencünk: krumplileves füstölt kolbásszal

Imádjuk, mert nemcsak finom, de olyan fogás is, ami mellett nem kell ott állnunk, csak hagyni, hogy kis lángon megfőzze magát ez a finomság. Jó köményes, házi rozskenyérrel szeretjük a legjobban.

2022. február22., 10:08

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek