Ünnepi előétel finn hangulatban: vérnarancsos füstölt lazac rukkolával és gránátalmás öntettel

Jöhet néhány falat izgalmas saláta előételnek? Alig néhány alapanyagból egy jó kis Finnország-ihlette karácsonyi fogást készíthetsz, ahol a füstölt lazac sohasem marad le a karácsonyi asztalról.

Egyszerű, friss és egészséges saláta is lehet az ünnepi asztal egyik előétele, amit kis tálakban előre is felszolgálhatsz. A sós füstölt hal, a friss narancsokkal és az édeskés szósszal egy-egy nagyobb ételsor indítója is lehet. A szegfűszegtől az öntetnek letagadhatatlanul téli hangulata lesz.

Egy kis avokádó is mehet a salátába, ha szereted.
Egy kis avokádó is mehet a salátába, ha szereted.DronG

Hozzávalók 2 személyre:

  • 1 vérnarancs
  • 20 deka füstöltlazac-szeletek
  • 2 marék rukkola
  • fél deci gránátalmaszirup (málnával is helyettesítheted)
  • 1 evőkanál balzsamecet
  • egy fél citrom leve
  • só és bors ízlés szerint
  • 0.5 deci olívaolaj
  • néhány szem szegfűszeg
  • 1 avokádó
Recept idők

Elkészítés:

Tedd a tányérok aljára a rukkolát és a megtisztított, félbevágott avokádó és vérnarancsszeleteket. Locsold meg őket szósszal, amit a szirupból, olajból, balzsamecetből és a citrom levéből készítettél egy kis sóval, szegűszeggel és borssal.

Ha ezzel megvagy, tálald mellé a lazacszeleteket, és ha van otthon fenyőmag, abból is szórj a tetejére egy keveset. Különleges téli saláta lesz belőle, elég hozzá vacsorára néhány szelet friss, vajas pirítós és – ha szereted – egy pohár forralt bor. 

kapcsolódó Teszt: megfizethető szeletelt füstölt lazacok
Teszt: megfizethető szeletelt füstölt lazacok

A füstölt lazac már rég nem az az elérhetetlen burzsujtermék, ami valaha volt, szinte mindenhol kapható. De nagyon nem mindegy, melyiket veszi.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Grillezettpadlizsán-saláta csicseriborsóval és mandulaszeletekkel

Salátatippekből soha nem elég, főleg nem azokból, amik valóban finomak és nem leszünk tőlük három perc után újra éhesek.

augusztus21., 11:24

Füstös padlizsán-dió saláta gránátalmával

Még egy padlizsános salátarecept, amiből nem érdemes kihagynod a mozzarellagolyókat és a pirított kenyérkockát sem, amikre ha fűszervaj is kerül a pirítás előtt, akkor biztosan elég tartalmas lesz a fogás.

augusztus21., 12:52

Ha maradt egy kis hideg kacsasült, sárgadinnyével készíts belőle salátát!

A kacsával is remek a sárgadinnye, ahogy minden húsos és sajtos salátát remekül feldob egy-egy édeskés falat gyümölcs. Próbálhatod körtével, nektarinnal, almával – mi kihasználjuk azt, hogy szezonja van, és a sárgadinnyét vetettük be.

augusztus3., 12:52

A csilis bab vegán hangulatban is isteni, mutatjuk a receptet!

Ha éppen nem muszáj, és a fogás nem lesz húsmentesen rosszabb, miért ne dobnánk össze a könnyebb változatát. Ha hozzájutsz növényi darált húshoz, azzal is remek, ha pedig másnapra is marad belőle, csavard egy tortillalapba rengeteg zöldséggel és lime-mal meglocsolt avokádóval.

szeptember17., 12:52

Ramentészta új szinteken, gyors, csirkés változatban

Szeretjük a rament, mert egy kis forró vízzel pillanatok alatt ehető fogás válik belőle, a fantázia már csak ahhoz kell, hogy az ember kitalálja, mivel is érdemes ízesíteni és megpakolni a tetejét. Ha megkóstolnád egy kicsit magyaros hangulatban, ez lesz a neked való fogás.

szeptember19., 12:52

Lazacos-brokkolis quiche zabpehelylisztes változatban

Egy kicsit egészségesebb változatban is lehet nagyon finom a quiche, csak arra kell figyelned, hogy a zabpehelyliszt egy kicsit több folyadékot felvesz, mint a hagyományos.

augusztus14., 12:52

Mustra