Ünnepi előétel finn hangulatban: vérnarancsos füstölt lazac rukkolával és gránátalmás öntettel

Jöhet néhány falat izgalmas saláta előételnek? Alig néhány alapanyagból egy jó kis Finnország-ihlette karácsonyi fogást készíthetsz, ahol a füstölt lazac sohasem marad le a karácsonyi asztalról.

Egyszerű, friss és egészséges saláta is lehet az ünnepi asztal egyik előétele, amit kis tálakban előre is felszolgálhatsz. A sós füstölt hal, a friss narancsokkal és az édeskés szósszal egy-egy nagyobb ételsor indítója is lehet. A szegfűszegtől az öntetnek letagadhatatlanul téli hangulata lesz.

Egy kis avokádó is mehet a salátába, ha szereted.
Egy kis avokádó is mehet a salátába, ha szereted.DronG

Hozzávalók 2 személyre

  • 1 vérnarancs
  • 20 deka füstöltlazac-szeletek
  • 2 marék rukkola
  • fél deci gránátalmaszirup (málnával is helyettesítheted)
  • 1 evőkanál balzsamecet
  • egy fél citrom leve
  • só és bors ízlés szerint
  • 0.5 deci olívaolaj
  • néhány szem szegfűszeg
  • 1 avokádó
Recept idők

Elkészítés:

Tedd a tányérok aljára a rukkolát és a megtisztított, félbevágott avokádó és vérnarancsszeleteket. Locsold meg őket szósszal, amit a szirupból, olajból, balzsamecetből és a citrom levéből készítettél egy kis sóval, szegűszeggel és borssal.

Ha ezzel megvagy, tálald mellé a lazacszeleteket, és ha van otthon fenyőmag, abból is szórj a tetejére egy keveset. Különleges téli saláta lesz belőle, elég hozzá vacsorára néhány szelet friss, vajas pirítós és – ha szereted – egy pohár forralt bor. 

Teszt: megfizethető szeletelt füstölt lazacok Teszt: megfizethető szeletelt füstölt lazacok

A füstölt lazac már rég nem az az elérhetetlen burzsujtermék, ami valaha volt, szinte mindenhol kapható. De nagyon nem mindegy, melyiket veszi.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Ez az egyszerű avokádó-cékla saláta tökéletes őszi köret lesz

Az avokádótól krémes, a céklától különleges ez a remek saláta, és naná, hogy mivel ősz van, egy kevés friss zöld alma és ropogós, pirított dió sem maradt ki belőle.

2021. szeptember26., 12:52

Kímélő hétvégi fogás: sült karaj őszi, kecskesajtos-diós salátában

Ha valami könnyűt ennél annak érdekében, hogy elkerüld az őszi pluszkilókat, keverd kedvenc húsaid egy-egy remek, gazdag salátába. Így az ismerős ízekről sem kell lemondanod, miközben jóval kevesebb kalóriát viszel a szervezetedbe.

2021. október17., 10:24

Mai kedvencünk: hidegen készülő barackleves téli fűszerekkel

Néhány kekszet tálalj mellé, és már el is készült ez a remek finomság. Csirkehús mellett, baconbe tekert májfalatkák oldalán is remek, de egy csípős indiai elé is jól illik.

2022. február24., 11:12

Valentin-napi desszertet keresel? Készíts epres-mandulalikőrös tiramisut pohárban!

Amilyen egyszerű, olyan finom, ráadásul kora reggel, munka előtt 10 perc alatt is összedobhatod, így este már csak a hűtőből kell kivenned.

2022. február14., 06:24

Mai kedvencünk: magyaros kenyérpizza jó sok, olvadós sajttal

Ha zero waste-ben gondolkodsz, akkor maradékmentő fogásként is bevetheted, mert az összes sajtfélével, sonkával és szalámival is finom.

2022. február23., 10:08

Lazac narancsos szósszal, parmezánbundában

Azért szeretjük ezt a sült halas fogást, mert ha itt vendéget várunk, akkor is nagyon finom, mint ahogy hétköznapi vacsoraként és az ünnepi asztal közepén is remekül megállja a helyét. Az pedig, hogy ennyire gyorsan elkészül még egy hatalmas érv mellette.

2021. november22., 10:24

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek