Ünnepi előétel finn hangulatban: vérnarancsos füstölt lazac rukkolával és gránátalmás öntettel

Jöhet néhány falat izgalmas saláta előételnek? Alig néhány alapanyagból egy jó kis Finnország-ihlette karácsonyi fogást készíthetsz, ahol a füstölt lazac sohasem marad le a karácsonyi asztalról.

Egyszerű, friss és egészséges saláta is lehet az ünnepi asztal egyik előétele, amit kis tálakban előre is felszolgálhatsz. A sós füstölt hal, a friss narancsokkal és az édeskés szósszal egy-egy nagyobb ételsor indítója is lehet. A szegfűszegtől az öntetnek letagadhatatlanul téli hangulata lesz.

Egy kis avokádó is mehet a salátába, ha szereted.
Egy kis avokádó is mehet a salátába, ha szereted.Fotó: DronG

Hozzávalók 2 személyre:

  • 1 vérnarancs
  • 20 deka füstöltlazac-szeletek
  • 2 marék rukkola
  • fél deci gránátalmaszirup (málnával is helyettesítheted)
  • 1 evőkanál balzsamecet
  • egy fél citrom leve
  • só és bors ízlés szerint
  • 0.5 deci olívaolaj
  • néhány szem szegfűszeg
  • 1 avokádó
Recept idők

Elkészítés:

Tedd a tányérok aljára a rukkolát és a megtisztított, félbevágott avokádó és vérnarancsszeleteket. Locsold meg őket szósszal, amit a szirupból, olajból, balzsamecetből és a citrom levéből készítettél egy kis sóval, szegűszeggel és borssal.

Ha ezzel megvagy, tálald mellé a lazacszeleteket, és ha van otthon fenyőmag, abból is szórj a tetejére egy keveset. Különleges téli saláta lesz belőle, elég hozzá vacsorára néhány szelet friss, vajas pirítós és – ha szereted – egy pohár forralt bor. 

Teszt: megfizethető szeletelt füstölt lazacok
Teszt: megfizethető szeletelt füstölt lazacok

A füstölt lazac már rég nem az az elérhetetlen burzsujtermék, ami valaha volt, szinte mindenhol kapható. De nagyon nem mindegy, melyiket veszi.

Tovább »

Még több recept

Igazi emberkaja: tészta mustáros-tejszínes marhahússal és fekete olívával

Egy jó kis tésztás recept, amit percek alatt összedobsz akkor is, ha még sohasem jártál a konyhában, maximum a hűtő és a mikró környékén.

április5., 06:00

Vérnarancs-avokádó saláta kecskesajttal és fenyőmaggal – ezt próbáld ki, ha szereted a különlegességeket!

Nem kell megijedned attól, hogy gyümölcsöket használj alapvetően sós salátákban, mert azok pont ezektől a friss, édes-savanykás falatoktól lesznek még izgalmasabbak.

február12., 11:44

Medvehagymát a rösztibe? Naná, hogy jól fog illeni bele!

A röszti egy jó kis gyors, költséghatékony étel, amit általában mindenki szeret, aki a krumplit, a lángost, a palacsintát és a klassz, hideg tejfölt a tetején. Medvehagymával és hús nélkül gyors vega vacsora lesz belőle.

április5., 06:00

Hüvelyesekkel is készíthetsz különlegességeket: szójababsaláta baconnel és füstölt, paprikás tofuval

Mutatjuk, hogy lesz belőle egy klassz vacsora egy kevéske könnyű baconnel.

január30., 12:00

Maradt egy kis pulyka az ünnepekről? Az orosz hússaláta pulykasültből is finom!

Az egészből egy izgalmas, zöldséges vacsora lesz, amit egy-agy adag jó kis fűszeres majonéz fog össze.

2019. december24., 10:44

Gyömbérrel és mézzel grillezett lazac – néhány perc alatt elkészül ez az egészséges különlegesség

Egy nagy adag friss spenót, narancsszeletek és egy kis mézes-fehérborecetes öntet elég ahhoz, hogy egy tökéletes köretet kapjon ez a néhány perces fogás.

február5., 10:56

Mustra